Zdrowie

Eksperci od żywienia uważają, że należy unikać 8 produktów spożywczych

  • 15 marca, 2024
  • 8 min read
Eksperci od żywienia uważają, że należy unikać 8 produktów spożywczych


Dieta odgrywa dużą rolę w zdrowiu. Pokarmy, które wkładamy do naszego organizmu, mają wpływ na nasz mózg, serce, wnętrzności, układ odpornościowy, skórę i wiele innych. Ale choć niektóre pokarmy mają pozytywny wpływ (witaj, pełnowartościowa żywność pochodzenia roślinnego o dużej zawartości składników odżywczych), to spożywane w nadmiarze inne nie są tak dobre. Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczów nasyconych, soli i cukru w ​​przetworzonej żywności i słodkich smakołykach może zwiększać ryzyko chorób przewlekłych, w tym chorób serca, cukrzycy typu 2 i niektórych rodzajów nowotworów.

przejdź do listy

Badania sugerują, że obecnie Amerykanie nie mają dość dobrych rzeczy. Według Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom tylko jedna na 10 osób dorosłych w USA je wystarczającą ilość owoców i warzyw. Wielu z nas za bardzo polega na tym, co nie jest zbyt dobre. Dieta zachodnia (podobna do standardowej diety amerykańskiej) zawiera na przykład dużo smażonych potraw, przetworzonych mięs i słodkich napojów.

Poniżej, z pomocą kilku dietetyków i specjalistów od żywienia, wymieniliśmy niektóre z nich najgorszy żywność, która narusza zdrowie, obok równie pysznych, ale bardziej pożywnych alternatyw.

Ale zanim zaczniemy, jedna krótka uwaga: nie oznacza to, że musisz jak ognia unikać frytek i czekolady. Jedzenie to nie tylko odżywianie, to także radość, wygoda i tradycja. Uwielbiamy tworzyć listy naszych ulubionych batoników i fast foodów, tak samo jak uwielbiamy poznawać zalety słodkich ziemniaków i ciemnych warzyw liściastych.

Podobnie jak w życiu, w jedzeniu chodzi o równowagę. Należy jednak pamiętać, że niektóre produkty spożywcze mają nieco większy wpływ na nasze zdrowie niż inne (patrząc na ciebie, przetworzone mięso). Dowiedz się więcej od ekspertów poniżej na temat tego, jakich produktów spożywczych najlepiej unikać, przynajmniej regularnie.

Według ekspertów to 8 najzdrowszych produktów spożywczych

VegNews.baconinapan.unsplashUsuń rozpryski

Warto przeczytać!  Jak wynika z badania Lancet, mężczyźni częściej cierpieli na Covid, choroby serca i nowotwory niż kobiety

1 Boczek

„Większość boczku zawiera azotany i azotyny, które są konserwantami niosącymi ze sobą czynniki ryzyka, o których wiadomo, że tworzą związki rakotwórcze” – mówi Palina Lancaster, MS, RDN, LD z Morrison Healthcare.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? Bekon w całości! „Grzyby Shitake mogą być ciekawą alternatywą dla bekonu ze względu na lekko gumowatą konsystencję” – dodaje Lancaster. „Dodanie przypraw i syropu klonowego do teksturowanego białka roślinnego stanowi szybką alternatywę dla kawałka bekonu”.

VegNews.hotdogs.unsplashUsuń rozpryski

2 Wszystkie przetworzone mięsa

„Ogólnie rzecz biorąc, większość przetworzonych mięs zawiera konserwanty, a w kilku badaniach powiązano je ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia niektórych nowotworów, takich jak rak piersi i rak prostaty” – dodaje Lancaster. Megan Lyons, certyfikowana dietetyczka kliniczna i założycielka The Lyons’ Share Wellness, zgadza się z tym. „Przetworzone mięso zostało bezpośrednio powiązane ze zwiększoną częstością występowania chorób układu krążenia i niektórych nowotworów” – zauważa.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? „Wybieranie pełnoziarnistych źródeł białka, takich jak fasola, orzechy i nasiona” – mówi Lyons. Badania sugerują również, że chociaż nie jest to zdrowa żywność, przetworzone mięso wegańskie jest zwykle zdrowsze niż jego zamienniki pochodzenia zwierzęcego (przeczytaj więcej na ten temat tutaj!).

VegNews.donuts.unsplashUsuń rozpryski

3 Komercyjne wypieki

„Komercyjne wypieki, takie jak pączki czy ciasta, przygotowywane są z uwodornionych olejów, rafinowanych ziaren i dodatku cukru” – mówi Lyons. „Mają one podwójny skutek: powodują niestabilność poziomu cukru we krwi (i z czasem prowadzą do insulinooporności, jeśli są spożywane regularnie) oraz tłuszcze złej jakości, które prowadzą do wzrostu LDL i zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i stanów zapalnych”.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? Zajmij się pieczeniem! „Zabawną alternatywą jest zrobienie własnego w domu” – zaleca Lyons. „Będziesz używać składników lepszej jakości, cieszyć się aktywnością łagodzącą stres, jeść rzadziej i czerpać większą przyjemność z konsumpcji”.

