Zdrowie

Dlaczego młodzi ludzie w Indiach są bardziej podatni na raka okrężnicy?

  • 26 marca, 2024
  • 3 min read
Dlaczego młodzi ludzie w Indiach są bardziej podatni na raka okrężnicy?


Nowe Delhi: W poniedziałek lekarze stwierdzili, że w Indiach obserwuje się znaczny wzrost liczby przypadków raka okrężnicy lub jelita grubego u młodych dorosłych.

Jako główne przyczyny wzrostu obwiniali późne diagnozy, brak badań przesiewowych i zachodnią dietę, składającą się z bardziej przetworzonej i bogatej w kalorie żywności.

W rozmowie z dr Rajeevem Jayadevanem, współprzewodniczącym grupy zadaniowej ds. Covidu National Indian Medical Association, powiedział, że u większości ludzi w Indiach rak jelita grubego zostaje zdiagnozowany w późniejszych stadiach. Według niego głównymi powodami są brak lepszych obiektów do badań przesiewowych i świadomość społeczeństwa na temat tej choroby.

„Wiele osób nie ma dostępu do placówek badawczych ani lekarzy specjalistów, którzy wykonują takie zabiegi. W przeciwieństwie do krajów zachodnich w Indiach nie organizujemy programów badań przesiewowych. Ponadto ludzie mają tendencję do ignorowania objawów ostrzegawczych, takich jak krwawienie podczas wypróżnień, lub są błędnie diagnozowani przez lekarza jako hemoroidy lub „stosy”. Czasami początkowo udają się do lokalnych, tubylczych praktykujących. W rezultacie często zgłaszają się późno” – powiedział dr Rajeev, gastroenterolog z Kochi.

Badanie przeprowadzone w 2023 r. przez Delhi State Cancer Institute (DSCI) wykazało, że wśród osób powyżej 50. roku życia zapadalność na raka jelita grubego obecnie coraz częściej przenosi się na młodych dorosłych w wieku od 31 do 40 lat.

Warto przeczytać!  Umiarkowane ilości alkoholu zwiększają ryzyko chorób serca u kobiet

„Obecnie w naszym kraju obserwuje się wzrost zachorowań na raka jelita grubego o młodym początku. W rzeczywistości niektóre najnowsze statystyki pokazują, że prawie jedna trzecia przypadków raka okrężnicy, który występuje w Indiach, występuje w młodszej grupie wiekowej” – dr Amit Maydeo, prezes Instytutu Nauk o Gastro, Szpitalu Fundacji Sir HN Reliance, powiedział.

„Głównym powodem jest to, że młodzież przyjmuje coraz bardziej zachodni styl życia, a ich żywność jest obecnie dietą bogatą w kalorie i bardziej przetworzoną” – dodał. Winił także nawyki takie jak palenie i alkohol; otyłość i nieswoiste zapalenie jelit jako przyczyny wzrostu zachorowalności na raka jelita grubego.

Dr Rajeev powiedział, że w krajach rozwiniętych kolonoskopia jest standardową procedurą przesiewową. Jednak w Indiach nie jest to powszechnie akceptowane ani praktykowane.

„Nie robimy wystarczająco dużo, aby zapobiegać rakowi jelita grubego w Indiach. Czekanie, aż pojawią się objawy, jest niewłaściwym podejściem, ponieważ w wielu przypadkach objawy nie występują aż do późnych stadiów” – ubolewał.

Od dawna wiadomo, że głównymi czynnikami ryzyka są wywiad rodzinny i niewegetariańska dieta.

Warto przeczytać!  5 sygnałów ostrzegawczych wysokiego poziomu cholesterolu na twarzy i oczach | Zdrowie

Jednak dr Rajeev powiedział, że „wbrew powszechnemu przekonaniu istnieją badania, które pokazują, że jest to równie powszechne wśród wegetarian. Chociaż prawdopodobieństwo wystąpienia takiego nowotworu jest większe u osób, u których w rodzinie występowały podobne nowotwory, w ponad 90% przypadków nie ma znanej historii rodzinnej. Dlatego też, jeśli przyjrzymy się tylko tym podgrupom ludzi, pominiemy zdecydowaną większość nowotworów jelita grubego. Konieczna jest zmiana podejścia i sposobu myślenia.”

Zasugerował także oferowanie „oportunistycznej kolonoskopii przesiewowej osobom zainteresowanym zmniejszeniem własnego indywidualnego ryzyka zachorowania na raka”, począwszy od 40. roku życia.

Przeczytaj także: W Indiach rozpoczynają się badania kliniczne szczepionki przeciw gruźlicy o nazwie MTBVAC


Źródło