Nauka i technika

Dieta taty przed poczęciem wpływa na zdrowie dzieci

  • 6 czerwca, 2024
  • 6 min read
Dieta taty przed poczęciem wpływa na zdrowie dzieci


Streszczenie: Dieta ojca przed poczęciem może mieć wpływ na zdrowie jego dzieci, a zwłaszcza na ich podatność na choroby metaboliczne. Badanie, w którym wykorzystano dane z modelu kohortowego LIFE Child i modeli mysich, wykazało, że dieta ojca wpływa na RNA plemników, wpływając na ekspresję genów u potomstwa. Podkreśla to znaczenie zdrowia ojca w opiece profilaktycznej.

Kluczowe fakty:

  1. Dieta ojca wpływa na masę ciała dzieci i ryzyko chorób metabolicznych poprzez RNA plemników.
  2. Wysokotłuszczowa dieta ojca u myszy doprowadziła do powstania u potomstwa zwiększonej skłonności do chorób metabolicznych.
  3. Profilaktyczna opieka zdrowotna nad przyszłymi ojcami, skupiająca się na diecie, może zmniejszyć ryzyko chorób u dzieci.

Źródło: Helmholtza

Dr Raffaele Teperino, kierownik grupy badawczej „Epigenetyka środowiskowa” w Helmholtz Monachium, wraz ze swoim zespołem badawczym zbadał wpływ diety ojca na zdrowie dzieci, a konkretnie wpływ diety przed poczęciem.

Naukowcy skupili się na specjalnych małych cząsteczkach RNA w plemnikach, znanych jako mitochondrialne fragmenty tRNA (mt-tsRNA, patrz tło). Te RNA odgrywają kluczową rolę w dziedziczeniu cech zdrowotnych poprzez regulację ekspresji genów.

To pokazuje, jak tata i córka przygotowują jedzenie.
„Nasze badanie pokazuje, że plemniki wystawione na dietę wysokotłuszczową w najądrzach myszy dały potomstwu zwiększoną skłonność do chorób metabolicznych” – mówi Raffaele Teperino. Źródło: Wiadomości z neurologii

Do swoich badań naukowcy wykorzystali dane z kohorty LIFE Child, która obejmuje informacje od ponad 3000 rodzin.

Analizy wykazały, że masa ciała ojca wpływa na masę ciała dzieci i ich podatność na choroby metaboliczne.

Wpływ ten istnieje niezależnie od innych czynników, takich jak waga matki, genetyka rodziców czy warunki środowiskowe.

Dieta ojca wpływa na dzieci

Warto przeczytać!  CRISPR i pyszne

Aby zweryfikować wyniki analizy, zespół badawczy przeprowadził następnie eksperymenty na myszach. Myszy te karmiono dietą wysokotłuszczową, czyli karmą o wyższej zawartości tłuszczu niż normalna dieta.

Miało to wpływ na narządy rozrodcze zwierząt, w tym najądrza. Najądrza to obszar męskiego układu rozrodczego, w którym dojrzewają świeżo utworzone plemniki.

„Nasze badanie pokazuje, że plemniki wystawione na dietę wysokotłuszczową w najądrzach myszy dały potomstwu zwiększoną skłonność do chorób metabolicznych” – mówi Raffaele Teperino.

Aby pogłębić ustalenia, zespół badawczy przeprowadził dodatkowe badania w laboratorium. Stworzyli zarodki poprzez zapłodnienie in vitro (zapłodnienie „w probówce”).

Kiedy zespół Teperino użył nasienia myszy narażonych na dietę wysokotłuszczową, odkrył we wczesnych embrionach mt-tsRNA z tych plemników, znacząco wpływające na ekspresję genów. To z kolei wpływa na rozwój i zdrowie potomstwa.

„To badanie potwierdza naszą hipotezę, że fenotypy nabyte w ciągu życia, takie jak cukrzyca i otyłość, są przekazywane z pokolenia na pokolenie za pośrednictwem mechanizmów epigenetycznych. W tym przypadku epigenetyka służy jako molekularne połączenie między środowiskiem a genomem, nawet ponad granicami pokoleniowymi.

„Następuje to nie tylko w linii matczynej, ale, jak wskazują wyniki naszych badań, także w linii ojcowskiej” – wyjaśnia prof. Martin Hrabě de Angelis, współautor tego badania i dyrektor ds. badań w Helmholtz Monachium.

