Zdrowie

Dobre źródła witaminy C inne niż pomarańcze – Deseret News

  • 23 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Dobre źródła witaminy C inne niż pomarańcze – Deseret News


Witamina C jest niezbędna dla organizmu. Według Mayo Clinic potrzebujemy go do „tworzenia naczyń krwionośnych, chrząstek, mięśni i kolagenu w kościach” i jest niezbędny w procesie gojenia organizmu.

Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, działa jako przeciwutleniacz, który może chronić komórki przed wolnymi rodnikami – cząsteczkami, które mogą „odgrywać rolę w chorobach serca, nowotworach i innych chorobach” – twierdzi Mayo Clinic.

Ale niektórzy ludzie mogą nawet nie mieć jej wystarczającej ilości dziennie – nawet w krajach rozwiniętych. Jak wynika z analizy przeprowadzonej w 2020 r. przez Verywell Health, w USA szacuje się, że u około 8,4% populacji występuje niedobór witaminy C. A jeśli jest wystarczająco ekstremalny, niedobór może prowadzić do szkorbutu.

Powszechnie wiadomo, że owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny, zawierają mnóstwo witaminy C, ale jakie są inne jej dobre źródła?

Ile witaminy C potrzebujesz?

Narodowy Instytut Zdrowia zaleca, aby dorośli mężczyźni otrzymywali 90 miligramów witaminy C, a dorosłe kobiety 75 miligramów. Ponadto kobietom w ciąży zaleca się przyjmowanie 85 miligramów dziennie, a kobietom karmiącym piersią 120 miligramów dziennie.

Warto przeczytać!  Czy e-papierosy są szkodliwe dla serca?

Jeśli chcesz uzyskać więcej wsparcia immunologicznego, EatingWell zasugerowało zwiększenie spożycia od 100 do 200 miligramów. Ale zanim to zrobisz, możesz skonsultować się z lekarzem.

Istnieje jednak górna granica. Narodowa Biblioteka Medyczna podała, że ​​ogólna maksymalna ilość witaminy C, która powoduje pozytywne efekty, wynosi 2000 miligramów. Przekroczenie tej wartości może prowadzić do problemów, takich jak zgaga, biegunka i rozwój kamieni nerkowych, ostrzega Verywell Health.

5 innych niż cytrusowe źródeł witaminy C

1. Papryka

Kwota: 149 do 237 miligramów na filiżankę.

Każdy rodzaj papryki jest doskonałym źródłem witaminy C. Health podaje następujące ilości w 1 szklance każdego rodzaju papryki:

  • Pomarańczowy: 237 miligramów.
  • Czerwony: 213 miligramów.
  • Żółty: 208,5 miligrama.
  • Zielony: 149,25 miligrama.

Ponadto papryka jest bogata w witaminy A, E i B6 – ta ostatnia pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, według Healthline.

2. Brokuły

Kwota: 81 miligramów w 1 filiżance na EatingWell.

Witamina C jest wykorzystywana w organizmie do produkcji kolagenu. A kiedy jest połączony z wapniem – który występuje także w brokułach – może pomóc w rozwoju mocnych kości, podaje Medical News Today.

Warto przeczytać!  Coraz więcej krajów afrykańskich wprowadza szczepionkę na malarię, a dzieci otrzymują nową formułę leczenia

3. Kalafior

Kwota: 53 miligramy w 1 filiżance na EatingWell.

Ponadto w czasopiśmie Health stwierdzono, że kalafior jest bogaty w błonnik, który pomaga w utracie wagi i „wspomaga regularność wypróżnień”. Zawiera również dużą ilość choliny, która pomaga w zasypianiu i ruchu mięśni.

4. Jarmuż

Kwota: Według Medical News Today 91 miligramów w 1 szklance gotowanego jarmużu.

Według Healthline jarmuż może wspierać zdrowie oczu. Dwa główne składniki odżywcze stosowane w celu ograniczenia jej spadku, luteina i zeaksantyna, są bogate w jarmuż i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko rozwoju zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.

5. Sok pomidorowy

Kwota: 120 miligramów w 8-uncjowym szkle na Verywell Fit.

Sok pomidorowy jest również bogaty w beta-karoten, który pomaga wspierać układ odpornościowy i może znacznie zwiększyć poziom komórek odpornościowych wykorzystywanych do zwalczania wirusów, jak wynika z dwóch badań powiązanych przez Health.


Źródło