Rozrywka

Eva Longoria: Kuchnia meksykańska to „o wiele więcej” niż tacos i tequila

  • 25 marca, 2023
  • 6 min read
Eva Longoria: Kuchnia meksykańska to „o wiele więcej” niż tacos i tequila


Uwaga redaktora: (Oryginalna seria CNN „Eva Longoria: Searching for Mexico” ma swoją premierę w CNN o 22:00 ET/PT w niedzielę, 26 marca. Aby uzyskać więcej informacji, zapisz się do biuletynu CNN Unlocking Mexico).

(CNN) W tle brzęczały patelnie, gdy Eva Longoria szukała słuchawek, żeby móc rozmawiać podczas gotowania obiadu dla swojej rodziny w kuchni ich domu w Mexico City.

„W moim dniu nie ma ani jednej straconej chwili” – powiedziała Longoria. Obejmuje to przygotowania do 26 marca premiery jej nowego serialu telewizyjnego CNN „Searching for Mexico”, programu, który szczegółowo przygląda się jedzeniu i kulturze sześciu bardzo różnych regionów kraju.

„Wielu ludzi myśli, że Meksyk to tacos i tequila, prawda? I to o wiele więcej – jest tak różnorodny i tak wzniosły” – powiedział Longoria. „Myślę, że ludzie zakochają się nie tylko w jedzeniu, ale także w ludziach… To klejnot kraju”.

Longoria ma wiele osobistych powiązań z Meksykiem — sama określa się jako „Teksańczyk”, urodzona i wychowana w Teksasie, gdzie jej rodzina mieszka od pokoleń, i ma meksykańskie korzenie. Jej mąż pochodzi z Meksyku, gdzie mieszkają z 4-letnim synem.

Jednak wciąż były rzeczy, które ją zaskoczyły — i jej męża, który towarzyszył jej podczas kręcenia filmu „Searching for Mexico” — dotyczące tego kraju i jego różnorodnej kultury.



Longoria i jej 4-letni syn Santiago delektują się churros podczas kręcenia filmu „Searching for Mexico”.

„Było 100 rzeczy, o których nie wiedział” – powiedziała. „Nigdy tak naprawdę nie był na Jukatanie.… Nigdy tak naprawdę nie doświadczył Veracruz. I zrobił to ze mną. Więc było bardzo fajnie pokazać mu nawet stronę Meksyku, której nie znał”.

Warto przeczytać!  Żona Kanye Westa Bianca Censori krytykuje oskarżenia o wysyłanie materiałów pornograficznych do pracowników

Jedzenie zawsze było punktem łączącym jej rodzinę, mówi Longoria. Dorastała na ranczo, gdzie sami hodowali jedzenie, i była dumna z tego, że nauczyła się gotować w młodym wieku – coś, co przekazuje swojemu młodemu synowi.

– Zawsze jest w kuchni – powiedziała. „Lubi piec – wiesz, ciasteczka, ciasta, galaretki – i dużo sieka. Jest moim zastępcą szefa kuchni”.

Dlatego zawsze znajdowała czas na przygotowywanie posiłków dla swojej rodziny i razem z nią, nawet jeśli prowadzi niezwykle pracowite życie jako aktorka, producentka, reżyserka, aktywistka, a teraz jest przewodniczką kulinarną w programie „Searching for Mexico”. ”

Longoria znalazła czas, aby porozmawiać z nami o tym, czego nauczyła się z programu. Oto, co nam powiedziała:

„Jedzenie to pojazd” na znacznie więcej

O różnicach między kulturą amerykańską i meksykańską: „Ogólnie rzecz biorąc, Meksykanie naprawdę cenią sobie życie i życie, a myślę, że tutaj, w Stanach Zjednoczonych, naprawdę cenimy pracę i status, osiągnięcia i osiągnięcia, pracę i karierę – i pracujemy bardzo ciężko. Jeśli spojrzysz na Europę i inne kraje — szczególnie Meksyk — cenią sobie czas spędzony z rodziną i posiłkiem. Dlatego po południu jest sjesta, a wszystkie sklepy są zamknięte, ponieważ ich kultura brzmi: „Nie spiesz się, zjedz lunch, zdrzemnij się”. „