Profilaktyka zdrowotna dla mężczyzn pragnących zostać ojcami

Odkrycia badaczy z Helmholtz Monachium podkreślają rolę zdrowia ojców przed poczęciem i oferują nowe podejście do profilaktycznej opieki zdrowotnej: „Nasze wyniki sugerują, że profilaktycznej opiece zdrowotnej dla mężczyzn pragnących zostać ojcami należy poświęcić więcej uwagi i że należy opracować programy w tym celu, zwłaszcza jeśli chodzi o dietę” – mówi Teperino.

Warto przeczytać!  Zaskakujący powód, dla którego astronomowie są niezbędni w postępowaniach sądowych : ScienceAlert

„Może to zmniejszyć ryzyko chorób takich jak otyłość i cukrzyca u dzieci”.

Wstęp: Pośredni wpływ ojców

Mitochondria są często określane jako elektrownie komórki. Mają własne DNA, niezależne od DNA w jądrze komórkowym. Ten mitochondrialny DNA (mt-DNA) wytwarza białka w mitochondriach poprzez pośredni mt-RNA i jest zazwyczaj dziedziczony od matki do potomstwa.

Wcześniej zakładano, że ojcowie nie biorą udziału w składzie genetycznym mitochondriów ich potomstwa. Jednak ostatnie badania, takie jak to, pokazują, że plemniki przenoszą fragmenty mt-RNA („mt-tsRNA”) do komórki jajowej podczas zapłodnienia.

mt-tsRNA odgrywają rolę w epigenetyce, regulując ekspresję genów we wczesnym zarodku: mogą pośrednio wpływać na rozwój i zdrowie potomstwa poprzez modyfikację aktywności niektórych genów w mitochondriach.

Zatem ojcowie mają istotny, choć pośredni, wpływ na imprinting genetyczny mitochondriów, a tym samym na metabolizm energetyczny swoich dzieci.

O tej diecie i nowościach z badań nad rozwojem układu nerwowego

Autor: Werena Koscia
Źródło: Helmholtza
Kontakt: Verena Coscia – Helmholtz
Obraz: Zdjęcie przypisuje się Neuroscience News

Orginalne badania: Otwarty dostęp.
„Epigenetyczne dziedziczenie mitochondrialnego RNA indukowanego dietą i przenoszonego przez plemniki” Raffaele Teperino i in. Natura


Abstrakcyjny

Epigenetyczne dziedziczenie mitochondrialnego RNA indukowanego dietą i przenoszonego przez plemniki

Warto przeczytać!  Rola plastyczności przodków w adaptacjach genetycznych

Plemniki zawierają złożoną i wrażliwą na środowisko pulę małych niekodujących RNA (sncRNA), które wpływają na rozwój potomstwa i fenotyp dorosłych. Nie jest w pełni jasne, czy plemniki w najądrzach są bezpośrednio podatne na bodźce środowiskowe.

Tutaj zastosowaliśmy dwa różne paradygmaty ostrej diety wysokotłuszczowej przed poczęciem, aby przeanalizować udział najądrzy i jąder w puli sncRNA plemników i zdrowiu potomstwa.

Pokazujemy, że plemniki najądrza, ale nie rozwijające się komórki rozrodcze, są wrażliwe na środowisko i identyfikują mitochondrialne tRNA (mt-tRNA) i ich fragmenty (mt-tsRNA) jako czynniki przenoszone przez plemniki. U ludzi mt-tsRNA w plemnikach koreluje ze wskaźnikiem masy ciała, a nadwaga ojca w chwili poczęcia podwaja ryzyko otyłości u potomstwa i pogarsza zdrowie metaboliczne.

Sekwencjonowanie sncRNA nasienia myszy z mutacją genów zaangażowanych w funkcję mitochondriów oraz fenotyp metaboliczny ich potomstwa typu dzikiego sugerują, że zwiększenie poziomu mt-tsRNA następuje po dysfunkcji mitochondriów.

Transkryptomika pojedynczego zarodka genetycznie hybrydowych zarodków dwukomórkowych wykazała transfer mt-tRNA ze plemnika do oocytu podczas zapłodnienia i zasugerowała ich udział w kontroli transkrypcji wczesnego zarodka.

Nasze badanie potwierdza znaczenie zdrowia ojca w chwili poczęcia dla metabolizmu potomstwa, pokazuje, że mt-tRNA są indukowane dietą i przenoszone przez plemniki, a także demonstruje, w warunkach fizjologicznych, transfer mitochondrialnego RNA plemnika z ojca na potomstwo podczas zapłodnienia.


Źródło