Zdrowie

Dwie trzecie Amerykanów skarży się na ból mięśni po treningu, ale jeszcze mniej osób dba o regenerację

  • 20 czerwca, 2024
  • 6 min read
Dwie trzecie Amerykanów skarży się na ból mięśni po treningu, ale jeszcze mniej osób dba o regenerację


Proste strategie, takie jak jedzenie migdałów, mogą pomóc w regeneracji po ćwiczeniach.

MODESTO, Kalifornia, 20 czerwca 2024 r /PRNewswire/ — Niezależnie od tego, czy wolisz spacerować po plaży, czy pływać w basenie w cieplejsze dni, priorytetowe traktowanie regeneracji po ćwiczeniach zapewni Ci energię przez całe lato. Jak wynika z niedawnego badania przeprowadzonego przez Radę Migdałową Kalifornia na 3000 dorosłych Amerykanów wydaje się, że większość Amerykanów uważa, że ​​regeneracja po ćwiczeniach jest ważna, ale mogą nie praktykować tego, co głoszą. Chociaż 76% respondentów deklaruje, że ćwiczy co tydzień, 30% nie uważa, że ​​ich programy fitness są na tyle intensywne, aby wymagały regeneracji, a 22% nie uważa, że ​​ćwiczą wystarczająco często, aby wymagać regeneracji. Regeneracja po ćwiczeniach nie musi być skomplikowana. W rzeczywistości proste czynności, takie jak jedzenie migdałów, mogą mieć wpływ.

Pomijanie regeneracji może być powodem, dla którego dwie trzecie Amerykanów zgłasza ból mięśni po ćwiczeniach. I zgadnij co? Regeneracja po ćwiczeniach to nie tylko nawilżanie i rozciąganie; żywność, którą jemy, może być równie cenna przy poszukiwaniu sposobów na prawidłową regenerację. Jaka jest więc jedna zdrowa przekąska, po którą ludzie mogą sięgnąć? Migdały. Badania wykazały, że większość uczestników badania, którzy jedli migdały, doświadczyła zmniejszenia zmęczenia i napięcia, zwiększonej siły nóg i dolnej części pleców podczas regeneracji oraz zmniejszonego uszkodzenia mięśni w pierwszym dniu rekonwalescencji.1 Badanie to zostało sfinansowane przez Almond Board of Kalifornia i przeprowadzono je przez cztery tygodnie wśród 64 dorosłych Amerykanów w wieku 30–65 lat, którzy okazjonalnie ćwiczą. Nowsze badania wykazały, że po zjedzeniu dwóch porcji migdałów przez osiem tygodni uczestnicy odczuli prawie 25-procentową redukcję bolesności mięśni podczas wykonywania ćwiczeń o dużej mocy w okresie rekonwalescencji.2 Badanie to zostało również sfinansowane przez Almond Board of Kaliforniai przeprowadzono je wśród 25 mężczyzn i kobiet w średnim wieku, aktywnych fizycznie, ale nietrenujących, z lekką nadwagą.

Warto przeczytać!  Nawet po roku na Ozempic i 20 kg lżejszym, nadal jestem z tego powodu bardzo skonfliktowany

„Nieustannie szkolę moich klientów na temat tego, jak ważna jest regeneracja po ćwiczeniach w ich ogólnym programie ćwiczeń, włączając w to żywność, którą wybierają” – mówi dietetyczka sportowa Angie Asche. „Migdały zawsze były jednym z produktów, do których chętnie sięgam i które polecam innym, ponieważ poprawiają mi samopoczucie po treningu. Zauważyłem mniejsze zmęczenie i napięcie mięśni za każdym razem, gdy jem migdały w ramach rutyny regeneracyjnej po wysiłku fizycznym, czyli dlaczego zawsze biorę garść lub dwie po ciężkim treningu na siłowni lub długim biegu na świeżym powietrzu.”

Jeśli chodzi o regenerację poprzez żywność, obecnie około połowa osób sięga po ultraprzetworzone batony proteinowe (52%) i koktajle proteinowe (50%). Jednak większość Amerykanów (79%) deklaruje również, że chce jeść mniej przetworzonych przekąsek. Całkowicie naturalne migdały mogą bardzo ułatwić proces regeneracji po wysiłku fizycznym – jak sugeruje Asche, wystarczy użyć dwóch garści migdałów. Dzięki wielu niezbędnym witaminom i minerałom, w tym witaminie E i magnezowi, 6 g białka, 4 g błonnika, 13 g tłuszczów nienasyconych i 1 g tłuszczów nasyconych w jednej porcji, migdały są pyszną i pożywną przekąską. Może to zapewnić, że po ćwiczeniach można czuć się dobrze, co pomoże zmotywować 33% Amerykanów, którzy zgłaszają brak motywacji do ćwiczeń. Ponieważ tego lata ludzie spędzają więcej czasu na świeżym powietrzu i aktywnie, ta prosta, ale skuteczna zmiana w rutynowych ćwiczeniach regeneracyjnych może mieć ogromne znaczenie.

