Zdrowie

Formuły wspierające mikrobiom łączą się z białkiem, witaminami i składnikami roślinnymi

  • 27 czerwca, 2024
  • 9 min read
Formuły wspierające mikrobiom łączą się z białkiem, witaminami i składnikami roślinnymi



Kobieta je śniadanie w łóżku


27 czerwca 2024 r. — Specjaliści od składników funkcjonalnych obserwują tendencję wzrostową w zakresie wsparcia mikrobiomu, technologii bakteriofagów, wysokiej zawartości białka i puli konsumentów, którzy biorą dobre samopoczucie w swoje ręce. W pierwszej części naszego wystąpienia rozmawiamy z FrieslandCampina Składniki, ADM, Kemin i Kappa Bioscience na temat pojawiających się trendów konsumenckich.

„Koncentrujemy się na funkcjonalnych składnikach, które zapewniają potwierdzone naukowo, wysokiej jakości odżywianie osobom w każdym wieku, o każdym stylu życia i potrzebach żywieniowych. Białko jest kamieniem węgielnym naszej oferty” – mówi Vicky Davies, starszy dyrektor ds. marketingu w dziale wydajności, żywienia aktywnego i medycznego w FrieslandCampina Składniki.

„Naszym priorytetem jest serwatka, kazeina i białka roślinne ze względu na wysokiej jakości składniki odżywcze, jakie oferują oraz ich skuteczność we wspieraniu regeneracji i wydajności mięśni”.

Vaughn DuBow, starszy dyrektor ds. marketingu portfolio produktów, zdrowia i dobrego samopoczucia w ADM, twierdzi, że rozwiązania wspierające mikrobiom mają kluczowe znaczenie dla wytyczania kolejnych granic zdrowia i dobrego samopoczucia ze względu na rosnącą liczbę badań oceniających wzajemne powiązania między mikrobiomem jelitowym a dobrym samopoczuciem. Ponadto ponad połowa konsumentów dostrzega związek między funkcją bakterii w jelitach a szerszymi aspektami dobrego samopoczucia.

„Te funkcjonalne składniki, w tym prebiotyki, probiotyki i postbiotyki, fagi i enzymy, pomagają utorować drogę nie tylko wspieraniu zdrowia jelit, ale także funkcji układu odpornościowego, zdrowia skóry, zdrowia poznawczego, zdrowia kobiet oraz wspierania prowadzenia aktywnego i zdrowego stylu życia – zauważa.

Orbituje na osi jelita-mózg
FrieslandCampina Składniki priorytetowo traktuje zdrowie jelit, mózgu i układu odpornościowego, które firma określa jako niezbędne dla dobrego samopoczucia człowieka. „Aby wesprzeć konsumentów, którzy coraz częściej chcą zadbać o swoje całościowe samopoczucie za pośrednictwem jelit, udowodniono, że nasza seria Biotis GOS wpływa na skład mikroflory jelitowej, wywierając korzystny wpływ na zdrowie jelit i samopoczucie psychiczne” – mówi Davies.

„Wprowadziliśmy Biotis Fermentis, aby lepiej wspierać sportowców cierpiących na problemy żołądkowo-jelitowe. Aby pomóc konsumentom w utrzymaniu zdrowia mózgu i zwiększeniu spożycia kwasów omega-3 – które jest niskie na całym świecie – rozszerzyliśmy nasze portfolio o nową gamę proszku Biotis DHA Flex Powder”.Suplementy na bazie roślinFunkcjonalne składniki funkcji poznawczych to rozwijający się rynek, w który Kemin dużo zainwestował (Kredyt: Kemina).

Warto przeczytać!  Kompleksowy program szczepień dla dorosłych kobiet jest już gotowy

ADM poszerza swoją bibliotekę dotyczącą zdrowia i dobrego samopoczucia o naukowo sprawdzone szczepy drobnoustrojów. Nowe badania opublikowane w Gut Microbes wykazały, że probiotyk Bifidobacterium longum CECT7347 (ES1) i poddany obróbce cieplnej postbiotyk Bifidobacterium longum CECT7347 (HT-ES1) mogą wspierać ogólne zdrowie jelit i układu trawiennego.

DuBow ujawnia, że ​​technologia bakteriofagów stale ewoluuje, zwiększając potencjał ofert funkcjonalnych. „PreforPro, nasze rozwiązanie nowej generacji stworzone dzięki technologii bakteriofagów, to funkcjonalne rozwiązanie dla mieszanek proszkowych i kapsułek. W połączeniu z wyborem b. mlekowe szczepy probiotyczne, badania wykazały, że może on wspierać zdrowy przewód pokarmowy.

