Zdrowie

Długotrwałe spożywanie dużej ilości kofeiny może zwiększać ryzyko chorób serca

  • 15 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Długotrwałe spożywanie dużej ilości kofeiny może zwiększać ryzyko chorób serca


Zbyt duża ilość kawy może okazać się dla serca nie do zniesienia. Nowe badanie wykazało związek między spożyciem ponad 400 miligramów kofeiny dziennie a zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia, nawet u osób ogólnie zdrowych.

„Regularne spożywanie kofeiny może zaburzać układ przywspółczulny, co prowadzi do podwyższonego ciśnienia krwi i przyspieszenia akcji serca” – wyjaśnia główna autorka badania, Nency Kagathara z Zydus Medical College and Hospital w Dahod w Indiach.

Zespół Kagathary zmierzył ciśnienie krwi i tętno 92 zdrowych dorosłych po wykonaniu trzyminutowego testu kroków. Uczestnicy mieli od 18 do 45 lat i na początku eksperymentów mieli prawidłowe ciśnienie krwi.


Badania wykazały, że spożywanie ponad 400 miligramów kofeiny dziennie może zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, nawet u osób ogólnie zdrowych. terovesalainen – stock.adobe.com

Prawie 20% uczestników spożywało ponad 400 mg kofeiny dziennie, co odpowiada około czterem filiżankom kawy, 10 puszkom napoju gazowanego lub dwóm napojom energetycznym.

Stwierdzono, że przewlekłe codzienne spożycie 400 mg podnosi częstość akcji serca i ciśnienie krwi w czasie. Wyniki badania zostały zaprezentowane w czwartek na konferencji American College of Cardiology w Delhi w Indiach.


Stwierdzono, że stałe, codzienne spożywanie 400 miligramów kofeiny z czasem powoduje wzrost tętna i ciśnienia krwi.
Stwierdzono, że stałe, codzienne spożywanie 400 miligramów kofeiny z czasem powoduje wzrost tętna i ciśnienia krwi. chathuporn – stock.adobe.com

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków stwierdziła, że ​​400 mg kofeiny dziennie „ogólnie nie wiąże się z niebezpiecznymi, negatywnymi skutkami”, przyznając jednocześnie, że niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na kofeinę i może ona być metabolizowana w różnym tempie.

Warto przeczytać!  Horoskop zdrowia na dziś, 4 maja 2024 r.: Poznaj swoje prognozy dotyczące zdrowia

Klinika Mayo twierdzi, że dawka do 400 mg kofeiny „wydaje się bezpieczna dla większości zdrowych dorosłych”.

Kofeina jest stymulantem, który może stymulować produkcję hormonów stresu noradrenaliny i epinefryny, przyspieszając pracę serca i podwyższając ciśnienie krwi poprzez zwężanie naczyń krwionośnych.

Ale stwierdzono także, że poprawia nastrój i potencjalnie obniża ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów, co stanowi jeden z wielu korzystnych efektów.

Kagathara podała w swoim badaniu, że kobiety mieszkające w miastach, pracujące na stanowiskach biznesowych i kierowniczych, miały największe dzienne spożycie kofeiny.

U osób, które spożywały ponad 600 mg kofeiny dziennie, stwierdzono znacznie podwyższone tętno i ciśnienie krwi po pięciominutowym odpoczynku po teście ze schodami.

„Ze względu na wpływ na autonomiczny układ nerwowy, regularne spożywanie kofeiny może narazić zdrowe osoby na ryzyko nadciśnienia i innych zdarzeń sercowo-naczyniowych” – powiedział Kagathara. „Zwiększanie świadomości tych zagrożeń jest kluczowe dla poprawy zdrowia serca u wszystkich”.

Nadciśnienie tętnicze to inna nazwa wysokiego ciśnienia krwi, stanu chorobowego wiążącego się z wyższym ryzykiem wystąpienia choroby wieńcowej, niewydolności serca, przewlekłej choroby nerek i demencji.

Warto przeczytać!  Pokonaj popołudniową mgłę mózgową dzięki tym sprawdzonym przez lekarzy wskazówkom

Eksperci sugerują regularne ćwiczenia i przestrzeganie odżywczej diety w celu obniżenia ciśnienia krwi. Leki mogą zostać przepisane, jeśli utrata wagi, zmiany w diecie i ćwiczenia okażą się nieskuteczne.

Dr Benjamin Hirsh, dyrektor kardiologii zapobiegawczej w North Shore University Hospital, nazwał wyniki nowego badania „przekonującymi”.

„Wyniki badań są i powinny uświadomić ludziom, że kawa w nadmiarze może z czasem powodować ryzyko dla serca, powodując nadciśnienie i arytmię” – powiedział Hirsh, który nie był zaangażowany w badania. „Nadmierne poleganie na kofeinie może pomóc w produktywności, ale zdrowie zawsze powinno być na pierwszym miejscu”.


Źródło