Zdrowie

Dwa plasterki szynki dziennie mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 15%, sugerują badania | Cukrzyca

  • 21 sierpnia, 2024
  • 4 min read
Dwa plasterki szynki dziennie mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2 o 15%, sugerują badania | Cukrzyca


Spożywanie przetworzonego lub czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Zjedzenie zaledwie dwóch plasterków szynki dziennie zwiększa to ryzyko o 15% – wynika z największego badania tego rodzaju.

Badania przeprowadzone przez Uniwersytet Cambridge, w których wzięły udział 2 miliony osób na całym świecie, dostarczyły najpełniejszych jak dotąd dowodów na związek między mięsem a chorobą, która stanowi jedno z najpilniejszych zagrożeń dla zdrowia na świecie.

U ponad 400 milionów ludzi zdiagnozowano cukrzycę typu 2, która jest główną przyczyną ślepoty, niewydolności nerek, zawałów serca, udarów i amputacji kończyn dolnych. Oprócz utrzymania zdrowej wagi i większej aktywności fizycznej, dowody sugerują, że jednym z głównych sposobów na obniżenie ryzyka choroby jest poprawa diety.

Eksperci, którzy przeprowadzili metaanalizę danych obejmującą 1,97 miliona dorosłych z 20 krajów w Europie, obu Amerykach, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowo-Wschodniej i zachodnim Pacyfiku, twierdzą, że wyniki potwierdzają słuszność zaleceń dotyczących ograniczenia spożycia przetworzonego i czerwonego mięsa.

Wyniki ich badań opublikowano w czasopiśmie Lancet Diabetes & Endocrinology.

Profesor Nita Forouhi z University of Cambridge, starszy autor badania, powiedział: „Nasze badania dostarczają jak dotąd najbardziej kompleksowych dowodów na związek między jedzeniem przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa a wyższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2 w przyszłości. Wspierają one zalecenia dotyczące ograniczenia spożycia przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa w celu zmniejszenia liczby przypadków cukrzycy typu 2 w populacji”.

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że szczepionka odchudzająca może zmniejszyć ryzyko zawału serca

Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od 31 grup badawczych w ramach projektu InterConnect finansowanego przez UE, którego celem jest lepsze zrozumienie cukrzycy typu 2 i otyłości w różnych populacjach.

Stwierdzono, że regularne spożywanie 50 g przetworzonego mięsa dziennie – co odpowiada dwóm plasterkom szynki – wiązało się z 15% wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w ciągu następnych 10 lat.

Spożywanie 100 g nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie – co odpowiada małemu stekowi – wiązało się z 10% wyższym ryzykiem zachorowania.

Zwyczajowe spożywanie 100 g drobiu dziennie wiązało się z 8% wyższym ryzykiem. Gdy przeprowadzono dalsze analizy w celu przetestowania wyników w różnych scenariuszach, związek ze spożyciem drobiu stał się słabszy, ale związki z cukrzycą typu 2 dla przetworzonego mięsa i nieprzetworzonego czerwonego mięsa utrzymywały się, odkryli badacze.

„Chociaż nasze odkrycia dostarczają bardziej kompleksowych dowodów na związek między spożyciem drobiu a cukrzycą typu 2 niż jakiekolwiek wcześniejsze badania, związek ten pozostaje niepewny i wymaga dalszych badań” – powiedział Forouhi.

W Wielkiej Brytanii NHS zaleca osobom spożywającym dziennie ponad 90 g czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, jagnięcina, baranina, wieprzowina, cielęcina, dziczyzna i kozina, lub przetworzonego mięsa, takiego jak kiełbasy, bekon, szynka, salami i wołowina peklowana, ograniczenie spożycia do 70 g lub mniej.

Warto przeczytać!  Przypadki odry w Australii: Alert zdrowotny wydany w Victorii; Poznaj objawy i powikłania zakażenia

Dane InterConnect pozwoliły zespołowi badawczemu „łatwiej uwzględnić różne czynniki, takie jak styl życia czy zachowania zdrowotne, które mogą mieć wpływ na związek między spożyciem mięsa a cukrzycą” – stwierdzili naukowcy.

Główny autor, dr Chunxiao Li, również z Cambridge, powiedział, że podczas gdy poprzednie badania łączyły istniejące wyniki, nowa analiza opiera się na analizie danych uzyskanych od poszczególnych uczestników każdego badania.

Jak powiedział prof. Nick Wareham, dyrektor jednostki epidemiologicznej MRC na Uniwersytecie Cambridge i starszy autor artykułu, ta technika pozwoliła naukowcom „dostarczyć bardziej konkretnych dowodów na związek między spożyciem różnych rodzajów mięsa a cukrzycą typu 2, niż było to możliwe wcześniej”.

Eksperci niezwiązani z badaniami stwierdzili, że choć wykazano jedynie związek, a nie związek przyczynowo-skutkowy, wyniki są zgodne z obowiązującymi zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania.

Prof. Naveed Sattar z University of Glasgow powiedział: „To ważne badanie, które pomimo nieuniknionego obserwacyjnego charakteru dowodów, jest bardzo dobrze przeprowadzone. Dane sugerują, że wyeliminowanie czerwonego i przetworzonego mięsa z diety może nie tylko chronić ludzi przed chorobami serca i udarem, ale także przed cukrzycą typu 2, chorobą, która staje się coraz powszechniejsza na całym świecie”.

Warto przeczytać!  Nowy wariant alertu dotyczącego wirusa COVID-19! KP.2 może obejść Twoją odporność — oto, jak możesz się chronić – Wiadomości o służbie zdrowia

Dr Duane Mellor z Uniwersytetu Aston powiedział, że ogólne zalecenia dotyczące umiarkowanego spożycia mięsa są zgodne z zaleceniami mającymi na celu zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2, w tym z dietą bogatą w warzywa, owoce, orzechy, nasiona, fasolę, groch i soczewicę.

„Powinna temu towarzyszyć regularna aktywność fizyczna, aby zminimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2” – powiedział Mellor.


Źródło