Biznes

Dlaczego indyjskie normy żywnościowe nie wykrywają pestycydów w przyprawach

  • 2 lipca, 2024
  • 9 min read
Dlaczego indyjskie normy żywnościowe nie wykrywają pestycydów w przyprawach


5 kwietnia departament bezpieczeństwa żywności w Hongkongu zasygnalizował obecność substancji rakotwórczej w dwóch mieszankach przypraw importowanych z Indii.

Ślady tlenku etylenu znaleziono w proszku curry masala z ryb Everest i trzech mieszankach przypraw wyprodukowanych przez MDH lub Mahashian Di Hatti – Madras curry powder, sambhar masala mixed powder i curry powder mixed masala. Obie firmy broniły swoich produktów przed zarzutami.

Odkrycie w Hongkongu wywołało serię sygnałów alarmowych.

18 kwietnia Agencja Żywności Singapuru wydany wycofanie curry masala z ryb Everest. Agencja poprosiła ludzi o zwrócenie się o pomoc medyczną, jeśli już spożyli wycofane partie. Do końca kwietnia pięć kolejnych krajów albo wydało zakaz, wycofanie lub ogłosiło, że zbada importowane indyjskie przyprawy.

Dla konsumentów w Indiach raporty te wywołały kilka pytań. Dlaczego obecność tego czynnika rakotwórczego w przyprawach nie została wcześniej oznaczona w Indiach? Dlaczego dopiero Hongkong podniósł alarm?

Jak Zwój Jak wynika z rozmów z organami regulacyjnymi ds. żywności i urzędnikami, obecność pestycydów prawdopodobnie pozostała w dużej mierze niezauważona z pewnego niezwykłego powodu – indyjskie prawo nie nakazuje, aby przyprawy sprzedawane na rynku krajowym były badane pod kątem zawartości tlenku etylenu lub pozostałości pestycydów, chyba że władze wydadzą specjalne wytyczne.

Przykładowo, po ostrzeżeniu dotyczącym Hongkongu, Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów w Indiach zwrócił się do wszystkich stanów z prośbą o przeprowadzenie testów marek przypraw na obecność pozostałości pestycydów.

Substancja rakotwórcza została wykryta w wynikach testów.

W Maharasztrze kontrole przeprowadzone przez regulatora żywności wykazały obecność tlenku etylenu w pięciu próbkach Everest Masala, poinformowali urzędnicy Zwój. Nie są jednak pewni, jak postępować i zwrócili się do FSSAI o podjęcie decyzji w sprawie dalszego postępowania.

Tylko Radżastan ma ogłoszony wycofanie niektórych partii przypraw Everest i MDH.

Pełny obraz tego, co ujawniły inspekcje w całym kraju, ani tego, jakie działania, jeśli w ogóle, są rozważane wobec obu marek, nie jest jasny.

Indyjska Rada ds. Przypraw, która reguluje eksport przypraw, uznała, że obowiązkowy testować wszystkie przyprawy przeznaczone na eksport pod kątem tlenku etylenu po ostrzeżeniu w Hongkongu. Nie wprowadzono obowiązku przeprowadzania takiego testu w przypadku przypraw sprzedawanych na rynku krajowym.

Brak testów pestycydów

W przypadku rutynowych testów przypraw normy określone przez Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów w Indiach nie wymagają wykrywanie pestycydów.

Co więcej, w szczególnych przypadkach pozostałości pestycydów bada się wyłącznie w całych przyprawach lub pojedynczych przyprawach, a nie w mieszankach przypraw, takich jak te oferowane przez Hongkong.

Warto przeczytać!  Małe i średnie przedsiębiorstwa trzymają kciuki, gdy zacznie obowiązywać zasada 45-dniowego terminu płatności – Wiadomości MŚP

Podczas rutynowych testów mieszanek przypraw – takich jak curry masala z rybą – urzędnicy Agencji ds. Żywności i Leków sprawdzają, czy nie zawierają sztucznych barwników, nieprawidłowo oznakowanych produktów, czy składniki są zgodne z etykietą i czy nie dochodzi do zafałszowań.

„Tylko jeśli stanowy lub centralny organ regulacyjny ogłosił specjalną kampanię albo jeśli mamy specjalne wymagania, przeprowadzamy testy na obecność pozostałości pestycydów” – powiedział Suhas Ingole, komisarz ds. żywności w Maharasztrze.

Taki scenariusz pojawił się po wybuchu międzynarodowego alarmu dotyczącego indyjskich produktów.