Warto przeczytać!  Odcinek 2 „The Last of Us” wprowadza duże zmiany w fabule gry



Jak te różnice kulturowe odzwierciedlają sposób, w jaki jedzą Amerykanie i Meksykanie: „My (Amerykanie) jesteśmy jak idź, idź, idź. Weź kanapkę. Wymyśliliśmy kawę na wynos. Jeśli pojedziesz do Włoch, nie mają nawet filiżanki na wynos. Mówią: „Co mówisz? Nie, nie możesz wypić kawy na wynos — usiądź i ciesz się nią!

„Myślę, że to największa lekcja, której nauczyłem się od Meksyku i Meksykanów: jedzenie jest narzędziem do gromadzenia się, rozmawiania i tworzenia więzi. Nie chodzi tylko o odżywianie. prezent. Spójrz na kolory na swoim talerzu i okaż wielkie uznanie dla ludzi, którzy przygotowali ten posiłek”.



Eva Longoria pomaga członkowi społeczności Muxe w przygotowaniu kuchni Zapoteków w Oaxaca w Meksyku.

Wyjątkowość kuchni meksykańskiej: „Kuchnia meksykańska jako całość jest jedną z niewielu kuchni chronionych przez UNESCO jako dziedzictwo kulturowe. Oznacza to, że meksykańskie jedzenie można prześledzić aż do samego siebie. Włochy są znane z makaronu, ale tak naprawdę makaron pochodzi z Azji. Szwajcaria słynie z najlepszej czekolady na świecie, ale tak naprawdę czekolada pochodzi z Meksyku i musi mieć bezpośrednie pochodzenie, aby została objęta ochroną UNESCO.

„Teraz kolonizacja ma duży wpływ na kuchnię meksykańską. Była to dieta wysoce wegetariańska, dopóki nie przybyli Hiszpanie i nie przywieźli wieprzowiny, krów i nabiału. Największym atutem kuchni meksykańskiej są jej składniki — awokado, pomidor, chili , fasola, kukurydza. To naprawdę podstawa tej kuchni i nikt nie uprawia jej lepiej niż oni”.

Warto przeczytać!  Gypsy Rose Blanchard debiutuje z mężem na czerwonym dywanie tydzień po wyjściu z więzienia

Jej ulubiony odcinek „Searching For Mexico”: „Prawdopodobnie moim ulubionym odcinkiem był Veracruz, który nazywają „portem przypraw”, ponieważ historycznie wszystko docierało do obu Ameryk przez ten port: wpływy chińskie, wpływy karaibskie, wpływy afrykańskie, takie jak plátano (babka) – to wpływy afrykańskie , to wpływ Karaibów i jest to duża część tamtejszej diety.

„Ciekawe jest zobaczyć, co przetrwało i co zostało włączone do kultury meksykańskiej, a następnie co zostało odrzucone. Mam nadzieję, że ludzie na to zareagują, ponieważ to po prostu piękna kulinarna podróż. Nie było odcinka, w którym bym nie płakał. piękna opowieść o Meksyku”.

O tym, jak ma nadzieję, że program wywrze wpływ na turystykę w Meksyku: „To byłoby niesamowite, gdyby ludzie w Meksyku doświadczyli tego, czego ja doświadczyłem w „Searching for Mexico”. Głównym powodem, dla którego chciałem zrobić ten program, jest poprawa stosunków z Meksykiem i Stanami Zjednoczonymi, a myślę, że najłatwiejszym sposobem na to jest jedzenie”.

Zapisać się dla biuletynu CNN Unlocking Mexico. Ta czteroczęściowa seria odkrywa barwne dziedzictwo Meksyku i zawiera przepisy Evy Longorii. ¿Quieres leer esta serie en español? Suscríbete aquí.


Źródło