Zdrowie

Dowody i zalecenia dotyczące spożycia żywności ultraprzetworzonej

  • 26 marca, 2024
  • 5 min read
Dowody i zalecenia dotyczące spożycia żywności ultraprzetworzonej


Gdy Narodowy Miesiąc Żywienia dobiega końca, zwracamy uwagę na ciągłą rolę znacząco szkodliwych skutków spożycia na dużą skalę ultraprzetworzonej żywności przez większość populacji Ameryki (nie pomijając podobnego poziomu spożycia w wielu krajach). inne kraje).

Przejście od żywności nieprzetworzonej i minimalnie przetworzonej do żywności ultraprzetworzonej i wynikający z tego rosnący w ostatnich latach ich wkład w światowe wzorce żywieniowe przypisuje się kluczowym czynnikom, w tym mechanizmom behawioralnym, środowisku żywności i wpływom komercyjnym na wybory żywieniowe.

Czynniki te, w połączeniu ze specyficznymi cechami żywności ultraprzetworzonej, budzą obawy co do ogólnej jakości diety i szerzej rozumianego zdrowia populacji.

W czasach, gdy Amerykanie spożywają ponad połowę dziennej dawki kalorii pochodzących z ultraprzetworzonej żywności, istnieje coraz więcej dowodów na to, że spożywanie zbyt dużej ilości tej żywności może powodować choroby.

Żywność ultraprzetworzona

Żywność ultraprzetworzona, zgodnie z definicją za pomocą systemu klasyfikacji żywności NOVA (zobacz opis w sekcji Odniesienia) obejmuje szeroką gamę produktów gotowych do spożycia, w tym pakowane przekąski, gazowane napoje bezalkoholowe, makarony instant i gotowe posiłki.

Produkty te charakteryzują się preparatami przemysłowymi składającymi się głównie z chemicznie modyfikowanych substancji ekstrahowanych z żywności wraz z dodatkami poprawiającymi smak, konsystencję, wygląd i trwałość, przy minimalnym lub żadnym zawartości całej żywności.

Warto przeczytać!  W jaki sposób sztuczny słodzik, taki jak neotam, może wpłynąć na Twoje zdrowie?

W naszej ofercie żywności znajduje się mnóstwo produktów wysoko przetworzonych. Do najbardziej powszechnych należą wysoko rafinowane pieczywo, fast foody, słodkie napoje, płatki zbożowe, ciasteczka i inne pakowane przekąski. Często zawierają dużo soli, cukru, tłuszczu i kalorii, a mało błonnika i mikroelementów, takich jak witaminy.

Komentarze do nowego badania i recenzji

Badanie opublikowane w British Medical Journal wykazało, że u osób spożywających duże ilości tych produktów występuje zwiększone ryzyko wystąpienia stanów lękowych, depresji, otyłości, zespołu metabolicznego, niektórych nowotworów, w tym raka jelita grubego, a także przedwczesnej śmierci.

Dane pochodzą od ponad 9 milionów osób, które wzięły udział w kilkudziesięciu badaniach, które naukowcy przeanalizowali w ramach przeglądu parasolowego.

„Biorąc pod uwagę całą literaturę, istnieją spójne dowody na to, że regularne spożywanie większych – w porównaniu z mniejszymi – ilości ultraprzetworzonej żywności wiąże się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi” – mówi autorka badania, dr Melissa Lane z Deakin University w USA. Australia.

Trwają prace nad oceną naukową i wprowadzeniem środków regulacyjnych

Panel doradców ocenia obecnie wszystkie najnowsze badania dotyczące diety i żywienia w ramach procesu aktualizacji Wytycznych żywieniowych rządu federalnego. Możliwe, że doradcy mogliby zalecić ograniczenia dotyczące żywności ultraprzetworzonej, choć prawdopodobnie trudno byłoby nakłonić ludzi do ich przestrzegania ich.