W kwietniu indyjski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów zwrócił się do wszystkich stanów z prośbą o przeprowadzenie testów przypraw MDH, Everest i innych marek na obecność pestycydów.

Zwój złożył do FSSAI zapytanie o prawo do informacji na temat wyników testów.

Chociaż organ nie podał danych na szczeblu krajowym, stwierdził, że 13 próbek przypraw zebranych z dziewięciu stanów było niebezpiecznych dla ludzi, siedem kolejnych było źle oznakowanych, a trzy nie spełniały norm. Jednak z 251 zebranych próbek 104 nie zostało jeszcze przetestowanych.

Raport o niebezpiecznym składzie może oznaczać, że w produkcie wykryto pozostałości pestycydów lub szkodliwe zafałszowania.

Zgodnie z odpowiedzią RTI, zachodnie biuro strefowe FSSAI, obejmujące stany Maharasztra, Gudżarat, Goa, Madhja Pradesh oraz terytoria związkowe Daman i Diu oraz Dadra i Nagar Haveli, stwierdziło, że dwie próbki wódki MDH i Everest nie nadają się do spożycia.

Zgodnie z odpowiedzią RTI urzędnicy nadzorujący żywność w strefie północno-wschodniej pobrali cztery próbki Everestu i uznali je za bezpieczne, ale nie przebadali żadnej próbki MDH.

Osobno, Radżastan zgłoszono że jej testy wykazały, że jedna partia leku Everest i dwie partie leku MDH nie nadają się do spożycia.

Urzędnicy w Maharasztrze poinformowali Zwój że w pięciu próbkach Everest Masala znaleziono próbki substancji rakotwórczej – tlenku etylenu.

Ale takie środki, jak Zwój odkryto, nie doprowadziły do ​​żadnych ogólnokrajowych działań. „Napisaliśmy do FSSAI, aby dowiedzieć się, jak powinniśmy postępować”, powiedział Suhas Ingole.

Pestycyd

Tlenek etylenu to bezbarwny gaz o słodkim zapachu, stosowany jako pestycyd, środek dezynfekujący w produktach rolnych oraz w przemyśle jako sterylizator sprzętu medycznego i do fumigacji kosmetyków.

Bezpośrednie wdychanie gazu wiąże się z ryzykiem wystąpienia chłoniaka, raka piersi i białaczki.

Centrum Bezpieczeństwa Żywności w Hongkongu w swoim komunikacie stwierdziło, że „został sklasyfikowany jako substancja rakotwórcza grupy 1”. Jego stosowanie w żywności jest zakazane w większości krajów, w tym w Indiach.

Warto przeczytać!  Wskaźniki PMI w strefie euro - maj 2023

Eksperci powiedzieli Zwój że tlenek etylenu mógł przedostać się do mieszanki przypraw, ponieważ stosowano go na uprawach lub był tanim środkiem służącym do sterylizacji i dezynfekcji przypraw.

„Przyprawy w magazynie są podatne na infekcje spowodowane przez bakterie, takie jak bakterie salmonelli” – powiedział Kaushik Banerjee, główny naukowiec z Indian Council of Agricultural Research. „Tlenek etylenu może pomóc zabić bakterie. Ma niską temperaturę wrzenia, 10,7 stopnia Celsjusza. Oznacza to, że odparowuje natychmiast, nie pozostawiając prawie żadnych pozostałości”.

Zgodnie z prawem indyjskim tlenek etylenu nie jest zarejestrowany jako pestycyd, co oznacza, że ​​jego stosowanie jest zabronione w rolnictwie lub w jakiejkolwiek żywności. „Nie jest zarejestrowany jako pestycyd na mocy ustawy o insektycydach z 1968 r., a zatem nie jest regulowany” — powiedział Deepak Shah, przewodniczący Crop Care Federation of India. „W idealnym przypadku nie powinien być stosowany jako pestycyd w uprawach”.

Inspektorzy żywności Zwój Jednak respondenci przyznają, że jego obecność w przemyśle spożywczym jest powszechna.

„Uważamy, że tlenek etylenu jest stosowany jako środek fumigacyjny w magazynach przypraw lub jako pestycyd podczas uprawy” – powiedział urzędnik FDA z Maharasztry. „Ale to nie leży w naszej jurysdykcji, aby to testować lub monitorować. Nasza rola pojawia się, gdy przyprawa jest gotowa do sprzedaży na rynku”.

Dyrektor laboratorium FDA powiedział Zwój obecność tlenku etylenu „nie jest niczym niezwykłym” w przyprawach, ziołach, a nawet owocach i warzywach.

