Zdrowie

Dlaczego spożywanie suszonych owoców może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?

  • 20 lipca, 2024
  • 4 min read
Dlaczego spożywanie suszonych owoców może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2?


miski suszonych owoców, w tym rodzynek, suszonych moreli i suszonych figUdostępnij na Pintereście
Jak to możliwe, że suszone owoce mogą pomóc zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 u osób nawet o 60%? Źródło zdjęcia: Ina Peters/Stocksy.
  • Wbrew powszechnym obawom, spożywanie suszonych owoców wydaje się zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, zgodnie z wynikami nowego badania.
  • Suszone owoce są wygodne w spożywaniu, smaczne i pełne składników odżywczych, ale zawierają też dużo naturalnych cukrów, co może być problemem dla osób pragnących uniknąć cukrzycy typu 2.
  • Eksperci zalecają spożywanie suszonych owoców w kontrolowanych ilościach i jako składnika zbilansowanej diety.

Spożywanie większej ilości suszonych owoców wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2 w niedawno opublikowanym badaniu. Badanie ma na celu rozwiązanie sprzecznych dowodów dotyczących ich wartości dla osób, które chcą utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą, ze względu na skoncentrowane ilości cukru w ​​owocach.

Badanie, które ukazało się w BMC Odżywianie i metabolizm — odkryto, że zwiększenie spożycia suszonych owoców o około 1,3 sztuki dziennie może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 nawet o 60,8%.

Suszone owoce są smaczne, wygodne i zdrowe, a także mniej nietrwałe, co czyni je atrakcyjnymi przekąskami. Badanie dotyczyło spożycia suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek.

Warto przeczytać!  Naukowcy twierdzą, że sok z buraków może zmniejszyć ryzyko chorób serca u kobiet w okresie menopauzy

Suszone owoce są nie tylko bogatym źródłem makro- i mikroelementów, ale także zawierają dużo błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i poprawia zdrowie układu trawiennego.

Zawierają również flawonoidy, które poprawiają wrażliwość na insulinę i mają właściwości przeciwzapalne.

Obawą jest to, że zawierają one skoncentrowane ilości naturalnego cukru, które mogą powodować gwałtowne skoki glikemii (poziomu cukru we krwi) wkrótce po ich spożyciu.

Może to podważyć próby utrzymania stabilnego poziomu glukozy przez daną osobę. Do niedawna ich spożycie było w dużej mierze odradzane osobom zagrożonym cukrzycą typu 2, chociaż autorzy badania opisują niedawną zmianę w tym poglądzie.

W badaniu przeanalizowano dane z badania Genome-Wide Association Study (GWAS) oparte na danych UK Biobank dotyczących około 500 000 osób.

Dane te obejmowały odpowiedzi 421 764 uczestników na kwestionariusze dotyczące liczby suszonych owoców, które zwyczajowo spożywali codziennie. Jedna śliwka, jedna morela i 10 rodzynek były uważane za jedną porcję na potrzeby kwestionariusza.

Dodatkowe opcje odpowiedzi obejmowały „mniej niż jeden”, „nie wiem” i „wolę nie odpowiadać”.

Warto przeczytać!  Ministerstwo zdrowia Indii ostrzega przed przymusowym karmieniem lub podawaniem wody nieprzytomnym osobom: Czego nie robić, jeśli ktoś zemdleje | Wiadomości dotyczące stylu życia

Badanie GWAS obejmowało również genotypowe i różne dane fenotypowe uczestników. Ich odpowiedzi na pytania ankietowe porównano ze statystykami cukrzycy typu 2 pochodzącymi z bazy danych IEU OpenGWAS, obejmującej 61 714 osób z cukrzycą typu 2 i 593 952 osoby kontrolne.

Analiza lub porównanie korzyści zdrowotnych świeżych owoców wykraczało poza zakres tego badania. Zatem badanie nie sugeruje, że suszone owoce są lepsze od świeżych owoców pod względem kontroli poziomu cukru we krwi.

Michelle Routhenstein, MS, RD, CDCES, dietetyk kardiologii zapobiegawczej w EntirelyNourished.com, która nie brała udziału w badaniu, wyjaśniła, jakie korzyści odżywcze mają suszone owoce dla Wiadomości medyczne dzisiaj.

„Suszone owoce, poprzez suszenie, koncentrują cukry i składniki odżywcze, co skutkuje większą gęstością kaloryczną i zawartością cukru w ​​porównaniu ze świeżymi owocami” – powiedział Routhenstein.

W istocie suszone owoce są kompaktowymi wersjami świeżych. Zachowują większość składników odżywczych i naturalnych cukrów, ale w mniejszej formie, z usuniętą większością wody. Tak więc, pod względem wagi i objętości, suszone owoce mogą zawierać więcej kalorii i cukru niż świeże.

Inny ekspert, który nie brał udziału w badaniu, dr n. med. Jason Ng, BA z Wydziału Medycyny Uniwersytetu w Pittsburghu, uważał, że „


Warto przeczytać!  Wirus Zachodniego Nilu w USA: Ponad jedna trzecia stanów w USA zgłosiła wirusa Zachodniego Nilu; sprawdź objawy i powikłania

Źródło