Dlaczego nadmiar cukru, oleju jest tak samo niebezpieczny dla wątroby jak alkohol
![Dlaczego nadmiar cukru, oleju jest tak samo niebezpieczny dla wątroby jak alkohol](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/04/get_ians_img.php_-770x437.jpg)
New Delhi, 18 kwietnia (SocialNews.XYZ) Chociaż wiadomo, że alkohol jest szkodliwy dla zdrowia wątroby, spożywanie pokarmów bogatych w cukier i olej może być równie niebezpieczne dla tego narządu, jak i dla ogólnego stanu zdrowia, stwierdzili lekarze w czwartek przed Światowymi Igrzyskami Dzień wątroby.
Światowy Dzień Wątroby obchodzony jest co roku 19 kwietnia, aby podkreślić znaczenie zdrowej wątroby dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tegoroczne hasło brzmi: „Bądź czujny, regularnie kontroluj wątrobę i zapobiegaj stłuszczeniu wątroby”.
Wątroba pełni rolę magazynu organizmu, przetwarzając wszystko, co spożyjemy. Spożywanie większej ilości kalorii może gromadzić się w wątrobie, prowadząc do stłuszczenia wątroby, które może wywołać cukrzycę i inne zaburzenia metaboliczne.
„Chociaż zagrożenia związane z alkoholową chorobą wątroby są dobrze znane, rosną obawy w związku z niealkoholową chorobą wątroby spowodowaną wysokokaloryczną żywnością, taką jak cukry i tłuszcze. Stan ten może prowadzić do tych samych poważnych powikłań, co alkoholowa choroba wątroby, w tym marskość wątroby, która może ostatecznie wymagać przeszczepu wątroby” – powiedziała IANS dr Shreevidya, dyrektor medyczny Apollo ProHealth.
„Nadmierne spożycie cukru i oleju, podobnie jak alkoholu, powoduje powstawanie kropelek tłuszczu rozproszonych w tkance wątroby, co prowadzi do kaskady uszkodzeń wątroby na skutek zapalenia prowadzącego do niewydolności wątroby” – wyjaśnił dr Pavan Dhoble, młodszy konsultant ds. gastroenterologii, PD Hinduja Hospital & MRC, Mahim.
Nadmierne spożycie cukru i oleju powoduje otyłość, prowadząc do niekorzystnego stanu wątroby, w tym niealkoholowych stłuszczeniowych chorób wątroby (NAFLD).
Dane pokazują, że prawie co czwarty dorosły Hindus ma nadwagę lub otyłość (ryzyko stłuszczenia wątroby), a spożycie alkoholu również rośnie.
Badanie przeprowadzone przez AIIMS, analizujące raporty na temat NAFLD w Indiach, ujawniło zaskakującą rzeczywistość: ponad jedna trzecia (38 procent) Hindusów ma stłuszczenie wątroby lub NAFLD. Jak podaje czasopismo Journal of Clinical and Experimental Hepatology, zjawisko to dotyczy również prawie 35 procent dzieci i wymaga zwracania uwagi na zajmowanie się problemami zdrowotnymi związanymi ze stylem życia już od najmłodszych lat.
„Choroby wątroby stały się w Indiach poważnym problemem dla zdrowia publicznego. NAFLD często pozostaje nierozpoznana we wczesnym stadium, ponieważ może nie dawać objawów. Może jednak rozwinąć się w ciężkie choroby wątroby” – dr Rahul Roy, konsultant ds. przeszczepu wątroby i dróg żółciowych wątrobowo-trzustkowych Chirurgia, szpitale RN Tagore i szpital Narayana – Howrah powiedział IANS.
„Zachodnia dieta, charakteryzująca się zwiększonym spożyciem fast foodów oraz brakiem owoców i warzyw, odgrywa kluczową rolę w rozwoju stłuszczeniowych chorób wątroby” – dodał.
Źródło: IANS
O Gopim
Gopi Adusumilli jest programistą. Jest redaktorem SocialNews.XYZ i prezesem AGK Fire Inc.
Lubi projektować strony internetowe, tworzyć aplikacje mobilne i publikować artykuły na temat bieżących wydarzeń z różnych uwierzytelnionych źródeł informacji.
Jeśli chodzi o pisanie, lubi pisać o aktualnej polityce światowej i filmach indyjskich. Jego plany na przyszłość obejmują przekształcenie SocialNews.XYZ w witrynę z wiadomościami, która nie będzie uprzedzona ani osądzona w stosunku do nikogo.
Można się z nim skontaktować pod adresem gopi@socialnews.xyz