Dobre źródła witaminy C inne niż pomarańcze – Deseret News
Witamina C jest niezbędna dla organizmu. Według Mayo Clinic potrzebujemy go do „tworzenia naczyń krwionośnych, chrząstek, mięśni i kolagenu w kościach” i jest niezbędny w procesie gojenia organizmu.
Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, działa jako przeciwutleniacz, który może chronić komórki przed wolnymi rodnikami – cząsteczkami, które mogą „odgrywać rolę w chorobach serca, nowotworach i innych chorobach” – twierdzi Mayo Clinic.
Ale niektórzy ludzie mogą nawet nie mieć jej wystarczającej ilości dziennie – nawet w krajach rozwiniętych. Jak wynika z analizy przeprowadzonej w 2020 r. przez Verywell Health, w USA szacuje się, że u około 8,4% populacji występuje niedobór witaminy C. A jeśli jest wystarczająco ekstremalny, niedobór może prowadzić do szkorbutu.
Powszechnie wiadomo, że owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny, zawierają mnóstwo witaminy C, ale jakie są inne jej dobre źródła?
Ile witaminy C potrzebujesz?
Narodowy Instytut Zdrowia zaleca, aby dorośli mężczyźni otrzymywali 90 miligramów witaminy C, a dorosłe kobiety 75 miligramów. Ponadto kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie 85 miligramów dziennie, a kobietom karmiącym piersią 120 miligramów dziennie.
Jeśli chcesz uzyskać więcej wsparcia immunologicznego, EatingWell zasugerowało zwiększenie spożycia od 100 do 200 miligramów. Ale zanim to zrobisz, możesz skonsultować się z lekarzem.
Istnieje jednak górna granica. Narodowa Biblioteka Medyczna podała, że ogólna maksymalna ilość witaminy C, która powoduje pozytywne efekty, wynosi 2000 miligramów. Przekroczenie tej wartości może prowadzić do problemów, takich jak zgaga, biegunka i rozwój kamieni nerkowych, ostrzega Verywell Health.
5 innych niż cytrusowe źródeł witaminy C
1. Papryka
Kwota: 149 do 237 miligramów na filiżankę.
Każdy rodzaj papryki jest doskonałym źródłem witaminy C. Health podaje następujące ilości w 1 szklance każdego rodzaju papryki:
- Pomarańczowy: 237 miligramów.
- Czerwony: 213 miligramów.
- Żółty: 208,5 miligrama.
- Zielony: 149,25 miligrama.
Ponadto papryka jest bogata w witaminy A, E i B6 – ta ostatnia pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, według Healthline.
2. Brokuły
Kwota: 81 miligramów w 1 filiżance na EatingWell.
Witamina C jest wykorzystywana w organizmie do produkcji kolagenu. A kiedy jest połączony z wapniem – który występuje także w brokułach – może pomóc w rozwoju mocnych kości, podaje Medical News Today.
3. Kalafior
Kwota: 53 miligramy w 1 filiżance na EatingWell.
Ponadto w czasopiśmie Health stwierdzono, że kalafior jest bogaty w błonnik, który pomaga w utracie wagi i „wspomaga regularność wypróżnień”. Zawiera również dużą ilość choliny, która pomaga w zasypianiu i ruchu mięśni.
4. Jarmuż
Kwota: Według Medical News Today 91 miligramów w 1 szklance gotowanego jarmużu.
Według Healthline jarmuż może wspierać zdrowie oczu. Dwa główne składniki odżywcze stosowane w celu ograniczenia jej spadku, luteina i zeaksantyna, są bogate w jarmuż i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
5. Sok pomidorowy
Kwota: 120 miligramów w 8-uncjowym szkle na Verywell Fit.
Sok pomidorowy jest również bogaty w beta-karoten, który pomaga wspierać układ odpornościowy i może znacznie zwiększyć poziom komórek odpornościowych wykorzystywanych do zwalczania wirusów, jak wynika z dwóch badań powiązanych przez Health.