Jeśli chodzi o kwestie regulacyjne, Agencja ds. Żywności i Leków pracuje nad sfinalizowaniem nowej definicji terminu „zdrowy” – co ma nastąpić wkrótce.

Warto przeczytać!  Jak post może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie

FDA zmierza również w kierunku etykietowania z przodu opakowania, które będzie oznaczało żywność zawierającą duże ilości sodu, cukru i tłuszczów nasyconych. Tego typu etykiety „ułatwią konsumentom dokonywanie zdrowszych wyborów i lepsze zrozumienie wartości odżywczej kupowanej żywności i napojów” – mówi Nancy Brown, dyrektor generalna American Heart Association.

Pierwszy zastępca komisarza FDA ds. żywności dla ludzi mówi, koncentrując się na [these] trzech składników – sodu, cukru i tłuszczów nasyconych – agencja ma na celu uświadomienie ludziom zagrożeń.

Podsumowanie i rekomendacje

W tym ogólnym badaniu przeglądowym znaleziono spójne dowody na wyższe ryzyko niekorzystnych skutków zdrowotnych związanych z większym spożyciem ultraprzetworzonej żywności.

Większe narażenie na ultraprzetworzoną żywność wiązało się z większym ryzykiem wystąpienia zespołu kardiometabolicznego (zespół ten obejmuje zespół schorzeń, w tym otyłość brzuszną, insulinooporny metabolizm glukozy, dyslipidemię (zaburzenie metaboliczne charakteryzujące się nieprawidłowo wysokimi lub małymi ilościami któregokolwiek lub wszystkich lipidy) i podwyższone ciśnienie krwi.

Odkrycia te wspierają pilne badania mechanistyczne (przetwarzanie mechaniczne, które nie dodaje do produktu środków chemicznych ani dodatkowych składników, dzięki czemu żywność nie traci żadnej ze swoich wartości odżywczych) oraz działania w zakresie zdrowia publicznego, które mają na celu ukierunkowanie i zminimalizowanie spożycia żywności ultraprzetworzonej dla poprawy zdrowia populacji.

Warto przeczytać!  Sztuczna inteligencja usprawnia ocenę funkcji serca

Gdy Narodowy Miesiąc Żywienia dobiega końca, rozważ wiele korzyści wynikających ze spożywania większej ilości żywności minimalnie przetworzonej. Podążanie za tym kierunkiem działania w codziennym życiu z pewnością zapewnia prawdziwy potencjał poprawy jakości życia dla wszystkich.

Rozważ konsultację z dyplomowanym dietetykiem/dietetykiem – pracownikiem służby zdrowia najlepiej pasującym do tej roli doradczej.

Referencje i zasoby

Link do 4-stronicowego arkusza referencyjnego dotyczącego systemu klasyfikacji żywności NOVA jest dostępny na stronie ecuphysicians.ecu.edu

Link do badania opublikowanego w British Medical Journal, w którym wzięło udział ponad 9 milionów uczestników, zatytułowanego „Narażenie na żywność ultraprzetworzoną i niekorzystne skutki zdrowotne: ogólny przegląd metaanaliz epidemiologicznych”: bmj.com

Sprawdź audycję (i transkrypcję) w National Public Radio (NPR): Od lęku po raka – przybywa dowodów przeciwko ultraprzetworzonej żywności ctpublic.org.

Kilka zalecanych podejść dietetycznych obejmuje dietę śródziemnomorską i dietę dietetyczną mającą na celu zatrzymanie nadciśnienia (DASH). Linki do każdego z poniższych:

dieta śródziemnomorska: jedzeniewell.com

Dieta i plan żywienia DASH: mayoclinic.org; nhlbi.nih.gov

Mark A. Mahoney, dr. jest dyplomowanym dietetykiem od ponad 35 lat i ukończyła studia podyplomowe z zakresu żywienia i zdrowia publicznego na Uniwersytecie Columbia. Można się z nim skontaktować pod adresem marqos69@hotmail.com.


Źródło