Nauka i technika

Dopasowanie genetyki bydła do środowiska

  • 19 lipca, 2024
  • 4 min read
Dopasowanie genetyki bydła do środowiska


„Czy warto próbować dopasować swoją genetykę do środowiska?” – zapytał dr Jared Decker, Wurdack Chair of Animal Genomics, University of Missouri, rozpoczynając swoją prezentację podczas sympozjum Beef Improvement Federation w Knoxville, Tennessee, 11 czerwca.

Według Deckera stresory środowiskowe, takie jak zatrucie kostrzewą, kosztują przemysł wołowy około 1 miliarda dolarów rocznie. Decker udostępnił informacje dotyczące badania przeprowadzonego w latach 60., w ramach którego przeniesiono krowy ze stacji badawczej Brookfield na Florydzie do stacji badawczej w Miles City w stanie Montana, a krowy z Montany do stacji na Florydzie. Wskaźniki zapłodnienia krów z Montany na Florydzie wynosiły 55%. W porównaniu do krów rasy Hereford pochodzących z Florydy było to o 28% mniej, co stanowi mocny argument za interakcjami genetyki ze środowiskiem (G x E). Rozmnażanie jest jedną z cech najbardziej dotkniętych interakcjami G x E. Kondycja ciała i metabolizm to dwie inne cechy najbardziej dotknięte.

Decker przedstawił uczestnikom sympozjum BIF trzy finansowane przez USDA projekty, które są w trakcie realizacji w celu zbadania wpływu interakcji G x E i najlepszych sposobów radzenia sobie z nimi. W wielu badaniach z pierwszego projektu geny oznaczone interakcjami G x E i lokalną selekcją adaptacyjną miały funkcje wpływające na zwężenie/rozszerzenie naczyń krwionośnych. Jest to ważny wskaźnik toksyczności kostrzewy, stresu wysokościowego i tolerancji na ciepło. Dodatkowe geny związane z efektami G x E były zaangażowane w odpowiedź immunologiczną i metabolizm. Funkcje te wpływają na zdolność zwierzęcia do adaptacji do środowiska i radzenia sobie z wieloma czynnikami stresogennymi.

Warto przeczytać!  Testy genetyczne ujawniają nawracające HAE z prawidłowym C1-INH: Badanie


„Adaptowalność jest definiowana jako zdolność zwierzęcia do odpowiedniego wyczuwania i reagowania na środowisko” – powiedział Decker. „Jeśli opisujesz swoje bydło jako „adaptowalne”, nie mierząc w rzeczywistości jego zdolności do wyczuwania i reagowania na stresory środowiskowe, po prostu opowiadasz nam historie”.

Dwa ostatnie projekty opisane przez Deckera mają na celu opracowanie narzędzi, które pomogą producentom mierzyć i dopasowywać genetykę do ich środowiska bardziej efektywnie niż po prostu kupować zwierzęta z podobnych środowisk. EPD i krzyżowanie to podejścia, które Decker zaleca, aby zająć się interakcjami G x E.



„Posiadamy teraz technologię pozwalającą na pomiar cech, na które duży wpływ ma środowisko, i na dokonywanie ocen genetycznych tych cech” – powiedział.

Decker podał kilka przykładów, m.in. oceny genetyczne płodności (definiowane bardziej szczegółowo niż ciąża jałówki jako cecha binarna), ciśnienie w tętnicy płucnej (PAP), które występuje na dużych wysokościach, oraz wypadanie sierści, które może mieć wpływ na termoregulację i wyczuwanie zmieniających się pór roku.

„Wypadanie sierści jest cechą istotną z ekonomicznego punktu widzenia i rzucam wyzwanie każdemu, kto tak nie uważa, aby przyszedł ze mną naprawiać płot, mając na sobie zimową parkę” – wyjaśnił Decker.

Warto przeczytać!  Deficyty społeczne i napady padaczkowe w typie autyzmu związane z nadmiernie pobudzonymi obwodami mózgowymi

Powiązał adresowanie oddziaływań G x E z biologicznymi zasadami, takimi jak reguła Bergmanna i prawo powierzchni. Zasugerował wykorzystanie nowych technologii, takich jak obrazowanie 3D, do pomiaru powierzchni w celu uzyskania prawdziwszych genetycznych ocen metabolizmu niż masa ciała.

Aby obejrzeć pełną prezentację Deckera, odwiedź https://youtu.be/I5-6tR-XzJg. Aby uzyskać więcej informacji na temat tegorocznego Sympozjum i Beef Improvement Federation, w tym dodatkowe prezentacje i zwycięzców nagród, odwiedź stronę BIFSymposium.com.

Więcej podobnych, dotknij tematu


Aktualności




Źródło