Tyler Holstein, globalny menedżer produktu w firmie Kemin, zwraca uwagę, że konsumenci kładą większy nacisk na listę składników, skupiając się bardziej na składnikach naturalnych i świadomie ograniczając spożycie „złych” składników.

„Kemin zainwestował w nasze składniki botaniczne, aby pomóc sprostać temu zapotrzebowaniu. Nasze portfolio rozwiązań botanicznych może pomóc w utrzymaniu zdrowia oczu, mózgu, skóry, snu i jelit.

FloraGlo Luteina firmy Kemin, pochodząca z kwiatów nagietka, znana jest ze swoich korzystnych właściwości zdrowotnych dla oczu, ale pojawiające się badania naukowe dotyczące tego składnika pokazują, że wspiera on zdrowie poznawcze na wszystkich etapach życia. Badania kliniczne pokazują, że suplementacja FloraGlo poprawia elastyczność poznawczą, kompleksową uwagę, rozumowanie i pamięć wzrokową.

Zakup trójczynnikowy
Lindsay Cole, menedżer ds. sprzedaży i rozwoju biznesu na Amerykę Północną w Kappa Bioscience, mówi nam, że przy wyborze produktów funkcjonalnych konsumenci traktują priorytetowo wygodę, jakość i naukę.

„Osoby szukają prostych sposobów na prowadzenie zdrowego trybu życia, bez zakłócania codziennych nawyków i zażywania mnóstwa tabletek i kapsułek. Branża żywieniowa jest świadkiem rozprzestrzeniania się wygodnych formatów zaprojektowanych tak, aby bezproblemowo wpasowywały się w napięty harmonogram”.Kobieta szepcze dziewczynie do uchaKappa Bioscience wspiera połączenie magnezu, witaminy D2 i witaminy K2 i obecnie opracowuje tego typu suplement.

„Rozwiązania na wynos, w tym żelki, gotowe napoje i batony, idealnie nadają się do spożycia w drodze do pracy lub na trening, zapewniając bezproblemowy sposób odżywiania”.

Marki muszą pamiętać, że konsumenci coraz częściej przeprowadzają własne badania, analizując etykiety produktów, aby sprawdzić, czy zawierają one wysokiej jakości składniki, które wykazują deklarowane korzyści zdrowotne. Cole zauważa: „Niezbędne są jasne i przejrzyste etykiety zawierające informacje o źródle, formie, dawkowaniu i dodatkach składnika”.

Warto przeczytać!  Spożycie sodu i ryzyko egzemy: spożywanie zbyt dużej ilości soli może zwiększyć ryzyko zapalenia skóry, wynika z badania | Zdrowie

Priorytetowe traktowanie właściwości sensorycznych
Białka grochu i bobu Plantaris firmy FrieslandCampina są ekstrahowane w delikatnym, wolnym od środków chemicznych procesie produkcyjnym, który zapewnia dyspergowalność, rozpuszczalność, stabilność i niskie pylenie w zastosowaniach roślinnych.

„Stworzyliśmy rozwiązanie (Biotis Fermentis), które nie tylko oferuje korzyści płynące z białka serwatkowego i prebiotyków, ale zwiększa ich korzyści poprzez fermentację. Technika ta odblokowuje korzyści dla zdrowia jelit i mięśni, pomagając sportowcom czuć się najlepiej, jednocześnie przekraczając swoje granice” – wyjaśnia Davies.

Firma wykorzystuje technologię GEA Filtermat do produkcji proszków Biotis DHA Flex, które kapsułkują roślinne oleje DHA w matrycy proszkowej z dużą zawartością witaminy C, co zapewnia dodatkowe korzyści zdrowotne dla układu odpornościowego. Proces ten chroni DHA przed utlenianiem.

Wygoda jest ważnym czynnikiem dla konsumentów ubogich w czas, znacząco wpływającym na wykorzystanie składników funkcjonalnych. „Widzimy rosnące zapotrzebowanie na składniki funkcjonalne, które można szybko spożyć w ramach codziennej rutyny, takie jak koktajle i napoje proteinowe”.

Neuroodżywczy wpływ na mózg
Kemin zainwestował dużo w poznanie poprzez rozwój składników i badania kliniczne. Jego roztwór składników Neumentix, naturalny ekstrakt z mięty zielonej, pochodzi z roślin specjalnie uprawianych ze względu na wysoką zawartość polifenoli.

Holstein wyjaśnia: „Te polifenole oferują naturalny środek nootropowy zapewniający korzyści neurożywieniowe. Korzyści te obejmują lepszą koncentrację, uwagę, pamięć krótkotrwałą i lepszą wydajność fizyczną bez zakłócania wzorców snu.

