Zdrowie

Emulgatory stosowane w lodach mogą zwiększać ryzyko cukrzycy i raka: eksperci

  • 25 kwietnia, 2024
  • 4 min read
Emulgatory stosowane w lodach mogą zwiększać ryzyko cukrzycy i raka: eksperci


Emulgatory, takie jak guma ksantanowa i guma guar, które pomagają poprawić wygląd, smak, konsystencję i okres przydatności do spożycia lodów, ciastek, jogurtów i majonezu, mogą również zwiększać ryzyko cukrzycy – stwierdzili w czwartek eksperci

Obraz wyłącznie w celach reprezentacyjnych. Zdjęcie dzięki uprzejmości: iStock

Twoja przeglądarka nie obsługuje dźwięku HTML5


Emulgatory, takie jak guma ksantanowa i guma guar, które pomagają poprawić wygląd, smak, konsystencję i trwałość produktów lodyciasteczka, jogurty i majonez również mogą zwiększać ryzyko cukrzycy, stwierdzili w czwartek eksperci.

Od dawna wiadomo, że te dodatki do żywności są bezpieczne w ograniczonych ilościach, obecnie stają się czynnikami ryzyka różnych problemów zdrowotnych, takich jak rak piersi i prostaty.

Wspomnienie Dnia Matki: moda ciążowa Alii Bhatt i Kareeny Kapoors

Teraz 14-letnie francuskie badanie opublikowane w czasopiśmie „The Lancet Diabetes & Endocrinology” wykazało, że powszechnie znane emulgatory mogą zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.

Warto przeczytać!  10 produktów poprawiających nastrój, dzięki którym latem poczujesz się szczęśliwszy

Jak wynika z badania, emulgatory podnoszące ryzyko cukrzycy obejmują karageny (3% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 100 mg dziennie); fosforan trójpotasowy (15% zwiększone ryzyko przy każdym zwiększeniu dawki o 500 mg na dzień); estry mono- i diacetylowinowego mono- i diglicerydów kwasów tłuszczowych (4% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 100 mg na dzień); cytrynian sodu (4% zwiększone ryzyko przy zwiększeniu dawki o 500 mg na dzień); guma guar (11% zwiększone ryzyko przy zwiększeniu dawki o 500 mg dziennie); guma arabska (3% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki o 1000 mg dziennie) i guma ksantanowa (8% zwiększone ryzyko na każde zwiększenie dawki 500 mg na dzień).

Według ekspertów te dodatki do żywności zmieniają mikroflorę jelitową, powodując stany zapalne i prowadząc do cukrzycy.

„Badania wyjaśniają, że długotrwałe stosowanie tych emulgatorów może powodować skutki uboczne, takie jak zaburzenia mikroflory jelitowej. Kiedy to nastąpi, następuje wzrost insulinooporności i jest to prawdopodobny mechanizm” – M. Wali, starszy konsultant na Wydziale Lekarskim, Sir Szpital Ganga Ram – zauważył.

Warto przeczytać!  Problemy ze snem? Eksperci twierdzą, że dieta roślinna może pomóc w walce z bezsennością. Oto, co jeść, aby odpocząć

„Emulgatory są ogólnie uważane za bezpieczne, a niektóre emulgatory, takie jak guma ksantanowa Stwierdzono nawet, że u niektórych badanych osób obniżały poziom cukru na czczo i po posiłku, a także poziom cholesterolu” – Tushar Tayal, konsultant ds. chorób wewnętrznych, szpital CK Birla, Gurugram

Jednakże ich związek z cukrzycą i innymi chorobami wynika z „zmian w mikroflorze jelitowej” – wyjaśnił, zauważając, że najprostszym sposobem uniknięcia choroby „jest unikanie spożywania pakowanych produktów spożywczych”.

Emulgatory to dodatki do żywności, które pomagają wymieszać dwie substancje, które zwykle rozdzielają się po połączeniu (np. olej i woda). Są one szeroko stosowane przez producentów żywności w celu poprawy tekstury i umożliwienia dłuższego okresu przydatności do spożycia różnych ultraprzetworzonych produktów spożywczych.

Przeczytaj także: Nie ma wytchnienia! Pośród utrzymującego się chaosu człowiek Worli pozostaje światłem przewodnim stacji kolejowej Dadar

Rakesh Kumar Prasad, konsultant ds. diabetologii i endokrynologii w szpitalu Fortis w Noida, powiedział nam, że „emulgatory mogą bezpośrednio modulować skład i funkcję mikroflory jelitowej, powodując wtargnięcie mikroflory i chroniczne zapalenie jelit o niewielkim nasileniu, zaostrzając w ten sposób zaburzenia metaboliczne, a także predysponując do na kilka chorób, takich jak nadciśnienie, otyłość, cukrzyca i inne zaburzenia kardiometaboliczne”.

Warto przeczytać!  Wyzwanie Oatzempic: Eksperci oceniają wirusowy napój owsiany TikTok na odchudzanie

Najnowsze badanie dotyczy wysokiego wskaźnika cukrzycy na świecie i w Indiach. Według danych ICMR ogólną częstość występowania cukrzycy w Indiach szacuje się na 11,4%, a stan przedcukrzycowy na 15,3%.

Lekarze zauważyli, że zagrożone są osoby regularnie jedzące żywność przetworzoną lub żywność zawierającą dodatki w postaci emulgatorów, zalecając im unikanie żywności przetworzonej.

Przeczytaj także: Od Brazylii po Indie: ulubione acai na Instagramie debiutuje w Bombaju

Ta historia została pobrana z zewnętrznych kanałów konsorcjalnych, agencji. Mid-day nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niezawodność, wiarygodność, rzetelność i dane tekstu. Mid-day Management/mid-day.com zastrzega sobie wyłączne prawo do zmiany, usunięcia lub usunięcia (bez powiadomienia) treści według własnego uznania i z dowolnego powodu




Źródło