Drożdżowe pizzerinki. Przepis na puszyste bułeczki pizzowe z salami, mozzarellą i pomidorowym sosem. Idealna przekąska na imprezę
Szukasz pomysłu na imprezę ze znajomymi? Zrób puszyste pizzerinki. To delikatne bułeczki z ciasta drożdżowego pieczone z serem mozzarella i salami. Sekretem ich rewelacyjnego smaku jest wyrazisty, pomidorowy sos. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na pizzerinki.
W skrócie:
- Przepis na pizzerinki
- Jak zrobić pizzerinki?
Pizzerinki, czyli bułeczki pizzowe, to smakowita przekąska. Można je przygotować na spotkanie ze znajomymi, zabrać do szkoły, pracy czy na wycieczkę lub zjeść w domu oglądając film. Idealnie nadają się także na przegryzkę dla kibiców piłki nożnej lub podczas seansu filmowego w gronie znajomych.
Przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, które wymaga czasu na podrośnięcie. W tym wypadku nie warto przyśpieszać pracy. Lepiej robić je wolniej, kolejno realizując punkty przepisu. Dzięki temu będą wyjątkowo puszyste i delikatne. Bułeczki najpierw podpiekamy same, a dopiero później dodajemy wybrane składniki. Pomoże to im dobrze wyrosnąć. Proponuję pizzerinki z salami, serem mozzarella i świeżą bazylią.
czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na ok. 9 pizzerinek
pozom trudności średni
Składniki:
- 450 g mąki pszennej,
- 30 g świeżych drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- 1 jajko,
- łyżeczka cukru,
- łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- kilka plasterków salami,
- ser mozarella (dwie kulki),
- opcjonalnie kilka listków świeżej bazylii,
sos pomidorowy:
- 300 ml przecieru pomidorowego z kartonika,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano,
- 1 łyżeczka soli,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka oleju.
- Przygotuj zaczyn z drożdży: w miseczce utrzyj drożdże z łyżeczką cukru, dodaj 2 łyżki ciepłej wody i szczyptę mąki, odstaw do podrośnięcia.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, olej, wodę i podrośnięty zaczyn z drożdży.
- Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem – ma być elastyczne i gładkie.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem (powinno to zająć około 40 minut).
- Zrób sos pomidorowy: w garnuszku podsmaż na łyżce oleju posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy i przyprawy, pogotuj całość 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy ciasto podwoi swoją wielkość przełóż je na deskę (stolnicę) i chwilę pozagniataj rękami.
- Podziel ciasto na równe porcje, każdą nieco rozpłaszcz i zostaw na 15 minut.
- Przełóż pizzerinki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowaj odstępy – bułeczki jeszcze podrosną.
- Posmaruj pizzerinki sosem pomidorowym.
- Piecz w 180 stopniach przez 15 minut.
- Wyjmij pizzerinki i na ciepłe połóż kawałki salami i sera mozzarella.
- Wstaw pizzerinki ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Przed podaniem możesz udekorować pizzerinki świeżymi listkami bazylii i posmarować pozostałym pomidorowym sosem.
Zobacz także inne przepisy na pizzę i przekąski ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Materiały promocyjne partnera