Zdrowie

Dietetyk omawia dietę niskowęglowodanową, nakazy i zakazy oraz nie tylko

  • 5 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Dietetyk omawia dietę niskowęglowodanową, nakazy i zakazy oraz nie tylko


Autor: Krati Purwar Zaktualizowano: 05 kwietnia 2024 r

Dieta niskowęglowodanowa zmienia biochemię organizmu i pomaga schudnąć. Dietetyk wyjaśnia, jakie korzyści może to przynieść większości Hindusów, zwłaszcza tym, którzy zmagają się z chorobami serca i cukrzycą typu 2. Przeczytaj, aby poznać kilka zaleceń i zakazów związanych z dietą.

Co roku 7 kwietnia ludzie na wszystkich kontynentach i w różnych krajach obchodzą Światowy Dzień Zdrowia. Obchody tego dnia mają na celu zwrócenie uwagi na konkretny problem zdrowotny, który dotyka wiele osób. Dzień ten, ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w 1948 r., promuje także sprawiedliwe warunki zdrowotne każdej osoby, niezależnie od społeczności i kraju, do którego należy.

Tematem Światowego Dnia Zdrowia w roku 2024 będzie „Moje zdrowie, moje prawo”. Ma na celu uświadomienie ludziom, że każdy powinien mieć dostęp do wysokiej jakości opieki zdrowotnej, informacji i edukacji. Wraz z pojawieniem się Internetu edukacja zdrowotna stała się bardziej dostępna, ale nie jest pozbawiona pułapek. Będąc źródłem informacji, ludzie często sięgają po błędne informacje, szczególnie jeśli dotyczą one ich zdrowia.

Źródło filmu: Miłość o niskiej zawartości węglowodanów / YouTube

Większość ludzi nie rozumie, że dieta powinna być dostosowana do potrzeb organizmu. Powinien być wykonany z uwzględnieniem Twojego stylu życia, pracy, warunków klimatycznych, poziomu stresu i innych zmiennych. Aby zrozumieć, jak działa dieta niskowęglowodanowa, rozmawiał z Slurpp Dietetyk funkcjonalny z siedzibą w Pune Mugdha Pradhandyrektor generalny i założyciel iThrive.

Dietetyk Mugdha powiedział: „Dieta niskowęglowodanowa to dieta zawierająca mniej niż 20–50 gramów węglowodanów. Eliminuje większość roślin strączkowych, roślin strączkowych, zbóż, wszelkiego rodzaju owoców, cukru, jaggery i miodu. Osoby chcące zdecydować się na jeszcze mniejszą ilość węglowodanów eliminują także warzywa korzeniowe.”

Dodała, że ​​w Indiach może z niej skorzystać prawie każdy, biorąc pod uwagę, że większość ludzi jest bogata w węglowodany, co czyni ich bardziej podatnymi na cukrzycę typu 2. Według WHO co najmniej 77 milionów Hindusów powyżej 18. roku życia zmaga się z cukrzycą typu 2, a 25 milionów ma stan przedcukrzycowy.

Jak działa dieta niskowęglowodanowa?

Wyjaśniając, jak działa dieta niskowęglowodanowa, dietetyk stwierdził, że zmienia ona biochemię funkcjonowania organizmu. Twoje ciało rozkłada węglowodany w celu wytworzenia energii. Dlatego też, gdy jesteś na diecie niskowęglowodanowej, organizm zaczyna rozkładać tłuszcz i inne źródła energii.

Dlaczego dieta niskowęglowodanowa nie jest zrównoważona?

Jednak większość ludzi nie uważa go za trwały i dlatego nie mogą go stosować przez dłuższy czas. Dietetyk powiedział: „Ponieważ ludzie są przywiązani do ilości węglowodanów, często myślą, że można spożywać każdy rodzaj tłuszczu. Zaczynają jeść migdały i masło orzechowe, myśląc, że te składniki zawierają niewielką ilość węglowodanów”.

Dodała, że ​​kiedy człowiek spojrzy na wartość odżywczą tych produktów spożywczych, zrozumie, co jest dla niego zdrowe, a co niezdrowe. „Ponieważ ludzie mają obsesję wyłącznie na punkcie węglowodanów, w rezultacie jedzą niezdrową żywność lub objadają się czymś innym” – zauważyła Mugdha Pradhan.

Kto nie powinien stosować diety niskowęglowodanowej?

Nawet jeśli dietetyk twierdzi, że dieta niskowęglowodanowa może przynieść korzyści większości ludzi, nie oznacza to, że sugeruje, że skorzysta z niej około 141 milionów ludzi w Indiach. Zasugerowała: „Dorastające dzieci i młodzi dorośli potrzebują węglowodanów w swojej diecie. Jeśli jesteś sportowcem lub biegasz w maratonie, Twój organizm będzie potrzebował większej ilości węglowodanów. Podobnie kobieta w ciąży będzie potrzebować więcej węglowodanów. Węglowodany nie są złe. Jeśli masz zdrowy układ metaboliczny, trawisz węglowodany, a także zdrowe białka i tłuszcze.

Jakie produkty można jeść na diecie niskowęglowodanowej?

  • Upewnij się, że jesz właściwy rodzaj pożywienia, nie skupiając się wyłącznie na węglowodanach.
  • Wybieraj czyste źródła białka. Białko serwatkowe może nie być idealnym wyborem dla każdego, zwłaszcza jeśli masz problemy z trawieniem.
  • Unikaj nadmiernego jedzenia orzeszków ziemnych, migdałów i innych orzechów, ponieważ zawierają one duże ilości tłuszczów omega-6, które mogą powodować stany zapalne, insulinooporność i zwiększać poziom cukru we krwi.
  • Nie wszystko, co ma niską zawartość węglowodanów, jest dla Ciebie dobre. Zawsze skonsultuj się w tej sprawie ze specjalistą.

Mity związane z dietą niskowęglowodanową

Mugdha Pradhan dodała, że ​​w kraju takim jak Indie, gdzie większość ludzi dorasta, jedząc ryż, idli, dosa, paratha, rośliny strączkowe i rośliny strączkowe, ograniczenie się do diety niskowęglowodanowej może być trudne. Musisz przejść na białko zwierzęce i inne produkty na bazie białka i zrezygnować nawet z warzyw bogatych w węglowodany. Staje się to jeszcze trudniejsze, gdy masz tendencję do jedzenia, aby wesprzeć się w fazie emocjonalnej lub aby wziąć udział w spotkaniu towarzyskim.

Jednym z mitów, w jakie wierzymy, jest to, że dieta niskowęglowodanowa może wpływać na serce. Dietetyk wyjaśnił jednak, że zapalenie może wpływać na narząd i może być spowodowane większym spożyciem olejów z nasion. Dodała: „Dieta zawierająca dużą ilość cukru i węglowodanów może utrudniać pracę serca i wątroby. Udowodniono, że dieta niskowęglowodanowa jest pomocna w poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego pacjentów”.




Źródło