Gotowanie

Drożdżowe pizzerinki. Przepis na puszyste bułeczki pizzowe z salami, mozzarellą i pomidorowym sosem. Idealna przekąska na imprezę

  • 28 grudnia, 2022
  • 3 min read
Drożdżowe pizzerinki. Przepis na puszyste bułeczki pizzowe z salami, mozzarellą i pomidorowym sosem. Idealna przekąska na imprezę

Szukasz pomysłu na imprezę ze znajomymi? Zrób puszyste pizzerinki. To delikatne bułeczki z ciasta drożdżowego pieczone z serem mozzarella i salami. Sekretem ich rewelacyjnego smaku jest wyrazisty, pomidorowy sos. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na pizzerinki.

W skrócie:

  • Przepis na pizzerinki
  • Jak zrobić pizzerinki?

Pizzerinki, czyli bułeczki pizzowe, to smakowita przekąska. Można je przygotować na spotkanie ze znajomymi, zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę lub zjeść w domu oglądając film. Idealnie nadają się także na przegryzkę dla kibiców piłki nożnej lub podczas seansu filmowego w gronie znajomych.

Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu na podrośnięcie. W tym wypadku nie warto przyśpieszać pracy. Lepiej robić je wolniej, kolejno realizując punkty przepisu. Dzięki temu będą wyjątkowo puszyste i delikatne. Bułeczki najpierw podpiekamy same, a dopiero później dodajemy wybrane składniki. Pomoże to im dobrze wyrosnąć. Proponuję pizzerinki z salami, serem mozzarella i świeżą bazylią.

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na ok. 9 pizzerinek
pozom trudności średni

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • kilka plasterków salami,
  • ser mozarella (dwie kulki),
  • opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii,
Warto przeczytać!  Brokuły na obiad: przepisy na obiad z brokułem w wersji mięsnej i wege - Książki kucharskie

sos pomidorowy:

  • 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka oleju.
  1. Przygotuj zaczyn z drożdży: w miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki ciepłej wody i szczyptę mąki, odstaw do podrośnięcia.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, olej, wodę i podrośnięty zaczyn z drożdży.
  3. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem – ma być elastyczne i gładkie.
  4. Odstaw ciasto do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem (powinno to zająć około 40 minut).
  5. Zrób sos pomidorowy: w garnuszku podsmaż na łyżce oleju posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy, pogotuj całość 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  6. Gdy ciasto podwoi swoją wielkość przełóż je na deskę (stolnicę) i chwilę pozagniataj rękami.
  7. Podziel ciasto na równe porcje, każdą nieco rozpłaszcz i zostaw na 15 minut.
  8. Przełóż pizzerinki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowaj odstępy – bułeczki jeszcze podrosną.
  9. Posmaruj pizzerinki sosem pomidorowym.
  10. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
  11. Wyjmij pizzerinki i na ciepłe połóż kawałki salami i sera mozzarella.
  12. Wstaw pizzerinki ponownie do piekarnika na 10 minut.
  13. Przed podaniem możesz udekorować pizzerinki świeżymi listkami bazylii i posmarować pozostałym pomidorowym sosem.
Warto przeczytać!  Stabilizowana bita śmietana | Krytyk przepisów

Zobacz także inne przepisy na pizzę i przekąski ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

Materiały promocyjne partnera

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Źródło