Warto przeczytać!  Budowanie zdrowszej przyszłości: krucjata szczepień przeciwko HPV

Aby uzyskać więcej informacji na temat wyników ankiety i zapoznać się ze wskazówkami Angie dotyczącymi regeneracji po ćwiczeniach, odwiedź stronę migdały.com i śledź California Almonds na Instagramie, Facebooku i X.

Metodologia ankiety: Przeprowadzono niestandardowe badanie na próbie 3024 dorosłych Amerykanów w wieku 18 lat i starszych. Ankieta była dostępna na żywo 29 stycznia4 lutego 2024 r. Próbę kwotową zastosowano w celu zebrania ogólnokrajowej próby respondentów, której następnie ważono według płci, wieku, regionu, rasy/pochodzenia etnicznego i wykształcenia, aby odzwierciedlić skład demograficzny populacji USA.

Przeprowadzono analizę podgrup, aby zrozumieć niuanse występujące w segmentach odbiorców, przy czym priorytetem były następujące kwestie:

  • Osoby jedzące migdały: n=2495
  • Ćwicz przynajmniej raz w tygodniu: n=2309
  • Uwzględnij przynajmniej część regeneracji po wysiłku fizycznym: n=1248

O migdałach kalifornijskich
Migdały kalifornijskie czynią życie lepszym dzięki temu, co uprawiamy i jak rośniemy. Rada Migdałowa Kalifornia promuje naturalne, zdrowe i wysokiej jakości migdały poprzez wiodącą pozycję w strategicznym rozwoju rynku, innowacyjne badania i przyspieszone przyjęcie najlepszych praktyk branżowych w imieniu ponad 7600 rolników i przetwórców migdałów w Kalifornia, z których większość to rodziny wielopokoleniowe. Założona w 1950 roku, z siedzibą w Modesto w KaliforniiZarząd Migdałowy Kalifornia jest organizacją non-profit, która zarządza wydanym przez hodowców federalnym rozporządzeniem marketingowym pod nadzorem Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych.

Warto przeczytać!  Elon Musk twierdzi, że „wymiana dysku” zadziałała w jego przypadku. Brakuje jednak dowodów, że ta operacja pomaga w leczeniu przewlekłego bólu

O Angie Asche
Angie Asche swoje doświadczenie zawodowe rozpoczęła po uzyskaniu podwójnego stopnia licencjata na kierunku Dietetyka i Nauka o Ćwiczeniach na Uniwersytecie im Uniwersytet Nebraski-Lincoln. Następnie ukończyła staż dietetyczny i tytuł magistra w zakresie żywienia i sprawności fizycznej na Uniwersytecie Wrocławskim Uniwersytet Saint Louis. Od założenia firmy Eleat Sports Nutrition Angie współpracowała z setkami szkół wyższych i zawodowymi sportowcami w całym kraju w ligach MLB, NHL i NFL. Została rzecznikiem medialnym międzynarodowych marek, a także autorką książki Fuel Your Body: How to Cook and Eat for Peak Performance.

1. Nieman, DC, Omar, AM, Kay, CD, Kasote, DM, Sakaguchi, Kalifornia, Lkhagva, A., Weldemariam, MM i Zhang Q. (2023). Spożycie migdałów zmienia ostrą reakcję kwasu dihydroksyoktadecenowego w osoczu (DiHOME) na ekscentryczne ćwiczenia. Przód. Nutr. doi: 10.3389/fnut.2022.1042719

2. Siegel L, Rooney J, Marjoram L, Mason L, Bowles E, van Keulen TV, Helander C, Rayo V, Hong MY, Liu C, Hooshmand S, Kern M i Witard OC (2024) Przewlekłe podjadanie orzechów migdałowych łagodzi postrzegane ból mięśni po bieganiu w dół, ale nie poprawia wskaźników zdrowia kardiometabolicznego u dorosłych z lekką nadwagą, w średnim wieku. Przód. Nutr. 10:1298868. doi: 10.3389/fnut.2023.1298868

Kontakt z mediami:

Jessica Stern

[email protected]

ŹRÓDŁO Deska migdałowa Kalifornia




Źródło