Kemin oferuje DailyZz, klinicznie zbadaną mieszankę botaniczną poprawiającą jakość snu i wydajność poznawczą. Mieszanka ta wykazała poprawę koncentracji, funkcji wykonawczych, szybkości umysłowej i zapamiętywania wzrokowego. Macu-LZ to ich roztwór karotenoidów, wspierający lepsze reakcje na stres i zdrowie mózgu.

„FloraGLO Lutein i Macu-LZ są dostępne zarówno w postaci oleju, jak i proszku. Proszek FloraGLO Luteina łączy w sobie doskonałą biodostępność, doskonałą stabilność i bardzo niskie straty przy wytłaczaniu, zapewniając mniejsze nadwyżki i mniejsze tabletki.

Moc białek i ekstraktów roślinnychTrio magnezu, witaminy D2 i witaminy K2Asortyment produktów Kemin opiera się na substancjach botanicznych i ekstraktach roślinnych (Kredyt: Kemina).
ADM wspiera dywersyfikację białka poprzez rozbudowę swojej spiżarni i systemów zawierających składniki pochodzenia roślinnego. „Nasze rozwiązania maksymalizują zawartość białka i składników odżywczych oraz funkcjonalność, a jednocześnie optymalizują wrażenia sensoryczne” – mówi DuBow.

„Nasze rozszerzenie naszej oferty białek sojowych i grochowych, wraz z nowymi i rozbudowanymi zakładami w Serbii, Niemczech, Holandii i USA, wspierają regionalne dostawy wysoce funkcjonalnych, niezawierających GMO rozwiązań w zakresie białek grochu i soi” – mówi.

Warto przeczytać!  Starsi pacjenci z AML: czy przeszczep komórek macierzystych poprawia długoterminowe wyniki

Portfolio ekstraktów botanicznych i roślinnych firmy pomaga we wzmacnianiu żywności, napojów i suplementów diety w pożądane witaminy, minerały i przeciwutleniacze, w tym sproszkowaną acerolę.

„Nasza roślinna witamina E, Novatol, może również pomóc w potencjalnej redukcji stresu oksydacyjnego. Zdrowe starzenie się i długowieczność wspiera także nasz ekstrakt z pestek winogron, który zawiera wysoką zawartość polifenoli i może wspomagać zdrowie metaboliczne i ciśnienie rozkurczowe” – zauważa DuBow.

Potężne trio składników
Cole twierdzi, że magnez, witamina K2 i witamina D wyróżniają się w funkcjonalnej przestrzeni F&B. „Aby pomóc markom wykorzystać popularność witaminy K2, witaminy D i magnezu, badamy potencjał ich połączenia”.

„Niedawno ulepszyliśmy „idealną parę” witaminy D i witaminy K2Vital Delta, włączając chelatowany diglicynian magnezu MetaMag firmy Albion Minerals” – mówi.

Firma stworzyła Vital Trio, najwyższej jakości chelatowaną formułę o doskonałej skuteczności, która zapewnia ogólne dobre samopoczucie. Podwójnie powlekane kuleczki pozwalają producentom na wprowadzanie innowacji w produktach dla zdrowia kości, układu krążenia i odporności.

„Dla producentów chcących łączyć różne składniki utrzymanie ich wchłanialności, biodostępności i skuteczności może być wyzwaniem. Dzieje się tak dlatego, że interakcja wielu składników odżywczych i składników diety może wpływać na wchłanianie składników, uniemożliwiając konsumentom uzyskanie pełnych korzyści”.

Wrażliwy charakter witaminy K2 oznacza, że ​​czynniki środowiskowe mogą zagrozić jej stabilności w określonych preparatach. Kiedy łączy się go z minerałami takimi jak wapń czy magnez, ulega rozkładowi.

„Przeprowadziliśmy testy analityczne na ponad 267 produktach konsumenckich w różnych formatach i formułach. Tylko 16% z nich zawierało co najmniej 90% podanej na etykiecie ilości witaminy K2, a wiele z nich w ogóle nie zawierało witaminy K2” – zauważa Cole.

„Dlatego opracowaliśmy K2Vital Delta. Dzięki podwójnie powlekanym granulkom umożliwia markom tworzenie mieszanych roztworów wykorzystujących witaminę K2 w połączeniu z minerałami, takimi jak magnez, tworząc nowe formuły spełniające wymagania etykiet.

Inga de Jong

Aby skontaktować się z naszym zespołem redakcyjnym, napisz do nas na adres redakcji@cnsmedia.com

Jeśli uważasz, że ten artykuł jest wartościowy, możesz chcieć otrzymywać nasze biuletyny.
Zapisz się teraz, aby otrzymywać najświeższe informacje bezpośrednio na swoją skrzynkę odbiorczą.


Źródło