Zdrowie

Dzienna dawka octu jabłkowego może pomóc w utracie wagi

  • 19 marca, 2024
  • 7 min read
Dzienna dawka octu jabłkowego może pomóc w utracie wagi


dwie butelki octu jabłkowego obok wiadra czerwonych jabłekUdostępnij na Pintereście
Nowe badania przeprowadzone na młodzieży i młodych dorosłych sugerują, że ocet jabłkowy może pomóc w utracie wagi. Źródło obrazu: SKC/Stocksy.
  • Do zdrowego kontrolowania wagi przyczynia się kilka wyborów żywieniowych i nawyków związanych ze stylem życia.
  • Naukowcy starają się poznać konkretne pokarmy, które mogą pomóc ludziom utrzymać odpowiednią wagę.
  • Niedawne badanie wykazało, że regularne spożywanie octu jabłkowego może przynieść szereg korzyści, w tym zmniejszenie masy ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, cholesterolu i glukozy we krwi.

Utrzymanie prawidłowej wagi może być wyzwaniem. Ludzie mogą stosować wiele strategii, aby pomóc w utracie wagi.

Jedną z takich interesujących strategii jest regularne spożywanie octu jabłkowego. Ocet jabłkowy ma wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych i jest bardzo popularnym produktem, stosowanym przez konsumentów jako dodatek do żywności, a nawet do pielęgnacji włosów i skóry.

Badanie opublikowane w BMJ Odżywianie, profilaktyka i zdrowie odkryli, że ocet jabłkowy wydaje się mieć korzystny wpływ na kontrolę masy ciała u młodych dorosłych z nadwagą lub otyłością.

Uczestnicy grupy interwencyjnej doświadczyli większej redukcji masy ciała, obwodu talii do bioder, wskaźnika masy ciała i wskaźnika tkanki tłuszczowej.

Mieli także niższe odczyty poziomu cukru we krwi, trójglicerydów i cholesterolu. Wyniki wskazują na potencjalne korzyści octu jabłkowego w kontrolowaniu wagi.

Przyszłe badania muszą potwierdzić te ustalenia i sprawdzić, jak spożycie octu jabłkowego może pomóc osobom z innych grup.

Badanie było randomizowanym, podwójnie ślepym badaniem kontrolowanym placebo, w którym uczestniczyła młodzież i młodzi dorośli z Libanu w wieku od 12 do 25 lat. Uczestnicy nie przyjmowali leków ani nie cierpieli na żadne choroby przewlekłe.

Naukowcy zrekrutowali łącznie 120 uczestników z nadwagą lub otyłością i podzielili ich na cztery grupy. Jedna grupa otrzymywała placebo, a pozostałe trzy otrzymywały określoną dawkę octu jabłkowego – 5, 10 lub 15 mililitrów (ml) rozcieńczonego codziennie w wodzie.

Poza tą interwencją uczestnicy kontynuowali swoją normalną dietę i rejestrowali, co jedli.

Naukowcy zbierali dane dotyczące wymiarów ciała i próbek krwi co 4 tygodnie. Interwencja w badaniu trwała 12 tygodni.

Warto przeczytać!  Życie na dużych wysokościach zwiększa ryzyko zahamowania wzrostu u dzieci • Earth.com

Badanie wykazało, że każda ilość octu jabłkowego poprawiała składniki masy. Ogólnie rzecz biorąc, we wszystkich grupach interwencyjnych zaobserwowano zmniejszenie masy ciała, wskaźnika masy ciała (BMI), obwodu talii do bioder i wskaźnika tkanki tłuszczowej.

W grupach interwencyjnych stwierdzono również niższy poziom cukru we krwi, trójglicerydów i cholesterolu całkowitego, przy czym grupa otrzymująca 15 ml octu jabłkowego wykazała największe zmniejszenie.

Wydaje się, że na wyniki miała wpływ dawka, przy czym grupa otrzymująca największą dawkę octu jabłkowego wykazała najbardziej znaczącą redukcję masy ciała i wskaźnika masy ciała.

Jednakże we wszystkich grupach interwencyjnych zaobserwowano podobne zmniejszenie proporcji talii do bioder i tkanki tłuszczowej. Uczestnicy nie odczuli żadnych niepożądanych lub szkodliwych skutków w wyniku interwencji.

Wyniki wskazują na potencjalną interwencję wspomagającą utratę wagi. Autor badania, dr Rony Abou-Khalil, kierownik Wydziału Biologii na Uniwersytecie Ducha Świętego w Kasik w Libanie, wyjaśnił Wiadomości medyczne dzisiaj:

„Wyniki naszego badania sugerują, że włączenie octu jabłkowego do diety może być korzystną terapią wspomagającą w kontrolowaniu masy ciała u młodzieży i młodych dorosłych z nadwagą i otyłością. Pracownicy służby zdrowia mogą rozważyć zalecenie [apple cider vinegar] suplementacja w ramach kompleksowego programu odchudzania, wraz z modyfikacją diety i stylu życia. Jednak potrzebne są dalsze badania, aby potwierdzić te ustalenia i określić optymalną dawkę i czas trwania [apple cider vinegar] suplementacja.”

Badania napotkały pewne ograniczenia, co potwierdzają autorzy. Po pierwsze, badacze skupili się na konkretnej populacji, co oznacza, że ​​możemy nie być w stanie uogólnić wyników.

