Nauka i technika

Dziesiątki białek mózgowych może odgrywać kluczową rolę w regulacji masy ciała

  • 4 kwietnia, 2023
  • 5 min read
Dziesiątki białek mózgowych może odgrywać kluczową rolę w regulacji masy ciała


Newswise — Québec, 4 kwietnia 2023 r – Czynniki genetyczne mogą przyczynić się do 50-75% zmienności wskaźnika masy ciała lub BMI w populacji. Analizując genom ponad 800 000 osób pochodzenia europejskiego, zespół badawczy z Université Laval i Quebec Heart and Lung Institute Research Centre zidentyfikował 60 unikalnych białek ulegających ekspresji w mózgu, które mogą być krytycznymi regulatorami masy ciała.

W badaniu tym zbadano związek między regionami genetycznymi związanymi z masą ciała a białkami ulegającymi ekspresji w mózgu. „Poprzednie badanie wykazało, że setki regionów genetycznych wpływają na masę ciała. W większości przypadków funkcja tych genów pozostaje nieznana. Nasze badanie wykazało, że około 60 z tych genów koduje białka, które mogą wpływać na masę ciała poprzez ich ekspresję w mózgu” – mówi. Éloi Gagnon, doktorant nauk klinicznych i biomedycznych na Wydziale Lekarskim Université Laval i pierwszy autor badania.

W badaniu zespół badawczy skupił się na regionie mózgu, który może wpływać na wrażliwość na nagrody pokarmowe, takie jak przyjemność odczuwana podczas jedzenia tłustych lub słodkich potraw, a także procesy poznawcze, w tym podejmowanie decyzji i pamięć. Uważa się, że ten obszar mózgu, grzbietowo-boczna kora przedczołowa, jest również zaangażowany w apetyt i uczucie sytości.

Warto przeczytać!  6,2 miliona dolarów na pomoc w opracowaniu terapii genowej wirusa HIV – Washington University School of Medicine w St. Louis

Wyniki zespołu potwierdzają hipotezę, że mózg odgrywa kluczową rolę w regulacji masy ciała. To odkrycie może wyjaśniać, dlaczego BMI znacznie się różni u różnych osób.

Główny autor, Benoît Arsenault, profesor na Wydziale Lekarskim Université Laval i badacz w Instytucie Serca i Płuc w Quebec, zwraca uwagę, że w domenie publicznej pozostaje kilka mitów dotyczących wpływu czynników genetycznych na masę ciała. „Często słyszę, że geny nie mogą wyjaśnić, dlaczego średnia waga populacji wzrosła w ciągu ostatnich 40 lat, kiedy nasze geny się nie zmieniły” – mówi.

Genetyka i środowisko żywności

Zdaniem naukowców zmieniające się środowisko żywieniowe mogło mieć wpływ na zachowania żywieniowe i zdolność magazynowania energii w ciągu ostatnich kilku dekad. „Osoby z genetyczną predyspozycją do podwyższonej masy ciała mają większą wagę niż wcześniej, natomiast osoby, które nie mają tej predyspozycji, były szczupłe wcześniej i są szczupłe dzisiaj” – dodaje prof. Arsenault.

Zespół uważa, że ​​biologiczna rola tych białek w różnych częściach mózgu i ich udział w homeostazie energetycznej, tj. równowadze między przyjmowaniem pokarmu a wydatkami energetycznymi, wymaga bardziej szczegółowego zbadania. „Ogólnie rzecz biorąc, wyniki naszych badań potwierdzają istnienie potencjalnej interakcji między proteomem mózgu a ewoluującym środowiskiem pokarmowym. Związek ten może wpływać na zachowania żywieniowe i magazynowanie energii” – mówi profesor Arsenault.

Warto przeczytać!  Myriad Genetics, Inc. (NASDAQ:MYGN) Akcje zakupione przez Teacher Retirement System of Texas

Podkreśla, że ​​osoby żyjące w większych ciałach często padają ofiarą uprzedzeń i mogą doświadczać dyskryminacji, zastraszania czy stygmatyzacji. Te zjawiska związane z fatfobią mogą mieć wpływ na zdrowie fizyczne i psychiczne. Naukowiec zauważa również, że kilka badań wykazało, że czynniki pozostające poza naszą kontrolą, takie jak genetyka, odpowiadają za znaczną część zmienności masy ciała w całej populacji.

„Waga nie jest wyborem. Nie jest też nawykiem związanym ze stylem życia. Nie mamy podwyższonej masy ciała z powodu lenistwa lub braku silnej woli. W grę wchodzą nieświadome mechanizmy neuronalne. Mózg rządzi. Mam nadzieję, że wyniki tego badania może częściowo wyjaśnić, dlaczego masa ciała różni się tak bardzo u różnych osób” – podsumowuje Benoît Arsenault.

Badanie zostało opublikowane w czasopiśmie iScience. Autorami są Eloi Gagnon, Arnaud Girard, Émilie Gobeil, Jérôme Bourgault, Christian Couture, Patricia Mitchell, Angelo Tremblay, Patrick Mathieu, Andréanne Michaud, Louis Pérusse i Benoît Arsenault z Université Laval oraz Claude Bouchard z Louisiana State University.

Autorzy niniejszego badania pragną uwrażliwić członków społeczności medialnej na znaczenie niewykorzystywania zdjęć lub obrazów, które przyczyniają się do uprzedzeń wagowych i stygmatyzacji osób z podwyższoną masą ciała, poprzez pokazanie im wykonywania czynności, które te uprzedzenia akcentują. Dostępnych jest kilka banków zdjęć przedstawiających ludzi w codziennych sytuacjach:

Warto przeczytać!  Badania wykazały, że wiewiórki trędowate rozprzestrzeniają choroby w średniowiecznej Anglii

Grupa Équilibre: https://equilibre.ca/produit/place-a-la-diversite-corporelle-coffret-de-photos/

Otyłość Kanada: https://obesitycanada.ca/resources/image-bank/

Europejska Koalicja na rzecz Osób Żyjących z Otyłością:




Źródło