Zdrowie

Diety bogate w żywność ultraprzetworzoną zwiększają ryzyko śmierci z powodu POChP

  • 23 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Diety bogate w żywność ultraprzetworzoną zwiększają ryzyko śmierci z powodu POChP


Badania oparte na raportach z USA wykazały, że u osób stosujących dietę bogatą w żywność ultraprzetworzoną, zazwyczaj zawierającą szkodliwe dodatki i konserwanty, ryzyko śmierci z powodu przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP) jest o 26% wyższe.

Taka codzienna dieta – składająca się w przybliżeniu z ponad 40% żywności ultraprzetworzonej – powoduje również o 10% większe ryzyko śmierci z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego, takich jak przewlekłe zapalenie oskrzeli czy astma, w porównaniu z osobami, których dieta jest znacznie bardziej urozmaicona. niższa w takiej żywności.

Naukowcy spodziewają się, że ustalenia te można uogólnić na inne kraje zachodnie, których dieta jest podobna do amerykańskiej

„Nasze badania sugerują, że ograniczenie spożycia ultraprzetworzonej żywności może znacznie poprawić zdrowie układu oddechowego i zmniejszyć ryzyko śmiertelności z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego” – Tefera Mekonnen, pierwsza autorka badania i doktorantka na Uniwersytecie w Adelajdzie w Australii, oraz Instytut Zdrowia i Badań Medycznych Australii Południowej (SAHMRI) – podają w uniwersyteckim komunikacie prasowym.

rekomendowane lektury

Słowa

Dodatki i inne „zanieczyszczenia” powszechne w żywności ultraprzetworzonej

Badania, „Spożycie żywności ultraprzetworzonej a ryzyko śmiertelności z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego wśród dorosłych: dowody z prospektywnego badania kohortowego”, ukazało się w Europejski Dziennik Żywienia.

POChP powoduje trwałe uszkodzenie dróg oddechowych i worków powietrznych, powodując coraz większe trudności w oddychaniu. Chociaż dokładne przyczyny choroby nie są w pełni znane, uważa się, że wynika ona z długotrwałego narażenia na czynniki drażniące, takie jak dym papierosowy i zanieczyszczenia powietrza.

Warto przeczytać!  Czy odchudzanie jest łatwiejsze dzięki wieczornym treningom? Eksperci rozszyfrowują nowe badanie | Wiadomości z Chandigarh

Dowody sugerują również, że niezdrowa dieta zwiększa ryzyko POChP i innych przewlekłych chorób układu oddechowego. Naukowcy zauważyli jednak, że nie jest jasne, czy diety preferujące żywność ultraprzetworzoną również zwiększają ryzyko śmierci z powodu tych chorób.

Żywność ultraprzetworzona, a jednocześnie „opłacalna”. [and] łatwo dostępne” może zawierać „szkodliwe… zanieczyszczenia”, które rzadko lub nigdy nie występują w domowych kuchniach, a także konserwanty przedłużające trwałość skorupy i dodatki sprawiające, że wyglądają smaczniej i atrakcyjniej.

„Co ciekawe, pierwiastki te powiązano z różnymi zagrożeniami dla zdrowia, w tym ze stanem zapalnym, karcynogenezą, skutkami genotoksycznymi i zakłóceniami w mikroflorze jelitowej” – napisali naukowcy.

Mekonnen i współpracownicy przeanalizowali dane obejmujące 96 607 dorosłych w wieku od 55 do 74 lat, którzy wzięli udział w badaniu przesiewowym w kierunku raka prostaty, płuc, jelita grubego i jajnika przeprowadzonym w 10 ośrodkach w USA w okresie od listopada 1993 r. do września 2001 r. Badanie było sponsorowane przez National Cancer Instytut będący częścią Narodowych Instytutów Zdrowia w USA

Ponad 40% codziennej diety ciężkich konsumentów stanowiły „fast foody”.

Uczestnicy, począwszy od 1998 r., byli proszeni o raportowanie, jak często spożywali różne grupy żywności, od nieprzetworzonych lub minimalnie przetworzonych do ultraprzetworzonych, za pomocą samodzielnie sporządzanego kwestionariusza częstotliwości spożywania posiłków.

