Zdrowie

Dlaczego nadmiar cukru, oleju jest tak samo niebezpieczny dla wątroby jak alkohol

  • 18 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Dlaczego nadmiar cukru, oleju jest tak samo niebezpieczny dla wątroby jak alkohol


New Delhi, 18 kwietnia (SocialNews.XYZ) Chociaż wiadomo, że alkohol jest szkodliwy dla zdrowia wątroby, spożywanie pokarmów bogatych w cukier i olej może być równie niebezpieczne dla tego narządu, jak i dla ogólnego stanu zdrowia, stwierdzili lekarze w czwartek przed Światowymi Igrzyskami Dzień wątroby.

Światowy Dzień Wątroby obchodzony jest co roku 19 kwietnia, aby podkreślić znaczenie zdrowej wątroby dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tegoroczne hasło brzmi: „Bądź czujny, regularnie kontroluj wątrobę i zapobiegaj stłuszczeniu wątroby”.

Wątroba pełni rolę magazynu organizmu, przetwarzając wszystko, co spożyjemy. Spożywanie większej ilości kalorii może gromadzić się w wątrobie, prowadząc do stłuszczenia wątroby, które może wywołać cukrzycę i inne zaburzenia metaboliczne.

„Chociaż zagrożenia związane z alkoholową chorobą wątroby są dobrze znane, rosną obawy w związku z niealkoholową chorobą wątroby spowodowaną wysokokaloryczną żywnością, taką jak cukry i tłuszcze. Stan ten może prowadzić do tych samych poważnych powikłań, co alkoholowa choroba wątroby, w tym marskość wątroby, która może ostatecznie wymagać przeszczepu wątroby” – powiedziała IANS dr Shreevidya, dyrektor medyczny Apollo ProHealth.

Warto przeczytać!  Ten pochodzący z Indii dyrektor finansowy twierdzi, że wyleczył cukrzycę bez stosowania żadnych leków – lekarz deszyfruje skuteczność jego metod - Life News

„Nadmierne spożycie cukru i oleju, podobnie jak alkoholu, powoduje powstawanie kropelek tłuszczu rozproszonych w tkance wątroby, co prowadzi do kaskady uszkodzeń wątroby na skutek zapalenia prowadzącego do niewydolności wątroby” – wyjaśnił dr Pavan Dhoble, młodszy konsultant ds. gastroenterologii, PD Hinduja Hospital & MRC, Mahim.

Nadmierne spożycie cukru i oleju powoduje otyłość, prowadząc do niekorzystnego stanu wątroby, w tym niealkoholowych stłuszczeniowych chorób wątroby (NAFLD).

Dane pokazują, że prawie co czwarty dorosły Hindus ma nadwagę lub otyłość (ryzyko stłuszczenia wątroby), a spożycie alkoholu również rośnie.

Badanie przeprowadzone przez AIIMS, analizujące raporty na temat NAFLD w Indiach, ujawniło zaskakującą rzeczywistość: ponad jedna trzecia (38 procent) Hindusów ma stłuszczenie wątroby lub NAFLD. Jak podaje czasopismo Journal of Clinical and Experimental Hepatology, zjawisko to dotyczy również prawie 35 procent dzieci i wymaga zwracania uwagi na zajmowanie się problemami zdrowotnymi związanymi ze stylem życia już od najmłodszych lat.

„Choroby wątroby stały się w Indiach poważnym problemem dla zdrowia publicznego. NAFLD często pozostaje nierozpoznana we wczesnym stadium, ponieważ może nie dawać objawów. Może jednak rozwinąć się w ciężkie choroby wątroby” – dr Rahul Roy, konsultant ds. przeszczepu wątroby i dróg żółciowych wątrobowo-trzustkowych Chirurgia, szpitale RN Tagore i szpital Narayana – Howrah powiedział IANS.

Warto przeczytać!  Nowy biomarker bezobjawowych stadiów choroby Alzheimera

„Zachodnia dieta, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem fast foodów oraz brakiem owoców i warzyw, odgrywa kluczową rolę w rozwoju stłuszczeniowych chorób wątroby” – dodał.

Źródło: IANS

O Gopim

Gopi Adusumilli jest programistą. Jest redaktorem SocialNews.XYZ i prezesem AGK Fire Inc.

Lubi projektować strony internetowe, tworzyć aplikacje mobilne i publikować artykuły na temat bieżących wydarzeń z różnych uwierzytelnionych źródeł informacji.

Jeśli chodzi o pisanie, lubi pisać o aktualnej polityce światowej i filmach indyjskich. Jego plany na przyszłość obejmują przekształcenie SocialNews.XYZ w witrynę z wiadomościami, która nie będzie uprzedzona ani osądzona w stosunku do nikogo.

Można się z nim skontaktować pod adresem gopi@socialnews.xyz


Źródło