Zdrowie

Dieta wegańska spowalnia starzenie się i uszkodzenia genetyczne, skutkuje niższym spożyciem kalorii — badanie na bliźniakach jednojajowych

  • 29 lipca, 2024
  • 5 min read
Dieta wegańska spowalnia starzenie się i uszkodzenia genetyczne, skutkuje niższym spożyciem kalorii — badanie na bliźniakach jednojajowych


Późniejsze badanie wpływu diety na DNA wykazało obniżoną metylację DNA, proces, w którym ekspresja genów ulega degradacji w czasie, u osób będących na diecie niewegańskiej. Jest to znane jako starzenie epigenetyczne i zaobserwowano, że jest ono niższe w układach metabolicznych i zapalnych, a także w narządach takich jak serce, wątroba itp. u osób będących na diecie wegańskiej.

Dane z badania dotyczącego odżywiania bliźniaków (TwiNS) w dziedzinie geronautyki (badania starzenia się) opublikowano w czasopiśmie Biomedyczna Medycyna Centralna Poniedziałek.

Autorzy ostrzegają jednak, że wyniki badania można lepiej interpretować po badaniach uzupełniających na większych populacjach. Czynnikiem zakłócającym badanie był fakt, że osoby na diecie wegańskiej traciły średnio o 2 kg więcej niż ich wszystkożerne bliźniaki. Utrata wagi wiąże się również z obniżonym starzeniem epigenetycznym.

Autorzy doszli również do wniosku, że dieta wegańska skutkuje obniżeniem spożycia kalorii.


Przeczytaj także: Jak Hindusi mogą żyć dłużej? Potrzebujemy diety Blue Zone


Badania nad starzeniem się

W ostatnich latach duży postęp w dziedzinie technologii biomedycznej pozwolił naukowcom rozpocząć badanie mechanizmów molekularnych stojących za procesem starzenia.

Autorzy artykułu podkreślają, że jest to kluczowe, gdyż starzenie się wiąże się średnio ze znacznym wzrostem kosztów opieki zdrowotnej i stresem finansowym.

Warto przeczytać!  Badania wykazują, że ludzie starzeją się szybciej w 2 ostrych szczytach – oto, kiedy można się ich spodziewać : ScienceAlert

Podczas gdy wiele badań koncentruje się na zmianach stylu życia, śnie i czynnikach społecznych, molekularne skutki spożycia żywności i diety nie są w pełni zrozumiane na poziomie genetycznym. Częste odkrycia pokazują, że dieta śródziemnomorska — składająca się głównie z owoców, warzyw, zbóż, tłuszczów i ryb — jest idealna dla długowieczności na poziomie molekularnym.

W miarę starzenia się naszych ciał w naszych genach zachodzi proces zwany metylacją DNA, w którym cząsteczki węgla grupy metylowej są dodawane do DNA. Nie zmienia to fizycznie DNA, ale zmienia sposób ekspresji genów lub wykonywania funkcji. Nazywa się to zmianą epigenetyczną, w której środowisko zewnętrzne zmienia sposób ekspresji genu bez jego modyfikacji i jest często związane ze zmianami stylu życia.

Zidentyfikowano pewne wzorce metylacji DNA, które nazywane są zegarami epigenetycznymi. Służą one do szacowania wieku biologicznego i szacowania wyników związanych z wiekiem w późniejszym życiu.

Bliźniaki w badaniu

Badanie par bliźniąt przeprowadzono w 2022 r., przez osiem tygodni, z udziałem 21 par zdrowych bliźniąt jednojajowych. Szesnaście par tych bliźniąt to kobiety, a średni wiek wynosił 40 lat. Bliźnięta jednojajowe mają identyczną genetykę, co sprawia, że ​​zmiany w porównaniu są bardziej szczegółowe i dokładne.

Warto przeczytać!  Nawyk numer 1, który warto zacząć, jeśli próbujesz zbudować mięśnie

Badanie podzielono na dwie czterotygodniowe fazy. Grupa wszystkożerna jadła mięso, jaja i nabiał, podczas gdy grupa wegańska jadła wyłącznie pokarmy roślinne. Uczestnicy byli regularnie badani pod kątem zmęczenia, aktywności fizycznej, stresu i ogólnego stanu zdrowia.

Próbki krwi do analizy DNA pobrano po czterech tygodniach, a dla porównania – po ośmiu tygodniach.

Zespół obliczył indywidualny wiek 11 układów narządów — serca, płuc, nerek, wątroby, krwi, mózgu, układu odpornościowego, zapalnego, mięśniowo-szkieletowego i metabolicznego. Ponadto zmierzono również kilka innych dobrze poznanych biologicznych zegarów epigenetycznych starzenia.

W kohorcie wszystkożernej nie zaobserwowano istotnych zmian w metylacji epigenetycznej związanej z wiekiem, zaobserwowano je jednak powszechnie u osób na diecie wegańskiej, u których przyspieszenie starzenia się zdawało się być spowolnione.

Dodatkowo autorzy zauważyli wzrost liczby bazofilów, rodzaju białych krwinek związanych z odpornością, które zwiększają obronę organizmu przed pasożytami i bakteriami.

Ale wręcz przeciwnie, w grupie wszystkożerców zespół stwierdził wzrost serotoniny, obecnej w dużych ilościach w produktach pochodzenia zwierzęcego, co wskazuje na lepszą regulację nastroju. Podobnie, adenozyna, która wspomaga sen i zmniejsza niepokój, wykazała wzrost w grupie wszystkożerców.

Warto przeczytać!  Wskazówki dla diabetyków: 14 zdrowych sposobów na kontrolowanie poziomu cukru we krwi podczas ekstremalnych letnich upałów | Zdrowie

Autorzy ostrzegają, że weganie i wegetarianie są bardziej narażeni na ryzyko niedoboru witaminy B12.

Pod koniec ośmiu tygodni grupa wegańska spożywała średnio o 200 kalorii mniej dziennie niż grupa wszystkożerna i miała średnio o 2 kg więcej utraty wagi niż grupa wszystkożerna. Jednak podczas gdy niektórzy w obu grupach stracili na wadze dzięki ścisłej diecie, tylko grupa wegańska wykazała wolniejsze starzenie się.

W ramach samej diety grupa wegańska spożywała mniej tłuszczów nasyconych, więcej tłuszczów wielonienasyconych i więcej błonnika niż grupy wszystkożerne. Autorzy twierdzą, że dla lepszego zrozumienia tych faktów konieczne są dalsze badania.

W artykule badawczym stwierdzono, że konieczne są dalsze badania w celu długoterminowej oceny i wpływu na zdrowie oraz roli diety i utraty wagi w zmianach metylacji DNA i wieku biologicznego.

(Redakcja: Nida Fatima Siddiqui)


Przeczytaj także: Ćwiczenia działają, ale zobacz, jak zmiana diety może wydłużyć Twoje życie o 10 lat



Źródło