Gotowanie

Dlaczego Katalonia staje się najbardziej ekscytującym regionem winiarskim Hiszpanii

  • 17 lipca, 2024
  • 7 min read
Dlaczego Katalonia staje się najbardziej ekscytującym regionem winiarskim Hiszpanii

Przez wieki, Cava zdobyła czołowe miejsce jako hiszpańskie wino musujące. Jest siłą napędową winiarstwa w Penedès, największym regionie winiarskim w Katalonii, na południe od Barcelony i jednym z najstarszych regionów winiarskich w Europie.

Pokolenia rodzin uprawiały i sprzedawały trójcę win Cava: Macabeo, Parellada i Xarel-lo znanym producentom, takim jak Freixenet i Codorníu. Jednak w miarę jak ruch naturalnego wina zyskuje na popularności w Hiszpanii, obiecujący właściciele winnic prowadzą swoje rodzinne posiadłości w nowych kierunkach, przechodząc z uprawy winorośli na produkcję wina.

„Mój ojciec jest ostatnim ze swojego rodzaju, pochyla się w wieku 75 lat w winnicach” — mówi Rubén Parera, rolnik w czwartym pokoleniu i właściciel Finca Parera, który przekształcił 25-akrową posiadłość swojej rodziny w gospodarstwo biodynamiczne. „Jestem teraz „nowym” rolnikiem”. Używając tych samych winogron Xarel-lo i Chardonnay, które jego ojciec wcześniej sprzedał Freixenetowi, produkuje teraz lekko musujące wino domowe pétillant naturel (pét-nat) dla swojego baru winiarskiego Salvatge w Barcelonie.

Mali, niezależni producenci, tacy jak Parera, nie tylko unikają współpracy z dużymi domami Cava — odchodzą od Cava całkowicie. Skupiają się na innych stylach wina musującego, takich jak pét-nats lub przodkowiektóre są wytwarzane tradycyjną metodą szampańską, a także eksperymentowanie z rodzimymi, niszowymi winogronami. Należą do nich Trepat, czerwone winogrona o jasnym, cierpkim profilu przypominającym wiśnię, które zyskują na popularności w ciągu ostatniej dekady, aby używać ich do win odmianowych, a nie tylko do mieszania z cavą.

Warto przeczytać!  Najlepsza Kremowa Sałatka Grochowa Z Boczkiem

„Zaczynamy dostrzegać znacznie większą różnorodność w regionie, ponieważ winiarze odzyskują stare odmiany, które niektórzy z tych dużych producentów wina porzucili, ponieważ szukali łatwych, nadających się do sprzedaży międzynarodowych odmian, takich jak Cabernet Sauvignon” — mówi Alvaro de la Viña, właściciel Selections de la Viña, który importuje wina od ponad 50 producentów z Półwyspu Iberyjskiego, a także założyciel Viniesta, który organizuje doroczne targi poświęcone winu naturalnemu oraz wycieczki winiarskie do Hiszpanii.

Również Joan Rubió jest przykładem tego trendu. Po 15 latach pracy jako winiarz w firmie produkującej cavę Recaredo, Rubió teraz wytwarza musujące Ancestral Xarel-lo — którego rocznie produkuje się tylko 3000 butelek — w Cal Tiques, swoim domu i winiarni położonej w rodzinnej winnicy w Alt Penedès. „Ci winiarze przejmują władzę od wielkich domów, które uniemożliwiały rozwój regionu, mówi de la Viña. „Teraz jest niemal tak, jakby Katalonia odzyskiwała własną tożsamość”.

Ożywianie rodzimych winogron

Około 20 lat temu Sumoll, „Pinot Noir Morza Śródziemnego”, był na granicy wyginięcia. Przed filokserą, odporna na suszę, rodzima czarna odmiana winogron była najpowszechniej sadzona w regionie. Od kiedy winiarze zdali sobie sprawę, że Sumoll może być rozwiązaniem dla wytrawnych roczników, a także przyszłością katalońskich bąbelków, nastąpił jego renesans.

Warto przeczytać!  Przepis na szaszłyki czekoladowe | Krytyk przepisów

„Do niedawna Sumoll nie miał zezwolenia na produkcję cavy, a producenci tacy jak Manel Aviñó z Close Lentiscus wykorzystują winogrona do produkcji win musujących w taki sam sposób, w jaki Pinot Noir jest używany w Szampanii” – mówi de la Viña. Uważa, że ​​100% Sumoll Blanc de Noirs Brut Nature z XIV-wiecznej rodzinnej posiadłości Aviñós jest jednym z najbardziej reprezentatywnych dla obecnego krajobrazu winiarskiego Katalonii.

