Zdrowie

Duże spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych w średnim wieku

  • 8 kwietnia, 2024
  • 3 min read
Duże spożycie alkoholu może zwiększać ryzyko cukrzycy typu 2 u dorosłych w średnim wieku


Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z procesem redakcyjnym i polityką Science X. Redaktorzy podkreślili następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

sprawdzone fakty

zaufane źródło

czytać korektę


Źródło: Domena publiczna CC0

× zamknąć


Źródło: Domena publiczna CC0

Według badań, które mają zostać zaprezentowane w tym tygodniu podczas American Physiology Summit w Long Beach w Kalifornii, nadmierne spożywanie alkoholu może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 u dorosłych w średnim wieku. Szczyt jest sztandarowym dorocznym spotkaniem Amerykańskiego Towarzystwa Fizjologicznego (APS).

Krajowy Instytut ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu (NIAAA) definiuje spożycie alkoholu w dużych ilościach jako pięć lub więcej drinków dziennie lub 15 lub więcej drinków tygodniowo w przypadku mężczyzn i więcej niż cztery drinki dziennie lub osiem lub więcej drinków dziennie w przypadku kobiet. tydzień.

Nadużywanie alkoholu może osłabić czynność wątroby i trzustki. Z kolei osłabiona funkcja tych narządów może wpływać na kontrolę poziomu glukozy (cukru we krwi) w organizmie. Jeśli chodzi o intensywne picie, badania sugerują, że młodzi dorośli zazwyczaj nie doświadczają poważnego upośledzenia poziomu glukozy na czczo i insulinooporności. Jednakże wraz ze starzeniem się populacji Stanów Zjednoczonych wzrasta liczba osób, u których rozwija się cukrzyca typu 2. Związek pomiędzy spożywaniem alkoholu a cukrzycą u osób starszych nie jest jasny.

Naukowcy z Cardionaczyniowe Laboratorium Zdrowia Uniwersytetu Teksańskiego w Arlington przebadali dwie grupy dorosłych w średnim wieku, w wieku od 50 do 64 lat. Jedna grupa ochotników („osoby pijące dużo”) była zagrożona wystąpieniem zaburzeń związanych z używaniem alkoholu, zgodnie z definicją amerykański test identyfikacji zaburzeń związanych z używaniem alkoholu – kwestionariusz zawierający pytania dotyczące częstotliwości i objętości picia – oraz test na obecność fosfatydyloetanolu (PEth) w suchej plamce krwi.

Test PEth mierzy poziom biomarkera, który tworzy się we krwi po spożyciu alkoholu. Biomarker PEth można wykryć we krwi do czterech tygodni po spożyciu alkoholu. Wynik PEth wynoszący 20 nanogramów na mililitr (ng/ml) lub wyższy wskazuje, że spożycie alkoholu przekracza zalecenia NIAAA. Drugą grupę ochotników oznaczono jako „osoby niepijące dużo” z wynikami PEth poniżej 20 ng/ml.

Zespół badawczy przeanalizował dodatkowe próbki krwi od obu grup ochotników. Osoby pijące dużo miały wyższy poziom glukozy na czczo, co „sugeruje[s] że nadmierne spożywanie alkoholu może mieć negatywny wpływ na regulację poziomu glukozy w starszych populacjach” – napisali naukowcy.

Chociaż nie było znaczących różnic w funkcjonowaniu nerek ani wątroby pomiędzy obiema grupami, „picie alkoholu przekraczającego zalecane limity powoduje uszkodzenie narządów w całym organizmie i zwiększa nie tylko ryzyko potencjalnego rozwoju cukrzycy typu 2, ale także innych chorób” – stwierdził Chueh. -Lung „Laura” Hwang, Ph.D., PT, główna autorka badania.

„Nasz zespół zaleca, aby nie pić codziennie. Jeśli [people] pij alkohol, uważaj na mężczyzn, [it’s] nie więcej niż cztery drinki dziennie… a w przypadku kobiet nie więcej niż trzy drinki dziennie”.

Więcej informacji:
www.physiology.org/professiona… szczyt-an-fizjologiczny


Źródło

Warto przeczytać!  Dlaczego różnorodność biologiczna jest dobra dla zdrowia psychicznego