Wyniki pokazały, że średnio 31,2% respondentów deklarowało codzienną dietę składającą się z żywności ultraprzetworzonej, do której zaliczały się płatki śniadaniowe; napój gazowany; pikantne pakowane przekąski; gotowe ciasta, makarony i pizze; hamburgery i/lub hot dogi; Warzywa gotowane instant z gotowymi sosami; lody; i czekolada.

Warto przeczytać!  Czy jedno awokado dziennie może obniżyć ryzyko chorób kardiometabolicznych?

Osoby, które jadły więcej żywności ultraprzetworzonej – co najmniej 42,7% wszystkich grup żywności spożywanych dziennie – były o 1,4 roku młodsze od osób, które spożywały jej najmniej (18,8% lub mniej dziennie). Częściej palili papierosy i cierpieli na cukrzycę, wysokie ciśnienie krwi i rozedmę płuc, czyli rodzaj POChP.

Podobnie, więksi konsumenci żywności ultraprzetworzonej charakteryzowali się wyższym całkowitym spożyciem energii, spędzali mniej czasu na aktywności fizycznej, mieli niższy status społeczno-ekonomiczny i spożywali więcej niezdrowej żywności, w tym bogatej w węglowodany i niezdrowe tłuszcze.

„Spożycie ciastek i pasztetów, deserów mlecznych, przetworów mięsnych i kiełbas, słodkich napojów i słodkich produktów, sałatki ziemniaczanej oraz gotowych do spożycia słonych przekąsek [was] znacznie wyższe” wśród osób stosujących dietę bogatą w ultraprzetworzoną żywność – napisali naukowcy.

Wyniki badania pokrywają się z wcześniejszymi badaniami, które „wykazują to”. [ultra-processed food] spożycie jest odwrotnie powiązane… z jakością diety… niższym spożyciem owoców i warzyw oraz dodatnio powiązane ze spożyciem całkowitego tłuszczu, cholesterolu, tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych trans” – dodali.

Ryzyko śmiertelności wynikające z niezdrowych wyborów żywieniowych postrzegane jako silniejsze w przypadku kobiet

W ciągu mediany obserwacji trwającej 16,8 roku zgłoszono 28 700 zgonów ze wszystkich przyczyn, w tym 4092 z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego, 2015 z powodu raka płuc i 1536 z powodu POChP.

Warto przeczytać!  Jak leczenie włosów kobiety zamieniło się w koszmar związany z uszkodzeniem nerek

U osób, które spożywały 42,7% lub więcej ultraprzetworzonej żywności, ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny było o 18% wyższe w porównaniu z osobami, które spożywały 18,8% lub mniej. U osób spożywających dużą ilość ultraprzetworzonej żywności ryzyko śmierci z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego było o 10% wyższe, a ryzyko śmierci z powodu POChP było o 26% wyższe.

Zwiększenie o 5% udziału żywności ultraprzetworzonej w całkowitej diecie człowieka istotnie wiąże się ze zwiększonym o 9% ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, o 12% wyższym ryzykiem śmierci z powodu przewlekłych chorób układu oddechowego i 17% większym ryzykiem zgonów z powodu POChP. Sugerowało to, że wraz ze wzrostem spożycia takiej żywności wzrasta ryzyko śmierci.

Związek między spożyciem żywności ultraprzetworzonej a ryzykiem zgonu z dowolnej przyczyny i zgonów z powodu POChP był bardziej wyraźny wśród kobiet niż u mężczyzn. Kobiety w grupie o najwyższym spożyciu miały o 37% większe ryzyko śmierci z powodu POChP niż kobiety w grupie o najniższym spożyciu.

„Wysiłki w zakresie zdrowia publicznego należy inwestować w… interwencje strukturalne mające na celu zwiększenie dostępu do wygodnej i niedrogiej, minimalnie przetworzonej żywności” – napisali naukowcy, dodając, że „promowanie zdrowej, minimalnie przetworzonej żywności dla wszystkich osób jest niezwykle ważne”.

Konieczne są dalsze badania, aby potwierdzić te ustalenia i lepiej zrozumieć mechanizmy biologiczne i immunologiczne leżące u podstaw powiązania między spożyciem żywności ultraprzetworzonej a ryzykiem śmierci.


Źródło