Zdrowie

Doświadczony szef kuchni zdradza, jak gotować i jeść w przypadku cukrzycy typu 2

  • 3 kwietnia, 2024
  • 6 min read
Doświadczony szef kuchni zdradza, jak gotować i jeść w przypadku cukrzycy typu 2


Kiedy ponad dziesięć lat temu u męża Katie Caldesi, Giancarlo, po raz pierwszy zdiagnozowano cukrzycę typu 2, para „nie potraktowała tego poważnie”.

Caldesi i jej mąż są restauratorami, więc jedzenie stanowi ogromną część ich codziennego życia – i początkowo nie rozważali wprowadzenia żadnych większych zmian w diecie Giancarlo.

„Nie traktowaliśmy tego poważnie, po prostu pomyśleliśmy: «No cóż, wiele osób tak ma». To tylko jedna z takich rzeczy” – mówi 60-letni Caldesi.

Giancarlo, obecnie 72-letniemu, powiedziano, żeby ograniczył spożycie cukru, więc przestał dodawać go do kawy: „Ale nie było go zbyt wiele [more] dostępnych wówczas informacji” – mówi Caldesi.

Ale potem zrobiło mu się „znacznie gorzej”, wspomina. „Powiedziano mu, że nie toleruje glutenu, cierpi na różnego rodzaju bóle, ma okropną dnę moczanową i straszny artretyzm”.

To zachęciło go do rezygnacji z glutenu – nie lada wyczynu dla Włocha kochającego makarony – co według Caldesi „prawdopodobnie uratowało mu życie”.

Stamtąd para wyruszyła w podróż mającą na celu odkrycie diety niskowęglowodanowej. W 2015 roku cukrzyca typu 2 Giancarlo zmieniła się w stan przedcukrzycowy, a do 2017 roku był w remisji.

Caldesi nie choruje na cukrzycę typu 2, ale twierdzi, że skorzystała na diecie niskowęglowodanowej. „Masz więcej energii” – mówi.

„Wiele lat temu jako sekretarka jadłam wysokowęglowodanowy lunch, a po obiedzie miałam załamanie przy maszynie do pisania i wydawało mi się to normalne. Ale kąpiel w środku popołudnia nie jest normalna – nie ma potrzeby, aby Twoje ciało miało ochotę na drzemkę”.

Warto przeczytać!  Jak leczyć hormon „starzenia”, którego pojawia się częściej w okresie menopauzy

Dodaje: „Jeśli utrzymujesz stały poziom cukru, nie odczuwasz zmęczenia ani skrajnego głodu. Musiałam jeść od razu po wstaniu z łóżka, bo myślałam, że zemdleję, jeśli nie zjem. A teraz przez większość poranków obchodzę się bez śniadania”.

Caldesi z Buckinghamshire napisała swoją osiemnastą książkę kucharską, poświęconą opracowaniu planu odżywiania o niskiej zawartości węglowodanów. W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących cukrzycy typu 2 lub stanu zdrowia zaleca się wizytę u lekarza, ale są to wskazówki Caldesi dla każdego, kto chce wypróbować dietę niskowęglowodanową.

Owoce morza i nduja stewe z planu odchudzania na cukrzycę autorstwa Katie Caldesi

(Maja Smend/PA)

Wiedz, że skrobia to cukier.

To pierwsza kwestia, którą Caldesi chce, aby wszyscy wiedzieli: „Skrobia rozkłada się do cukru, ale nadal uważam, że większość ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy”.

Sugeruje, że kiedy Giancarlo po raz pierwszy zrezygnował z cukru, nie zrobiło to dużej różnicy, ponieważ nadal jadł dużo produktów skrobiowych.

„To było przesłanie, które musiał przekazać od samego początku, ponieważ nie sądzę, że tak naprawdę rozumieliśmy, że skrobia rozkłada się do cukru, więc rezygnacja z cukru to jedna część węglowodanów, ale drugą częścią węglowodanów jest skrobia.

