Gotowanie

Duszone Kotlety Schabowe | Krytyk receptury

  • 31 stycznia, 2023
  • 7 min read
Duszone Kotlety Schabowe |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Duszone kotlety wieprzowe są delikatne, pikantne i zadowalająco pokryte kremowym sosem grzybowym. Ten jednogarnkowy obiad to doskonały, pocieszający obiad w domu, który pokocha Twoja rodzina!

Zapomnij o wszystkim, co wiesz o tym, że kotlety schabowe są suche i bez smaku! Te kotlety wieprzowe są tak pełne smaku, że nie uwierzysz, i są tak wilgotne i doskonale ugotowane, że moja rodzina od razu pokochała ten przepis. Po wypróbowaniu tego przepisu będziesz musiał wypróbować te zabawne hawajskie kotlety wieprzowe, te pyszne pieczone nadziewane kotlety wieprzowe i te łatwe kotlety wieprzowe z soczystej frytownicy.

Duszone kotlety wieprzowe na patelni.

Duszone kotlety wieprzowe w niesamowitym sosie grzybowym

Kiedy potrzebujesz posiłku o jakości restauracyjnej w domu, te duszone kotlety wieprzowe są idealnym wyborem! Kremowy sos jest tak aromatyczny dzięki metodzie jednej patelni, z której korzysta ten przepis. Te pyszne kawałki na dnie patelni zostają zeskrobane do sosu wraz z ziemistymi grzybami i bogatą śmietaną. Zanurz wieprzowinę w tym aromatycznym i satysfakcjonującym sosie, aby uzyskać doskonałe soczyste mięso. Uwielbiam podawać je z puree z kalafiora i smażonymi szparagami czosnkowymi z boczkiem!

To klasyczne danie jest nie tylko niesamowicie smaczne, ale także niedrogie i lubiane przez całą rodzinę. Kremowy sos i delikatne, rozpadające się mięso to domowe pyszności, dzięki którym staniesz się bardzo popularnym kucharzem! To świetny przepis, który można dodać do przepisów na kolację z planem posiłków. Jeśli szukasz innych pomysłów na planowanie posiłków, sprawdź te całkowicie pyszne, zdrowe posiłki!

Składniki

Jedną rzeczą, której nie zobaczysz na tej liście składników, jest zupa w puszkach! To przygotowany od podstaw przepis na duszone kotlety wieprzowe, który jest równie łatwy jak użycie puszek, bez tych wszystkich nieznanych składników. Możesz dodać trochę cebuli z grzybami, aby dodać trochę dodatkowego smaku. Dokładne wymiary znajdziesz poniżej w karcie przepisu.

  • Oliwa z oliwek: Dodaj do rozgrzanej na średnim ogniu patelni przed dodaniem kotletów wieprzowych.
  • Sól i pieprz: Do smaku.
  • Kotlety Schabowe Grubo Krojone: Albo z kością, albo bez kości będzie działać, po prostu dostosuj czas gotowania, ponieważ z kością zajmie kilka minut więcej z każdej strony.
  • Pieczarki pokrojone: Crimini, biały lub portobello działają dobrze.
  • Masło: Dodaj do patelni i wymieszaj z mąką, aby rozpocząć sos.
  • Mąka: Ubij razem z masłem, aż zbrązowieje, aby rozpocząć sos.
  • Rosół wołowy: Dodaje aromatycznej bazy do sosu. Zamiast tego możesz użyć bulionu z kurczaka.
  • ciężki krem: Gęsta, bogata śmietana w sosie zmieszanym z Worcestershire.
  • Sos Worcestershire: Dodaje trochę cierpkości do sosu.
Kroki, aby zrobić duszone kotlety schabowe.

Przepis na duszony kotlet schabowy

W zależności od wielkości kotletów wieprzowych może to być z łatwością 30-minutowy posiłek! Oprócz tego, że jest szybki, sprzątanie jest proste, ponieważ wszystko odbywa się na jednej patelni! To kolejny powód, dla którego te duszone kotlety wieprzowe będą ulubieńcami rodziny.