Po drugie, badanie również trwało tylko 12 tygodni, zatem przyszłe badania mogłyby mieć dłuższy okres obserwacji i obejmować większą liczbę uczestników.

Wreszcie, niektóre dane opierały się na raportach uczestników, które nie zawsze są dokładne. Pomiary poziomu cukru we krwi polegały na sprawdzaniu poziomu cukru we krwi na czczo, a nie na pomiarze poziomu cukru we krwi test a1cdlatego może być konieczne przeprowadzenie dalszych badań w celu określenia długoterminowego wpływu octu jabłkowego na poziom cukru we krwi.

Warto przeczytać!  NIAB z siedzibą w Hyderabadzie opracowuje lokalnie wykonany zestaw diagnostyczny do wykrywania pasożytów zakażających zarówno ludzi, jak i zwierzęta

Zarejestrowana dietetyczka i specjalistka od żywienia Karen Z. Berg, niezaangażowana w to badanie, skomentowała ustalenia dotyczące: Wiadomości medyczne dzisiaj. Według niej jest to „mocne badanie, ponieważ jest to badanie kontrolowane placebo z podwójnie ślepą próbą i badacze ani uczestnicy nie wiedzieli, jaka dawka [apple cider vinegar] brali.”

„Dla mnie jedyną wadą tego badania jest grupa wiekowa” – powiedział Berg. „Wiek uczestników wynosił 12–25 lat […]. To bardzo transformujący okres w życiu, kiedy ciało bardzo się zmienia, następuje gwałtowny wzrost, a metabolizm funkcjonuje dość szybko” – przestrzegła.

„Ale ponieważ grupa placebo i grupa interwencyjna były w podobnym wieku i mogły porównać osoby, które dostały [apple cider vinegar] Warto zauważyć, że u osób, które tego nie zrobiły i nie zaobserwowały żadnych zmian w grupie placebo” – dodał Berg.

Zastanawiając się nad potencjalnymi obszarami dalszych badań, dr Abou-Khalil zauważył, że „[f]przyszłe badania […] mogli zbadać mechanizmy leżące u podstaw skutków [apple cider vinegar] na wagę i zdrowie metaboliczne, zbadaj potencjalne różnice w reakcji na [apple cider vinegar] suplementację w oparciu o indywidualne cechy, takie jak wiek, płeć i wyjściowy stan metaboliczny, a także ocenić długoterminowe bezpieczeństwo i trwałość suplementacji [apple cider vinegar] stosować do kontroli wagi”.

„Dodatkowo badania porównawcze [apple cider vinegar] do innych interwencji odchudzających lub zbadanie jego skuteczności w połączeniu z innymi suplementami diety może dostarczyć cennych informacji na temat jego roli w leczeniu otyłości” – powiedział.

Utrzymanie prawidłowej wagi jest kluczowym elementem dobrego samopoczucia. Z pewnością pomaga zmniejszyć ryzyko schorzenia przewlekłetakie jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca. Ludzie mogą starać się utrzymać prawidłową wagę, regularnie ćwicząc.

Warto przeczytać!  WHO pokazuje powszechne nadużywanie antybiotyków podczas pandemii na całym świecie

Dieta to kolejny kluczowy element kontroli wagi. Ludzie mogą podążać za pewnymi wzorce żywieniowe które pomagają w utracie wagi, chociaż skuteczność może być różna. Często skupia się na ograniczeniu kalorii i skupieniu się na rodzaju i jakości spożywanej żywności.

Kalyn True, dietetyczka z Memorial Hermann w Houston w Teksasie, niezaangażowana w obecne badanie, wyjaśniła MNT To „[w]zarządzanie jest ważne z wielu powodów, w tym z korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.

Według niej dzieje się tak, ponieważ zdrowa waga:

  • Zmniejsza [the] ryzyko chorób przewlekłych: Nadwaga lub otyłość zwiększa ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, udar, niektóre nowotwory i bezdech senny. Utrzymanie prawidłowej wagi może znacznie zmniejszyć ryzyko wystąpienia tych chorób.
  • Poprawia zdrowie fizyczne: [Weight management] prowadzi do zwiększenia poziomu energii, poprawy mobilności i elastyczności oraz zmniejszenia obciążenia stawów.
  • Poprawia samopoczucie psychiczne: [It] może poprawić samoocenę i obraz ciała oraz zmniejszyć objawy depresji i lęku.
  • Lepsza ogólna jakość życia: [People with a healthy body weight] łatwiej im uczestniczyć w zajęciach fizycznych i mieć więcej energii do pracy, rodziny i zajęć towarzyskich”.

Jeśli chodzi o stosowanie octu jabłkowego w odchudzaniu, Berg wyjaśnił, że choć może on przynosić pewne korzyści zdrowotne, wciąż jesteśmy daleko od potwierdzenia jego potencjału jako alternatywnego środka wspomagającego kontrolę wagi.

„Ocet jabłkowy to rodzaj octu wytwarzany w wyniku fermentacji soku jabłkowego” – powiedział Berg, zwracając uwagę na jego atrakcyjność „naturalnego składnika”.

„Od dawna uważano, że ocet jabłkowy pomaga w utracie wagi i trawieniu, ale badania na ludziach nie były wystarczająco mocne, aby sformułować jednoznaczne korelacje lub zalecenia” – przestrzegła.


Źródło