Zdrowie

Eksperci dostarczają producentom mleka faktów na temat ptasiej grypy

  • 7 maja, 2024
  • 3 min read
Eksperci dostarczają producentom mleka faktów na temat ptasiej grypy


Ten artykuł został zrecenzowany zgodnie z procesem redakcyjnym i polityką Science X. Redaktorzy podkreślili następujące atrybuty, zapewniając jednocześnie wiarygodność treści:

sprawdzone fakty

zaufane źródło

czytać korektę


Źródło: Domena publiczna CC0

× zamknąć


Źródło: Domena publiczna CC0

Chociaż w dziewięciu stanach – nie włączając stanu Nowy Jork – u bydła mlecznego wykryto szczep wysoce zjadliwego wirusa ptasiej grypy, zdaniem panelu ekspertów składającego się ze stanu Nowy Jork i branży mleczarskiej z Cornell w stanie Nowy Jork, komercyjne dostawy mleka są w dalszym ciągu bezpieczne.

Według ekspertów z College of Agriculture and Life Sciences (CALS), College of Veterinary Medicine (CVM), Departamentu Zdrowia Stanu Nowy Jork, pasteryzacja mleka i gotowanie mięsa do odpowiedniej temperatury wewnętrznej inaktywuje szczep ptasiej grypy, zwany H5N1. Rolnictwa i Rynków (NYSDAM) oraz Krajowe Stowarzyszenie Producentów Mleka, które podczas seminarium internetowego zorganizowanego 2 maja przekazało producentom mleka najnowsze, potwierdzone naukowo informacje.

„Przy obecnym szczepie wirusa nie dochodzi do przenoszenia się wirusa z człowieka na człowieka” – powiedziała Elisha Frye, adiunkt na Wydziale Medycyny Populacyjnej i Nauk Diagnostycznych (CVM) oraz lekarz weterynarii-diagnosta w Centrum Diagnostycznym Zdrowia Zwierząt CVM. – Więc to jest dobra rzecz.

Od 2022 r. w USA zgłoszono dwa przypadki wirusa H5N1 u ludzi. Pierwszym był więzień w Kolorado, który w 2022 r. wyludniał drób i jego jedynym objawem klinicznym było zmęczenie. Drugim był pracownik gospodarstwa mlecznego, u którego w kwietniu rozwinęło się zapalenie spojówek. Obydwoje wyzdrowieli. Na arenie międzynarodowej Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom udokumentowało 13 przypadków wirusa H5N1 (klad 2.3.4.4b) u ludzi, w tym jeden zgon, powiedział Frye.

Zakażenia krów mlecznych, które początkowo mogły zarazić się wirusem od dzikiego ptactwa, zostały potwierdzone w Kolorado, Idaho, Kansas, Michigan, Nowym Meksyku, Północnej Karolinie, Ohio, Południowej Dakocie i Teksasie w 36 stadach, powiedziała Joy Bennett, dyrektor z Wydziału Przemysłu Zwierzęcego w NYSDAM.

Od lutego 2022 r. szczep ten wykryto w wielu hrabstwach Nowego Jorku w stadach ptaków przydomowych, łownych ptakach górskich i na targowiskach żywego drobiu od lutego 2022 r., powiedział Bennett.

Jeśli chodzi o komercyjny nabiał, Agencja ds. Żywności i Leków zebrała niedawno prawie 300 próbek płynnego mleka, twarogu i kwaśnej śmietany z 38 stanów i przebadała je na obecność wirusa H5N1, powiedział Samuel Alcaine, profesor nadzwyczajny nauk o żywności w CALS.

„Mniej więcej… jedna na pięć próbek dała wynik pozytywny na obecność fragmentów wirusa” – powiedział Alcaine. Dalsze badania wykazały, że wirus wykryty we wszystkich próbkach został inaktywowany w wyniku pasteryzacji.

Obecnie Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych pobiera próbki mielonej wołowiny ze stanów, w których obecnie znajdują się stada, które uzyskały wynik pozytywny; jak dotąd wszystkie pierwsze 30 próbek dały wynik negatywny, powiedział Alcaine.

Nie wiadomo, jak dobrze wirus przeżywa w surowym mleku, które stanowi niewielką część rynku produktów mlecznych, ani jakie dawki wirusa w mleku byłyby potrzebne, aby zarazić ludzi – dodał.

„Wciąż producenci serów z surowego mleka mają wiele pytań, co zrobić, jeśli ich krowy uzyskają pozytywny wynik testu na obecność ptasiej grypy” – stwierdził Alcaine. „Zdecydowanie nie powinni wytwarzać żadnego produktu ze skażonego lub potencjalnie skażonego mleka”.

Dodał, że producenci mleka surowego w stanach, w których stada wykazują pozytywny wynik, powinni rozważyć przetestowanie swojego mleka hurtowego.


Źródło

Warto przeczytać!  Człowiek, który zaraził się wirusem od małpy w stanie krytycznym – wyjaśnił wirus B