Zdrowie

Eksperci ds. zdrowia przestrzegają przed modami dietetycznymi i okresowym postem

  • 24 marca, 2024
  • 3 min read
Eksperci ds. zdrowia przestrzegają przed modami dietetycznymi i okresowym postem


Odstęp między głównymi posiłkami w ciągu dnia powinien wynosić więcej niż trzy godziny i nigdy nie przekraczać sześciu, powiedziała Tanuja Nesari, dyrektor All India Institute of Ayurveda, omawiając wstępne wyniki artykułu badawczego na temat jedzenia ograniczonego w czasie, popularnie zwanego przerywanego postu, w którym zauważono, że ta forma diety wiąże się z 91% wzrostem ryzyka śmierci z powodu chorób serca.

Raport pochodzi ze streszczenia zaprezentowanego niedawno na konferencji American Heart Association w Chicago. Chociaż badanie nie zostało jeszcze opublikowane w recenzowanym czasopiśmie, eksperci ds. zdrowia w Indiach również ostrzegają przed okresowym postem i nowymi modami dietetycznymi.

Przeczytaj także | Czy dieta speed keto jest zdrowa?

Rozmawiam z Ten hinduistaDr Nesari stwierdziła, że ​​według tradycyjnego indyjskiego systemu medycyny kluczowa jest pora spożycia pokarmu.

„Idealny czas na jedzenie to okres od wschodu do zachodu słońca. To właśnie wtedy nasza zdolność trawienia jest optymalna. Ponadto zaleca się, aby nie spożywać czterech do pięciu małych/dużych posiłków dziennie. W rzeczywistości zaleca się dwa pożywne i zbilansowane posiłki. Odstęp pomiędzy tymi głównymi posiłkami nie powinien być krótszy niż trzy godziny i nie powinien przekraczać sześciu godzin. Kluczowe jest także jedzenie, gdy jesteśmy głodni” – stwierdziła, dodając, że ostatni posiłek dnia i pierwszy posiłek następnego dnia dają ludziom odpoczynek trwający prawie 12 godzin. „To naturalny post i w tym czasie, jeśli ludzie odczuwają głód, powinni zjeść coś lekkostrawnego i lekkiego” – stwierdziła dr Nesari.

Warto przeczytać!  Dlaczego regularne, aktualizowane wytyczne żywieniowe są ważne w obliczu wzrostu liczby chorób niezakaźnych w Indiach?

Niezbędne jest skupienie się na właściwych składnikach i jakości żywności, dodał Ambuj Roy, kardiolog z All India Institute of Medical Sciences (AIIMS). „Dieta o niskiej zawartości zapalnych, która jest zrównoważona w dłuższej perspektywie, jest kluczem do zapobiegania chorobom serca i kilku formom raka. Najlepiej unikać modowych diet” – stwierdził dr Roy.

Jak wynika z niedawno opublikowanego badania przeprowadzonego przez Nazwa naukowego czasopisma medycznego co wskazuje, że w 2022 r. ponad miliard ludzi na świecie cierpiało na otyłość. Od 1990 r. na całym świecie wskaźnik otyłości wśród dorosłych wzrósł ponad dwukrotnie, a wśród dzieci i młodzieży (w wieku od 5 do 19 lat) wzrósł czterokrotnie. Dane pokazują również, że w 2022 r. 43% dorosłych miało nadwagę.

W czasopiśmie medycznym zauważono już, że choroby sercowo-naczyniowe (CVD) są główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności w Indiach. Indie są także drugim na świecie krajem pod względem liczby chorych na cukrzycę. W grupie wiekowej 20–79 lat w 2021 r. w Indiach będzie 74,9 mln chorych na cukrzycę. Zarówno choroby układu krążenia, jak i cukrzyca są powiązane z nawykami żywieniowymi.

Warto przeczytać!  Wszystko o indyjskiej jagodzie pełnej przeciwutleniaczy

V. Mohan, przewodniczący i szef diabetologii w Centrum Specjalności Diabetologicznej im. Dr. Mohana i Fundacji Badań nad Cukrzycą Madras, powiedział, że „jedna dieta dobra dla wszystkich” nie działa. „Poza tym okno na jedzenie sporadyczne nie oznacza, że ​​możemy jeść dowolny pokarm w takiej ilości [as we wish]. Osoby mające problemy zdrowotne lub chcące zapobiec powikłaniom zdrowotnym, rozpoczynając dietę, powinny zasięgnąć porady i wskazówek wykwalifikowanego specjalisty” – stwierdził.

To jest Twój ostatni darmowy artykuł.


Źródło