Warto przeczytać!  Dlaczego nie możesz ignorować tej znaczącej zmiany w paznokciach

VegNews.milkshake.unsplashUsuń rozpryski

4 Koktajle mleczne

„Koktajle mleczne są bogate w tłuszcze nasycone, co może zwiększać ryzyko chorób serca” – mówi Alyssa Pacheco, RD w The PCOS Nutritionist Alyssa. „Zazwyczaj są też bogate w dodatek cukru, co może prowadzić do przyrostu masy ciała, nieprawidłowego poziomu cukru we krwi i stanu zapalnego”.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? Koktajle! „Koktajle mogą być zdrowszą alternatywą i mogą w łatwy sposób zapewnić odpowiednią ilość składników odżywczych w codziennej diecie” – dodaje Pacheco. „Jedna z moich ulubionych kombinacji smoothie to mrożone truskawki, banan, mleko migdałowe, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i trochę nasion chia. Możesz dodać roślinny proszek białkowy, aby zapewnić sobie zastrzyk białka!”

VegNews.mcdonalds.unsplashUsuń rozpryski

5 Fast food

„Fast food stał się podstawą wielu gospodarstw domowych i nie oszukujmy się, czasami ratuje życie osobom będącym w ruchu” – mówi Lancaster. „Jednak większość fast foodów ma wysoką zawartość sodu, co stanowi zagrożenie dla układu sercowo-naczyniowego, podnosząc wysokie ciśnienie krwi”.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? Pyszne burgery i inne klasyki fast foodu możesz przygotować w domu, korzystając ze zdrowszych składników. Sprawdź na przykład ten przepis na wegańską kanapkę z kurczakiem naśladowczym Whataburger Buffalo Ranch. Uwielbiamy również ten smaczny wegański naśladowca Crunchwrap Supreme z Gooey Cashew Queso.

VegNews.candy.unsplashUsuń rozpryski

6 cukierek

„Nadmierne spożycie cukrów w diecie może powodować zaburzenia metaboliczne i indukować nasilenie reakcji zapalnej organizmu, w tym niektórych cytokin prozapalnych, co może prowadzić do stanu przedcukrzycowego lub insulinooporności” – mówi Lancaster. „Nadmiar cukru to także kolejny przewlekły stan zapalny o niskim stopniu nasilenia”.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? „Skóra owocowa to świetna i zabawna alternatywa dla cukierków dostępnych w różnych smakach, a jej jedzenie jest po prostu przyjemne” – zauważa. „Łatwo je zrobić w domu, zmiksowując ulubione owoce i susząc je”. Domowe przysmaki są prawie zawsze lepsze niż przetworzone produkty kupowane w sklepie. Dlaczego nie skorzystać z naszego przepisu na wegańskie batoniki czekoladowo-karmelowe Copycat Twix?

Warto przeczytać!  Czy leki odchudzające mogą zapobiegać lub nawet leczyć raka macicy?

VegNews.sugarycereal.unsplashUsuń rozpryski

7 Słodkie płatki zbożowe

„Te klasyczne płatki śniadaniowe mają niską zawartość składników odżywczych zapewniających poczucie sytości, takich jak błonnik i białko, co sprawia, że ​​bardzo łatwo jest zjeść podwójną lub potrójną porcję, aby się nasycić” – mówi Pacheco. „Jednocześnie porcja zawiera sporo dodatku cukru, więc zjedzenie większej ilości niż wynosi porcja może z łatwością spowodować taką samą ilość cukru, jak puszka napoju gazowanego”.
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? „Przygotowywanie własnych posiłków może być o wiele zdrowsze, sycące i satysfakcjonujące” – zauważa Pacheco. „Owies to świetne pełnoziarniste ziarno, które można wykorzystać jako bazę zbożową, która może dostarczyć niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, żelazo i cynk. Dodaj trochę owoców, gałkę masła orzechowego i trochę pepity, aby uzyskać satysfakcjonujące i zbilansowane śniadanie.

VegNews.frenchfries.unsplashUsuń rozpryski

8 frytki

„Ziemniaki podczas pieczenia mają naturalnie niską zawartość soli” – mówi Lancaster. „Jednak po usmażeniu dodaje to niezdrową ilość tłuszczów nasyconych, a potem pojawia się sól, a kto może zjeść tylko jeden?”
Co zamiast tego wziąć pod uwagę? „Przygotowywanie frytek w domu poprzez dodanie do nich odrobiny oliwy z oliwek, ulubionych przypraw i pieczenie w piekarniku to znacznie zdrowsza alternatywa” – zaleca. Znajdziesz tutaj kilka pysznych przepisów na wegańskie frytki – wszystkie przygotowane bez użycia frytkownicy!

Więcej o zdrowiu przeczytasz:




Źródło