Eksperci stwierdzili, że istnieje potrzeba zastąpienia tlenku etylenu jako środka dezynfekującego ze względu na jego wpływ na zdrowie i środowisko, ale alternatywy, takie jak sterylizacja parowa lub napromieniowanie, nie są tak popularne. „Jedynym rozwiązaniem jest utrzymanie higienicznego obiektu magazynowego w celu uniknięcia infekcji” – powiedział Banerjee.

Dr Narasimha Reddy Donthi, ekspert ds. polityki publicznej z Pesticide Action Network, zauważył, że indyjskie prawo jest tak łagodne, że pozostałości pestycydów pozostawione przez tlenek etylenu są często pomijane na rynku krajowym. „Tylko w przypadku eksportu przypraw takie testy są przeprowadzane, ponieważ inne kraje są w tym względzie rygorystyczne” — powiedział Donthi.

Rynek globalny

Obecność pestycydów w indyjskich przyprawach była już wcześniej sygnalizowana przez kilka krajów. W 2023 r. USA odrzuciły 8%, a Niemcy 18% przypraw eksportowanych z Indii z powodu pozostałości pestycydów, zgodnie z danymi Crop Care Federation of India.

Raport Unii Europejskiej, opublikowany kilka dni po ostrzeżeniu w Hongkongu, wskazał, że tlenek etylenu znaleziono głównie w przyprawach importowanych z Indii.

Warto przeczytać!  Zakaz handlu w Polsce. Czy w niedzielę [11.02.2023] przypada niedziela handlowa?

Eksperci ostrzegają, że takie doniesienia mogą niekorzystnie wpłynąć na handel przyprawami w Indiach.

Raport Global Trade Research Initiative z maja głosił, że 51,1% eksportu przypraw, wartego 2,17 miliarda dolarów, może ucierpieć, jeśli przyprawy indyjskie nadal będą odrzucane przez kraje zagraniczne.

„Sytuacja ta może się pogorszyć, jeśli Unia Europejska, która regularnie odrzuca dostawy indyjskich przypraw z powodu problemów z jakością, pójdzie w jej ślady. Odrzucenie w całej UE może mieć wpływ na dodatkowe 2,5 miliarda dolarów, co oznacza łączną potencjalną stratę 58,8% światowego eksportu przypraw z Indii” – czytamy w raporcie.

Po wycofaniu produktów z rynku w Hongkongu, 7 maja Indyjska Rada ds. Przypraw ogłosiła, że ​​tlenek etylenu nie może być już stosowany jako środek fumigacyjny, a producenci muszą poszukać alternatywnych metod sterylizacji.

Eksporterzy przypraw muszą testować surowce, materiały opakowaniowe i produkt końcowy pod kątem zanieczyszczeń, a w przypadku wykrycia tlenku etylenu przeprowadzić analizę przyczyn źródłowych — poinformowała rada.

Testowanie niepełnosprawności

Choć eksport ma zostać poddany szczegółowej kontroli, nie wydano dotychczas podobnego powiadomienia w przypadku przypraw sprzedawanych na rynku krajowym.

Analityk żywności powiedział Zwój że wymagają one zaawansowanych testów, takich jak spektrometria masowa i chromatografia gazowa, aby wykryć pozostałości pestycydów w przyprawach. „Większość laboratoriów rządowych nie ma sprzętu do przeprowadzania tych testów” — powiedział analityk. „Musimy wysyłać je do laboratoriów prywatnych w celu przeprowadzenia testów”.

W Indiach jest tylko 73 laboratoriów, które mają możliwość wykonywania tego testu.

„Przy tak wielu próbkach i niewielkiej liczbie laboratoriów, które mogą je zbadać, czas oczekiwania na wyniki będzie długi” – powiedział rządowy inspektor żywności Zwój.

Zaległości pojawiają się w wielu stanach. W Maharasztrze dane dostępne przez Zwój wynika, że ​​w okresie od kwietnia 2023 r. do marca 2024 r. skonfiskowano w celu przeprowadzenia badań 331 próbek proszku przyprawowego i 89 próbek całych przypraw.

Spośród 89 całych przypraw, do 15 maja przetestowano 42. Ponad 50% z nich było niezgodnych z normami, a cztery nie nadawały się do użytku. Spośród 331 zebranych sypkich i pakowanych przypraw w proszku, przetestowano 150. Spośród nich sześć uznano za niezgodne z normami, a jedną za niebezpieczną do spożycia.

Niniejsze sprawozdanie zostało wsparte grantem od Thakur Family Foundation. Thakur Family Foundation nie sprawowała żadnej kontroli redakcyjnej nad treścią tego artykułu.


Źródło