  1. Olej opałowy: Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek.
  2. Kotlety wieprzowe sezonowe i gotowane: Posolić i popieprzyć kotlety wieprzowe i dodać do sosu. Smaż z każdej strony przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą ugotowane i złocistobrązowe. Wyjąć i odłożyć na talerz.
  3. Smażone Pieczarki: Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty lub do miękkości. Odłożyć na talerz z kotletami schabowymi.
  4. Ubij razem sos: Dodaj 4 łyżki masła i mąkę na patelnię i mieszaj, aż stanie się brązowa. Powoli mieszaj bulion wołowy i ciężką śmietanę. Dodaj sos Worcestershire i musztardę dijon i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Sól i pieprz do smaku.
  5. Połącz i zagotuj: Dodaj kotlety wieprzowe i grzyby z powrotem na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  6. Obsługiwać: W razie potrzeby ułóż na talerzu i podawaj z puree ziemniaczanym.

Warto przeczytać!  Rozbij chili z kurczaka w garnku

Wskazówki dotyczące robienia duszonych kotletów wieprzowych

Te duszone kotlety schabowe są tak aromatyczne, a tutaj podzielę się kilkoma wskazówkami, dzięki którym ten przepis różni się od wszystkich pozostałych! Są bardzo proste do ubicia, a stosując się do tych wskazówek, za każdym razem okażą się idealne!

  • Kotlety Schabowe: Doprowadź mięso do temperatury pokojowej i osusz je przed przyprawieniem i gotowaniem. Upewnij się, że twoja wieprzowina osiąga wewnętrzną temperaturę 145 stopni.
  • Grzyby: Nie solij grzybów, dopóki nie usmażysz ich, aby nabrały wspaniałego koloru.
  • Nie wycieraj patelni: Po ugotowaniu mięsa pozostaw ociekające mięso i brązowe kawałki na patelni, ponieważ dodaje to doskonałego smaku sosowi. W rzeczywistości możesz chcieć zeskrobać je z dna szpatułką, aby mieć pewność, że się pomieszają.

Duszone kotlety wieprzowe platerowane puree ziemniaczanym na czarnym talerzu.

Przechowywanie resztek

Jednym z powodów, dla których uwielbiam robić te duszone kotlety wieprzowe, jest to, że robią świetne resztki i można je zamrozić! Miło jest mieć gotowy posiłek gotowy do wyjęcia z zamrażarki, gdy jesteś zmęczony lub nie wiesz, co zrobić na obiad.

  • W lodówce i zamrażarce: Pozwól mięsu całkowicie ostygnąć przed przechowywaniem w hermetycznym pojemniku. Ugotowane kotlety schabowe z sosem będą dobrze przechowywane do 3 dni w lodówce lub 2-3 miesiące w zamrażarce.
  • Odgrzać: Aby podgrzać przechowywane resztki, umieść na patelni na średnim poziomie, aż będą ciepłe.
Warto przeczytać!  Pascal Brodnicki opowiada nam, co robi na ¶wiêta. "Pierogi? Bêdê szczery...". Poda³ te¿ przepis babci na najlepszy deser I Nowo¶ci Haps.pl


  • Na średniej wielkości patelni na średnim ogniu dodaj oliwę z oliwek. Posolić i popieprzyć kotlety wieprzowe i dodać do sosu. Smaż z każdej strony przez 4-5 minut z każdej strony, aż będą ugotowane i złociste. Wyjąć i odłożyć na talerz.
  • Dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty lub do miękkości. Odłożyć na talerz z kotletami schabowymi.

  • Dodaj 4 łyżki masła i mąkę na patelnię i mieszaj, aż stanie się brązowa. Powoli mieszaj bulion wołowy i ciężką śmietanę. Dodaj sos Worcestershire i musztardę dijon i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Sól i pieprz do smaku.
  • Dodaj kotlety wieprzowe i grzyby z powrotem na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. W razie potrzeby podawaj z puree ziemniaczanym.

Warto przeczytać!  To jedyna taka rodzina w Polsce. Święta obchodzą inaczej niż wszyscy – Wiadomości z Polski i Świata – Stefczyk.info

Zaktualizowano w styczniu 2023 r
Pierwotnie wysłany lipiec 2020 r

Serwuje: 4

Kalorie670kcal (34%)Węglowodany12g (4%)Białko34g (68%)Tłuszcz54g (83%)Tłuszcz nasycony28g (140%)cholesterol211mg (70%)Sód723mg (30%)Potas790mg (23%)Włókno1g (4%)Cukier1g (1%)Witamina A1336j.m (27%)Witamina C2mg (2%)Wapń64mg (6%)Żelazo2mg (11%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs Obiad, danie główne

Kuchnia jako sposób gotowania amerykański

Słowo kluczowe kotlety schabowe, duszone kotlety schabowe


Źródło