Eva Longoria: Kuchnia meksykańska to „o wiele więcej” niż tacos i tequila
![Eva Longoria: Kuchnia meksykańska to „o wiele więcej” niż tacos i tequila](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/230321133210-02-eva-longoria-searching-for-mexico-interview-super-tease-770x470.jpg)
Uwaga redaktora: (Oryginalna seria CNN „Eva Longoria: Searching for Mexico” ma swoją premierę w CNN o 22:00 ET/PT w niedzielę, 26 marca. Aby uzyskać więcej informacji, zapisz się do biuletynu CNN Unlocking Mexico).
(CNN) W tle brzęczały patelnie, gdy Eva Longoria szukała słuchawek, żeby móc rozmawiać podczas gotowania obiadu dla swojej rodziny w kuchni ich domu w Mexico City.
„W moim dniu nie ma ani jednej straconej chwili” – powiedziała Longoria. Obejmuje to przygotowania do 26 marca premiery jej nowego serialu telewizyjnego CNN „Searching for Mexico”, programu, który szczegółowo przygląda się jedzeniu i kulturze sześciu bardzo różnych regionów kraju.
„Wielu ludzi myśli, że Meksyk to tacos i tequila, prawda? I to o wiele więcej – jest tak różnorodny i tak wzniosły” – powiedział Longoria. „Myślę, że ludzie zakochają się nie tylko w jedzeniu, ale także w ludziach… To klejnot kraju”.
Longoria ma wiele osobistych powiązań z Meksykiem — sama określa się jako „Teksańczyk”, urodzona i wychowana w Teksasie, gdzie jej rodzina mieszka od pokoleń, i ma meksykańskie korzenie. Jej mąż pochodzi z Meksyku, gdzie mieszkają z 4-letnim synem.
Jednak wciąż były rzeczy, które ją zaskoczyły — i jej męża, który towarzyszył jej podczas kręcenia filmu „Searching for Mexico” — dotyczące tego kraju i jego różnorodnej kultury.
Longoria i jej 4-letni syn Santiago delektują się churros podczas kręcenia filmu „Searching for Mexico”.
„Było 100 rzeczy, o których nie wiedział” – powiedziała. „Nigdy tak naprawdę nie był na Jukatanie.… Nigdy tak naprawdę nie doświadczył Veracruz. I zrobił to ze mną. Więc było bardzo fajnie pokazać mu nawet stronę Meksyku, której nie znał”.
Jedzenie zawsze było punktem łączącym jej rodzinę, mówi Longoria. Dorastała na ranczo, gdzie sami hodowali jedzenie, i była dumna z tego, że nauczyła się gotować w młodym wieku – coś, co przekazuje swojemu młodemu synowi.
– Zawsze jest w kuchni – powiedziała. „Lubi piec – wiesz, ciasteczka, ciasta, galaretki – i dużo sieka. Jest moim zastępcą szefa kuchni”.
Dlatego zawsze znajdowała czas na przygotowywanie posiłków dla swojej rodziny i razem z nią, nawet jeśli prowadzi niezwykle pracowite życie jako aktorka, producentka, reżyserka, aktywistka, a teraz jest przewodniczką kulinarną w programie „Searching for Mexico”. ”
Longoria znalazła czas, aby porozmawiać z nami o tym, czego nauczyła się z programu. Oto, co nam powiedziała:
„Jedzenie to pojazd” na znacznie więcej
O różnicach między kulturą amerykańską i meksykańską: „Ogólnie rzecz biorąc, Meksykanie naprawdę cenią sobie życie i życie, a myślę, że tutaj, w Stanach Zjednoczonych, naprawdę cenimy pracę i status, osiągnięcia i osiągnięcia, pracę i karierę – i pracujemy bardzo ciężko. Jeśli spojrzysz na Europę i inne kraje — szczególnie Meksyk — cenią sobie czas spędzony z rodziną i posiłkiem. Dlatego po południu jest sjesta, a wszystkie sklepy są zamknięte, ponieważ ich kultura brzmi: „Nie spiesz się, zjedz lunch, zdrzemnij się”. „
Jak te różnice kulturowe odzwierciedlają sposób, w jaki jedzą Amerykanie i Meksykanie: „My (Amerykanie) jesteśmy jak idź, idź, idź. Weź kanapkę. Wymyśliliśmy kawę na wynos. Jeśli pojedziesz do Włoch, nie mają nawet filiżanki na wynos. Mówią: „Co mówisz? Nie, nie możesz wypić kawy na wynos — usiądź i ciesz się nią!
„Myślę, że to największa lekcja, której nauczyłem się od Meksyku i Meksykanów: jedzenie jest narzędziem do gromadzenia się, rozmawiania i tworzenia więzi. Nie chodzi tylko o odżywianie. prezent. Spójrz na kolory na swoim talerzu i okaż wielkie uznanie dla ludzi, którzy przygotowali ten posiłek”.
Eva Longoria pomaga członkowi społeczności Muxe w przygotowaniu kuchni Zapoteków w Oaxaca w Meksyku.
Wyjątkowość kuchni meksykańskiej: „Kuchnia meksykańska jako całość jest jedną z niewielu kuchni chronionych przez UNESCO jako dziedzictwo kulturowe. Oznacza to, że meksykańskie jedzenie można prześledzić aż do samego siebie. Włochy są znane z makaronu, ale tak naprawdę makaron pochodzi z Azji. Szwajcaria słynie z najlepszej czekolady na świecie, ale tak naprawdę czekolada pochodzi z Meksyku i musi mieć bezpośrednie pochodzenie, aby została objęta ochroną UNESCO.
„Teraz kolonizacja ma duży wpływ na kuchnię meksykańską. Była to dieta wysoce wegetariańska, dopóki nie przybyli Hiszpanie i nie przywieźli wieprzowiny, krów i nabiału. Największym atutem kuchni meksykańskiej są jej składniki — awokado, pomidor, chili , fasola, kukurydza. To naprawdę podstawa tej kuchni i nikt nie uprawia jej lepiej niż oni”.
Jej ulubiony odcinek „Searching For Mexico”: „Prawdopodobnie moim ulubionym odcinkiem był Veracruz, który nazywają „portem przypraw”, ponieważ historycznie wszystko docierało do obu Ameryk przez ten port: wpływy chińskie, wpływy karaibskie, wpływy afrykańskie, takie jak plátano (babka) – to wpływy afrykańskie , to wpływ Karaibów i jest to duża część tamtejszej diety.
„Ciekawe jest zobaczyć, co przetrwało i co zostało włączone do kultury meksykańskiej, a następnie co zostało odrzucone. Mam nadzieję, że ludzie na to zareagują, ponieważ to po prostu piękna kulinarna podróż. Nie było odcinka, w którym bym nie płakał. piękna opowieść o Meksyku”.
O tym, jak ma nadzieję, że program wywrze wpływ na turystykę w Meksyku: „To byłoby niesamowite, gdyby ludzie w Meksyku doświadczyli tego, czego ja doświadczyłem w „Searching for Mexico”. Głównym powodem, dla którego chciałem zrobić ten program, jest poprawa stosunków z Meksykiem i Stanami Zjednoczonymi, a myślę, że najłatwiejszym sposobem na to jest jedzenie”.
Zapisać się dla biuletynu CNN Unlocking Mexico. Ta czteroczęściowa seria odkrywa barwne dziedzictwo Meksyku i zawiera przepisy Evy Longorii. ¿Quieres leer esta serie en español? Suscríbete aquí.