Świat

Dlaczego jedzenie frytek może zrujnować ci życie

  • 26 kwietnia, 2023
  • 4 min read
Dlaczego jedzenie frytek może zrujnować ci życie


Jedzenie picie

26 kwietnia 2023 | 17:29


Teraz to jest smażenie.

Nowe badanie przeprowadzone przez chińskich naukowców wykazało, że spożycie smażonych ziemniaków – a mianowicie frytek – wiąże się z 12% zwiększonym ryzykiem lęku i 7% zwiększonym ryzykiem depresji, przy czym najbardziej dotknięci są młodzi mężczyźni.

Zespół badawczy, którego wyniki opublikowano w poniedziałek w Proceedings of the National Academy of Sciences, podejrzewa, że ​​winowajcą jest akrylamid, substancja, która tworzy się podczas smażenia niektórych potraw na bazie ziemniaków.

Naukowcy zauważyli, że długotrwała ekspozycja na akrylamid spowodowała, że ​​dorosły danio pręgowany „wykazywał lęk i zachowania przypominające depresję”. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków ostrzega, że ​​wysoki poziom akryloamidu powoduje raka u zwierząt, ale ryzyko dla ludzi „nie jest dokładnie jasne”.

Autorzy zebrali dane od 140 728 Brytyjczyków w ciągu 11 lat, z wyłączeniem osób, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat badania.

Naukowcy odkryli związek między smażonymi ziemniakami a problemami ze zdrowiem psychicznym.
Getty Images/iStockphoto

Naukowcy odkryli, że spożywanie smażonych ziemniaków ma o 2% większe ryzyko depresji w porównaniu z jedzeniem smażonego białego mięsa. Ogółem zidentyfikowano 12 735 przypadków depresji i 8294 przypadków lęku, przy czym młodzi mężczyźni często spożywali najwięcej smażonych potraw.

Warto przeczytać!  Blinken to talk pomoc, nordycka oferta NATO w wizycie w dotkniętej trzęsieniem ziemi Turcji

Odkrycia odzwierciedlają niedawno opublikowane badania, które wykazały, że wyższe spożycie ultra przetworzonej żywności wiąże się ze zwiększonym ryzykiem depresji wśród dorosłych Brazylijczyków.

Oddzielne badanie opublikowane w grudniu wykazało związek między codziennym spożywaniem ultraprzetworzonej żywności a spadkiem funkcji poznawczych wśród dorosłych.

Najnowsze badania wskazują na rosnące wskaźniki diagnoz zdrowia psychicznego. Szacuje się, że 21 milionów dorosłych Amerykanów doświadczyło co najmniej jednego „poważnego epizodu depresyjnego” w 2020 roku, apogeum pandemii COVID-19, według Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego.

Pomimo oszałamiających wyników, autor badania Yu Zhang z Uniwersytetu Zhejiang powiedział CNN: „Nie ma powodu do paniki o negatywnych skutkach smażonego jedzenia”.

W końcu umiar to podstawa.

Fanatycy fast foodów mogą nadal kochać swoją skrobiową przekąskę — z umiarem, twierdzą autorzy badania.
Getty Images/iStockphoto

Ale wyniki naukowców wzbudziły sceptycyzm jak kura i jajko: co jest pierwsze, depresja czy pobłażanie?

Dr David Katz, który nie był związany z badaniem, zasugerował, że być może ludzie, którzy już zmagają się ze swoim zdrowiem psychicznym, zwracają się ku „posiłkom na pocieszenie”, aby się uspokoić.

„Element ludzki tego badania może wskazywać dokładnie to, co sugeruje: wyższe spożycie smażonych potraw zwiększa ryzyko lęku/depresji” – powiedział CNN założyciel organizacji non-profit True Health Initiative.

Warto przeczytać!  Andrew Tate i brat Tristan mogą zostać poddani ekstradycji do Wielkiej Brytanii – zdecydował rumuński sąd

„Jednak ścieżka przyczynowa może równie dobrze pójść w drugą stronę: osoby z lękiem/depresją coraz częściej sięgają po„ pocieszające jedzenie ”w celu uzyskania pozornej ulgi”.

Ale we wtorek psycholog kliniczny i adiunkt na Uniwersytecie Calgary Jonathan Stea napisał na Twitterze: „Przez ponad dekadę pracowałem w szpitalu, pomagając ludziom, którzy doświadczają ciężkiej depresji. Frytki nie lądują w szpitalu.

„Znajomość nauk ścisłych i zdrowia psychicznego wymaga spojrzenia poza nagłośnione nagłówki i zrozumienia, że ​​choroba psychiczna ma wiele przyczyn” – podsumował.




Załaduj więcej…





Skopiuj adres URL, aby go udostępnić




Źródło