Dlaczego warto pić sok z buraków, nawet w upalne lato?
Burak, słodkie, cebulowe warzywo korzeniowe, ma ogromne zalety, niezależnie od tego, czy spożywa się go latem, czy zimą. Picie soku z buraków latem może pomóc poprawić zdrowie serca, odporność, zdrowie mózgu, a nawet trawienie. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak to zrobić.
Sok z buraków jest pełen przeciwutleniaczy, elektrolitów i wielu innych związków, które wspierają zdrowie serca i mózgu
Mimo że burak jest warzywem ozimym, jest niezwykle pożywny i dba o ogólny stan zdrowia oraz dobre samopoczucie. Według ekspertów picie soku z buraków nawet w upał pomaga odświeżyć i nawilżyć organizm, a także zapewnia chłód nawet przy wyższych temperaturach. Sok z buraków jest bogaty w przeciwutleniacze, elektrolity i wiele innych związków, które wspierają zdrowie serca i mózgu, a także mają mnóstwo innych korzyści.
Oto kilka powodów, dla których warto pić ten sok codziennie rano na śniadanie:
Wysoka temperatura i fale upałów mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie układu krążenia. Według lekarzy, aby regulować temperaturę ciała, serce pracuje wyjątkowo ciężko, aby zapewnić przepływ krwi, co powoduje obciążenie tego kluczowego narządu, a brak odpowiedniej opieki sercowo-naczyniowej może zwiększyć podatność na zdarzenia takie jak zawał serca.
I tak wypijanie codziennie rano szklanki buraków bogatych w azotany pomaga przekształcić je w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i obniża ciśnienie krwi. Zmniejsza także nadciśnienie – główny czynnik ryzyka chorób serca.
Lato niesie ze sobą mnóstwo problemów trawiennych, ponieważ większość żywności zostaje skażona bakteriami lub zarazkami i psuje się pod wpływem ciepła. Dlatego picie świeżego soku z buraków nie tylko zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas, ale także wspomaga trawienie.
Burak jest bogaty w błonnik, który reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Wspomaga także detoksykację i utrzymuje układ trawienny pokarmu.
Ponieważ latem dużo się pocisz, większość wody z organizmu zostaje wydalona wraz z poceniem, przez co przez większość czasu czujesz się wyczerpany i zmęczony. Wypicie szklanki świeżego soku z buraków może pomóc dostarczyć Ci energii i nawodnić.
Bogaty w kwas foliowy, żelazo i witaminę C sok z buraków wzmacnia układ odpornościowy, pomagając w tworzeniu czerwonych krwinek i zwiększając poziom hemoglobiny. Azotany w burakach poprawiają również wyniki sportowe oraz zwiększają wytrzymałość i wytrzymałość.
Betaina – przeciwutleniacz występujący w burakach, pomaga zapobiegać odkładaniu się tłuszczu w wątrobie, wspierając zdrowie wątroby. Zawiera także związki antytoksyczne, które eliminują toksyczne treści, zmniejszają stany zapalne, chronią przed stresem oksydacyjnym i zmniejszają ryzyko uszkodzenia wątroby.
Sok z buraków pomaga również w detoksykacji wątroby, aktywując enzymy wątrobowe i zwiększając wydzielanie żółci.
Inne sposoby na zwiększenie spożycia buraków
Jeśli nie masz ochoty wyciskać soku z buraków, istnieje kilka innych sposobów na włączenie ich do codziennych posiłków, na przykład:
Zetrzyj buraki, aby uzyskać aromatyczny i kolorowy dodatek do sałatki coleslaw lub innych sałatek na letni lunch lub kolację
Możesz zmieszać buraki z jogurtem greckim i świeżym czosnkiem, aby uzyskać pyszny, zdrowy i kolorowy dip
Barszcz to popularna zupa w Europie Wschodniej i Azji Północno-Wschodniej
Możesz ugotować liście i cieszyć się nimi tak samo jak szpinakiem
Buraki pokroić na kawałki i polać odrobiną oliwy z oliwek, solą, pieprzem i wybranymi ziołami lub przyprawami. Piec je w piekarniku nagrzanym na 205°C przez 15–20 minut, aż staną się miękkie.