Dlaczego podudzie lub liście moringi to must-have tego sezonu | Wiadomości o jedzeniu i winie
W codziennym życiu często zapominamy o tym, jak ważne jest utrzymanie zdrowia, co z czasem może prowadzić do chronicznych problemów. Jednym ze skutecznych środków jest przestrzeganie pożywnej diety. Liście podudzia, znana również jako moringa, może być szczególnie korzystna w tym względzie. Oto sugestia eksperta ds. żywienia.
Superfoodem zawierającym 18 rodzajów aminokwasów są liście podudzia, tzw liście moringi. „Liście moringi są tak korzystne dla poprawy włosów i skóry ze względu na ich właściwości przeciwutleniające” – powiedział dietetyk Simrat Bhui.
Liście Moringi są bogate w wapń, dlatego mogą zastąpić wiele suplementów wapnia. „Ze względu na jego wysokość zawartość wapnia jest również korzystny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów” – powiedział Bhui.
Ponadto, według dr Sangeety Tiwari, dietetyka klinicznego, Artemis lite, NFC, liście podudzia mają również wysokie stężenie przeciwutleniaczy, w tym flawonoidów, polifenoli i beta-karotenu, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie, redukując stres oksydacyjny i stany zapalne . „Może to pomóc w ochronie przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca, nowotwory i cukrzyca” – stwierdziła dr Tiwari.
Według Bhui liście moringi po zmieszaniu z wodą stają się świetną wodą detoksykującą. „Oczyszcza wątrobę i jest stosowany w leczeniu rozstroju żołądka” – powiedział Bhui.
Dietetyk stwierdził, że pomaga również zapobiegać chorobom sercowo-naczyniowym, kontrolując wysokie ciśnienie krwi. „Jego właściwości przeciwzapalne przyczyniają się do dobrego zdrowia serca, pod warunkiem przestrzegania właściwej diety i stylu życia” – zauważył Bhui.
Bhui dodała, że moringa jest bogatym źródłem potasu i magnezu, wspomaga nawodnienie i może uzupełnić utracone płyny w miesiącach letnich. Kluczem jest jednak umiar. „Liście Moringi rosną w tropikalnym regionie Indii, dlatego mają właściwości nawilżające. Liście Moringi można spożywać latem, ponieważ są bogate w witaminy C, A i E, które wzmacniają odporność i pobudzają do działania” – mówi Bhui.
Zawartość błonnika sprzyja uczuciu sytości i sytości, zmniejszając całkowite spożycie kalorii. „Co więcej, przeciwutleniacze zawarte w liściach podudzia mogą pomóc w wzmocnieniu metabolizm i promować spalanie tłuszczu” – powiedział dr Tiwari.
Bhui powiedział, że liście można posiekać i wymieszać z mąką, aby przygotować rotis lub paratha, lub zmiksować na proszek i zapić wodą. „W jakiejkolwiek formie liście moringi mają niezwykłe wartości kulinarne” – powiedział Bhui.
Wypróbuj ten przepis
Oto szybki przepis na liście podudzia lub moringa paratha, wyjątkowy, ale pożywny przepis, który można przygotować w niecałe 10 minut, dzięki uprzejmości Shalini Santhosh Kumar z Early Foods.
Przepisem podzieliła się na Instagramie.
„Jedyną czasochłonną rzeczą jest czyszczenie liści. Część kulinarna jest bardzo szybka. Weź pomoc od rodziny lub nawet przydziel ją swojemu dziecku/starszym w rodzinie” – powiedział Kumar.
Gorycz liście moringi można usunąć poprzez dodanie kokosa, orzeszków ziemnych i odrobiny tamaryndowca! Inteligentne, prawda?
Składniki
1 łyżeczka – Ghee
Garść – Orzeszki ziemne
1/4 łyżeczki – nasion gorczycy
1/2 łyżeczki – nasion kminku
Kurkuma
Długi pieprz
Suchy imbir
Sól – według smaku
1 pęczek – liście podudzia
Garść – Świeży posiekany kokos
1 mały cal – Tamaryndowiec
metoda
*Rozgrzej olej na patelni, podgrzej przyprawy, aż zaczną pryskać
*Dodaj przyprawy i sól
*Pozostałe składniki pieczemy aż do wyschnięcia
*Fajnie i zmielić grubo bez dodawania do niego wody.
*Twój farsz jest gotowy! Dodaj go do rotis jako farsz i równomiernie zwiń.
*Ugotuj parathę na średnim ogniu z odrobiną ghee.
*Delektuj się piklami, twarogiem lub dowolnym sabzi.