Dzięki uprzejmości Viniesty


Aviñó, nazywany „Bubble Man”, (do grona jego fanów należy muzyk Dua Lipa), pracuje ze swoją córką, Nurią, dając jej głos i przestrzeń do tworzenia własnych win.

„Nasz region jest w ciągłym procesie ewolucji” – mówi. „Nowi producenci podążają naszą ścieżką, ale mają swój własny styl ekspresji. Czyste wino to najlepszy sposób na walkę ze zmianą klimatu, więc myślę, że naprawdę ważne jest, aby rozwijać silną społeczność, która szanuje i przestrzega tej zasady”.

W całej Katalonii, gdzie winnice można sadzić na wysokości od 2300 stóp nad poziomem morza, u zboczy Pirenejów, aż do poziomu morza wzdłuż wybrzeża Morza Śródziemnego, historie winiarzy powtarzają się nawzajem.

„Wszystkie moje działki są otoczone lasami, więc kiedy wykarczowałem zarośla, aby stworzyć winnicę, ludzie mówili: 'Co tu robisz?’” – mówi Salvador Batlle Barrabeig, właściciel Còsmic Vinyaters i zwolennik lokalnej Garnacha i Carinyena Blanca (Carignan Blanc). „Nic nie wiedziałem o tym obszarze, ale czasami dzieje się coś magicznego, jeśli podążasz za swoją intuicją. Nie chcę produkować wina, z którym nie czuję się komfortowo, tylko dlatego, że rynek tego wymaga”.

Jak bary winiarskie przygotowują grunt pod hiszpańskie wina musujące

W restauracji tapas w stylu speakeasy El Cup Vell w Tarragonie, karta win promuje niektórych z tych mniejszych, niezależnych winiarzy z butelkami takimi jak El Mural Mas Gomà, Parellada Brut Nature z pojedynczej winnicy, musujące Emma Ancestral Vega Aixalà na bazie Albariño i Trepat Ancestral Rosé Celler Tuets. W Bar Cortijo, znanym z posiadania najszerszego wyboru naturalnych win z okolic Tarragony, znajdziesz selekcje takie jak La Pastorella Niu Celler na bazie Chardonnay, która pięknie komponuje się z popisowymi flakami i krokietami tej restauracji.

„Ci winiarze przejmują władzę od wielkich domów, które uniemożliwiały regionowi rozwój, mówi de la Viña. „Teraz jest niemal tak, jakby Katalonia odzyskiwała własną tożsamość”.

W barze winnym Parery MAM del BO, po drugiej stronie ulicy od Finca Parera w miasteczku Sant Llorenç d’Hortons, limitowana produkcja jasnoczerwonego wina Fins Als Kullons — mieszanki szczepów Sumoll, Xarel-lo i Garnacha Blanca — jest serwowana w tradycyjnym szklanym kieliszku porrón, który od stuleci jest elementem katalońskiej kultury.

„Najbardziej ekscytującą częścią tego regionu jest obserwowanie, jak nie tylko szanują rodzime odmiany, ale robią to, co ma największy sens w klimacie, w którym żyjemy, [and] wina, które będą się rozwijać w tych warunkach”, mówi Macarena „Maca” Carrillo, współwłaścicielka winiarni Grape Crush i główny sommelier w wyróżnionej gwiazdką Michelin koreańskiej restauracji stekowej COTE Miami. „W miarę jak będą pracować z tymi winogronami, wina będą coraz lepsze”.

Dzięki uprzejmości Viniesty


Massimo Marchiori, połowa włoskiego duetu małżeńskiego Partida Creus, założył winiarnię jako projekt pasji, który dał początek drugiemu życiu pary. „Teraz jesteśmy starzy, ale szczęśliwi” – ​​zażartowała jego żona, Antonella Gerosa. Dodaje, że ich pierwszą miłością w tym regionie był Sumoll, który zachęcił ich do głębokiego nurkowania w rodzimą króliczą norę winogronową.

Para od prawie 25 lat inwestuje w odzyskiwanie starych odmian winorośli i krzewów w zaniedbanych winnicach w Baix Penedès, aby tworzyć wina takie jak ich niezwykle popularna mieszanka VN Vinel.Lo Tinto, wytwarzana z siedmiu rodzimych szczepów winogron: Trepat, Sumoll, Garrut (Mourvedre), Queixal de Llop, Ull de Perdiu, Garnacha i Samsó (Carignan).

„Osiągnęli taki sukces w uprawie odmian przodków, że inni zaczęli podążać ich śladem” — mówi de la Viña. „Czasami potrzebujesz kogoś z zewnątrz, kto przyjdzie i pokaże ci wartość tego, co twoje”.


Źródło