Dlaczego palacze tyją po rzuceniu palenia
W niedawnym badaniu próbowano zrozumieć, dlaczego palacze tyją po rzuceniu palenia. Odkryli, że palacze zazwyczaj jedzą mniej i stosują mniej zdrową dietę niż osoby niepalące, co powoduje, że po rzuceniu palenia tyją.
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z uniwersytetów w Loughborough i Uniwersytecie w Leicester wzięło udział ponad 80 000 dorosłych w Wielkiej Brytanii i zostało zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu ds. Otyłości (ECO).
Podkreśla znaczenie wsparcia żywieniowego i kontroli masy ciała, szczególnie w przypadku osób próbujących rzucić palenie.
Chociaż palacze mają zazwyczaj mniejszą masę ciała i BMI (wskaźnik masy ciała) niż osoby niepalące, rzucenie palenia często prowadzi do przyrostu masy ciała. Badanie sugeruje, że palacze mogą używać papierosów do kontrolowania apetytu i wagi.
Nikotyna zawarta w tytoniu może tłumić apetyt i wpływać na zachowania żywieniowe, ale jej wpływ na ludzi jest niejasny. Aby sięgnąć głębiej, badacze przeanalizowali dane od 83 000 dorosłych w wieku 18 lat i starszych, zebrane w latach 2004–2022.
Wyniki wykazały, że palacze dwukrotnie częściej opuszczają posiłki i częściej obchodzą się bez jedzenia przez dłuższy czas w porównaniu z osobami niepalącymi. Zwykle jedli mniej posiłków dziennie i mieli trudności z pozostawieniem niezjedzonego jedzenia.
Po uwzględnieniu wieku, płci i statusu społeczno-ekonomicznego stwierdzono, że palacze dwukrotnie częściej pomijali posiłki i o 50% częściej pozostawali bez jedzenia przez ponad trzy godziny w porównaniu z osobami niepalącymi.
Palacze byli o 35% mniej skłonni do podjadania między posiłkami i rzadziej jedli w nagrodę lub z nudów. Co ciekawe, rzadziej spożywali słodkie potrawy między posiłkami, ale częściej sięgali po potrawy smażone oraz dodawali sól i cukier do posiłków.
W badaniu zauważono, że wzorce te były silniejsze u osób starszych i różniły się w zależności od płci i statusu społeczno-ekonomicznego. Dr Scott Willis, główny badacz badania, podkreślił potrzebę wsparcia żywieniowego, aby pomóc w skutecznym rzuceniu palenia.
Główna autorka Arwa Alruwaili podkreśliła znaczenie włączenia wsparcia żywieniowego i kontroli masy ciała do wysiłków na rzecz zaprzestania palenia, mających na celu poprawę ogólnych wyników zdrowotnych.
„Nasze ustalenia wskazują, że palenie wiąże się z wzorcami zachowań żywieniowych zgodnymi ze zmniejszeniem spożycia pokarmu i gorszą jakością diety, charakteryzującą się częstym spożywaniem smażonej żywności oraz dodawaniem soli i cukru do posiłków. Może to pomóc wyjaśnić przyrost masy ciała powszechnie obserwowany po rzuceniu palenia ”- powiedział główny badacz dr Scott Willis z Uniwersytetu Loughborough w Wielkiej Brytanii.
Ograniczeniem badania jest jego charakter obserwacyjny, w związku z czym nie można potwierdzić związku przyczynowego. Naukowcy twierdzą, że na wyniki mogą również wpływać takie czynniki, jak zdrowie psychiczne i poziom aktywności fizycznej, które nie zostały uwzględnione w tym badaniu.
Co więcej, nawyki żywieniowe zgłaszane przez samych pacjentów mogą wprowadzać uprzedzenia.
Pomimo tych ograniczeń ustalenia podkreślają znaczenie zajęcia się zachowaniami żywieniowymi wraz z zaprzestaniem palenia w celu promowania zdrowszego stylu życia i zmniejszania związanych z nim zagrożeń dla zdrowia.
Dostroić