Warto przeczytać!  Wrzody rogówki spowodowane sztucznymi rzęsami powodują, że młoda dziewczyna traci wzrok na wiele miesięcy; Wszystko, co musisz wiedzieć o tej infekcji

„Bez wątpienia rezygnacja ze cukru nie pomogła mu na cukrzycę, ponieważ pogorszyła się. Dopiero gdy odrzuciliśmy skrobię, zaczął nie tylko bardzo szybko tracić na wadze, ale także ustąpił stan zapalny, ustąpił artretyzm i dna moczanowa. A kiedy został sprawdzony pod kątem HBA1C [a test of your blood sugar levels] spadło do poziomu przedcukrzycowego, a potem ostatecznie wróciło do normalnego poziomu”.

Ciasteczka czekoladowe, daktylowe i orzechowe z planu odchudzania na cukrzycę

(Maja Smend/PA)

Użyj alternatyw

Caldesi twierdzi, że kiedy Giancarlo po raz pierwszy musiała zrezygnować z glutenu, „zaczęła eksperymentować” z jego ulubionymi przepisami, szukając opcji o niskiej zawartości węglowodanów.

„Pamiętam, że dałam mu jego ulubiony przepis na ragu, który pochodzi od jego ojca, coś w rodzaju bolognese – mięsnego toskańskiego ragu” – wspomina.

„Pamiętam, że dałam mu to na wstążkach białej kapusty, to naprawdę wyglądało jak tagliatelle” – i bardzo mu się podobało.

To jej ulubiony sposób na dietę niskowęglowodanową: „Zamiast tego używaj warzyw nieskrobiowych [things like] makaron zmienił dla nas zasady gry. Z cukinią, porem i grzybami można zrobić wiele rzeczy – naprawdę pyszna alternatywa dla makaronu, a do tego ten sam sos do makaronu.

Plan odchudzania na cukrzycę autorstwa Katie Caldesi

(Kyle Books/PA)

Ale nie musisz całkowicie rezygnować z makaronu.

Caldesi mówi: „Makaron nie jest taki zły. W małych porcjach to nie koniec świata. Ale ja mieszam, powiedzmy, 25 gramów makaronu z wstążkami cukinii – to naprawdę miłe, bo wtedy czujesz, że zjadłeś kawałek makaronu i masz kęs makaronu.

Warto przeczytać!  Wpływ fali upałów na zdrowie psychiczne i relacje rodzic-dziecko

Nie ograniczaj wszystkiego

Zamiast wycinać wszystko, co kochasz, Caldesi podkreśla znaczenie zastąpienia mniej zdrowej żywności czymś pysznym – co może być dla Ciebie nieco lepsze.

Uświadomiła to sobie szczególnie, gdy powoli przestawiała swoje dzieci na dietę niskowęglowodanową.

„Usunęłam chipsy i zamiast tego dodałam ser i migdały” – mówi. „Chłopcy nigdy nie pytali: «Gdzie są chipsy?» Nigdy nie wydawało się, żeby za nimi tęsknili.

Podobnie z mężem, wiedziała, że ​​lubi słodki poczęstunek po długiej zmianie w restauracji, więc przygotowała małe desery – „mus czekoladowy albo budyń z biszkoptu migdałowego czy coś w tym stylu” – a on je zamiast tego jadł.

„Jeśli po prostu coś odbierzesz, będzie to żałosne” – mówi, więc chodzi o znalezienie czegoś, co będzie równie dobrze działać.

(Ulotka/PA)

Nie martw się, jeśli spadniesz z wozu.

Całkowite przejście na dietę niskowęglowodanową może być zniechęcające, dlatego Caldesi nie chce, abyś się stresował, jeśli nie będziesz trzymać się ustalonych zasad przez cały czas.

W wielu przypadkach ludzie mogą spaść z wozu, a następnie całkowicie się poddać, ponieważ uważają, że „teraz wszystko zrujnowali” – wyjaśnia Caldesi.

„Ale właściwie to nie ma znaczenia. Giancarlo i ja pofolgujemy sobie na wakacjach” – mówi, ale potem wraca do diety, gdy wrócą do domu.

„Jeśli przesadziłeś, nie obwiniaj siebie. Mam nadzieję, że naprawdę ci się podobało, a potem wrócisz na właściwe tory”.

„Plan odchudzania na cukrzycę” autorstwa Katie Caldesi jest publikowany przez Kyle Books w cenie 22 funtów. Fotografia: Maja Smend. Już dostępny.


Źródło