Zdrowie

Epidemia Listerii w USA: CDC radzi ludziom, aby nie jedli mięsa delikatesowego po dwóch zgonach i licznych hospitalizacjach

  • 23 lipca, 2024
  • 4 min read
Epidemia Listerii w USA: CDC radzi ludziom, aby nie jedli mięsa delikatesowego po dwóch zgonach i licznych hospitalizacjach


Wybuch listerii w USA związany z mięsem delikatesowym

CDC podaje, że epidemia rozpoczęła się w maju po tym, jak w supermarketach sprzedawano skażone mięso delikatesowe

Centra Kontroli i Zapobiegania Chorobom powiązały krojone wędliny z wielostanowym wybuchem listerii, który spowodował śmierć dwóch osób i co najmniej 28 hospitalizacji. Według doniesień prasowych, jak dotąd jedna osoba zmarła w Illinois i jedna w New Jersey.

Ponadto, siedem osób w Nowym Jorku i sześć w Maryland zostało hospitalizowanych z powodu listerii związanej z mięsem delikatesowym, poinformowało CDC. Odnotowano również dwie hospitalizacje w Georgii, Massachusetts, Missouri, New Jersey i Wirginii, a także jedną hospitalizację w Illinois, Minnesocie, Karolinie Północnej, Pensylwanii i Wisconsin. „Prawdziwa liczba chorych w tym wybuchu jest prawdopodobnie wyższa niż liczba zgłoszona, a wybuch może nie ograniczać się do stanów, w których występują znane choroby”, stwierdziło CDC w oświadczeniu z zeszłego tygodnia.

„Dzieje się tak, ponieważ niektórzy ludzie wracają do zdrowia bez opieki medycznej i nie są testowani na obecność listerii” – stwierdziło CDC. „Ponadto niedawne zachorowania mogą nie zostać jeszcze zgłoszone, ponieważ zwykle potrzeba trzech do czterech tygodni, aby ustalić, czy chora osoba jest częścią ogniska choroby”.

Warto przeczytać!  Jakie wybory żywieniowe i działania na rzecz zdrowia jelit mogą pomóc zapobiegać rakowi?

Wybuch epidemii związany z mięsem delikatesowym

Według CDC, wybuch epidemii rozpoczął się w maju po tym, jak skażone mięso delikatesowe zostało sprzedane otwarcie. Urzędnicy twierdzą, że 2 z 18 osób przesłuchanych w ramach dochodzenia w sprawie wybuchu listerii zgłosiło, że jadły krojone mięso delikatesowe w pewnym momencie miesiąca przed zachorowaniem.

Podczas śledztwa ujawniono, że większość osób pamiętała jedzenie indyka lub pasztetu w plastrach w delikatesach – poza najpopularniejszym rodzajem szynki. Mimo że mięso pochodziło z różnych delikatesów w sklepie spożywczym, śledczy twierdzą, że wyniki testów wykazały, że wszystkie były zakażone podobnym szczepem bakterii.

Według ekspertów, listeria łatwo rozprzestrzenia się pomiędzy sprzętem, powierzchniami, dłońmi i jedzeniem i jest wysoce zaraźliwa. Nawet chłodzenie nie zabija bakterii, a jedynie gotowanie mięsa delikatesowego w wysokiej temperaturze może pozbyć się wszelkich zarazków, które zanieczyszczają te produkty. Lekarze odradzają teraz ludziom spożywanie surowego mięsa delikatesowego i zawsze podgrzewają je do co najmniej 165 stopni Fahrenheita, a następnie schładzają przed spożyciem.

Co to jest listeria??

Listeria to choroba przenoszona drogą pokarmową, wywoływana przez bakterię L. monocytogenes, która powoduje poważne, zagrażające życiu zakażenie. Chociaż powszechne jest zarażenie się tą chorobą poprzez skażoną żywność, zarazki można również złapać poprzez wodę gruntową, gnijące warzywa i odchody zwierząt.

Warto przeczytać!  Czym jest donacja mitochondriów i jak może ona zmienić zasady gry w kwestii narodzin zdrowych dzieci? – Firstpost

Według ekspertów bakteria wywołująca listerię jest wyjątkowa w porównaniu z innymi chorobami przenoszonymi przez żywność, ponieważ potrafi przetrwać, a nawet rozmnażać się w niskich temperaturach, w tym w lodówkach i zamrażarkach. Rozmnaża się do niebezpiecznych poziomów podczas przechowywania. Żywność, która zepsuła się z powodu listerii, zwykle ma nieprzyjemny zapach, smak lub zmienia konsystencję. Jednak gdy L. monocytogenes bakterie zanieczyszczają żywność, zapach, smak i konsystencja nie ulegają zmianie.

CDC twierdzi, że listeria jest trzecią najczęstszą przyczyną zgonów związanych z chorobami przenoszonymi przez żywność w USA, a około 260 osób rocznie traci życie z powodu tej choroby. Współczynnik śmiertelności przypadków wynosi zazwyczaj około 20 procent, ale może być wyższy w zależności od stanu zdrowia pacjenta i innych czynników.

Objawy i symptomy zakażenia listerią

Oto kilka objawów zakażenia listerią, na które należy natychmiast zwrócić uwagę:

  • Gorączka
  • Dreszcze
  • Ból głowy
  • Rozstrój żołądka
  • Biegunka
  • Nudności i wymioty
  • Bóle mięśni
  • Utrata równowagi
  • Drgawki lub skurcze mięśni, których nie możesz kontrolować

Lekarze twierdzą, że ciężka infekcja listeriozą może rozprzestrzenić się do krwiobiegu lub mózgu, powodując śmiertelne schorzenia, takie jak posocznica, zapalenie opon mózgowych lub zapalenie mózgu.

Warto przeczytać!  Brak aktywności w dzieciństwie związany ze zwiększonym ryzykiem chorób wątroby w młodym wieku dorosłym


Źródło