Frank Siewerdt na czele nauki o drobiu
Siewerdt obejmie stanowisko nowego szefa działu 1 maja
Wydział Nauk Drobiarskich Prestage powita Franka Siewerdta jako nowego szefa wydziału 1 maja. Siewerdt został wybrany po ogólnokrajowych poszukiwaniach. „Jestem dumny z dołączenia do CALS i Prestage Department of Poultry Science, które mają długą spuściznę za wybitne zasługi dla mieszkańców Północnej Karoliny” – mówi Siewerdt. (fot. NC State University)
RALEIGH, Karolina Północna — Departament Prestage of Drobiarstwo powita Franka Siewerdta jako nowego szefa wydziału 1 maja. Siewerdt został wybrany po ogólnokrajowych poszukiwaniach.
„Jestem dumny z dołączenia do CALS i Prestage Department of Poultry Science, które mają długą spuściznę za wybitne zasługi dla mieszkańców Północnej Karoliny” – mówi Siewerdt.
Pochodzący z Pelotas w Brazylii Siewerdt jest znakomitym genetykiem, który ma rozległą karierę obejmującą przemysł, środowisko akademickie i rząd. Ostatnio pełnił funkcję krajowego lidera programu w Zakładzie Systemów Zwierząt Narodowego Instytutu Wyżywienia i Rolnictwa Instytutu Produkcji Żywności i Zrównoważonego Rozwoju. Do jego obowiązków należało nadzorowanie konkurencyjnych programów badawczych, takich jak dobrostan zwierząt rolniczych; Hodowla Zwierząt, Genetyka i Genomika; oraz Program Rozwoju Przetwórstwa Mięsa i Drobiu.
Siewerdt pracował jako genetyk badawczy w Perdue Foods, a później dołączył do Cobb-Vantress (spółki zależnej Tyson Foods), awansując od genetyka operacyjnego do starszego dyrektora ds. genetyki. W środowisku akademickim był członkiem wydziału genetyki ilościowej i biostatystyki na Uniwersytecie Maryland oraz statystyki i genetyki zwierząt na Uniwersytecie Federalnym Pelotas w Brazylii. Spędził również rok w Rzymie we Włoszech jako oficer ds. genetyki zwierząt gospodarskich w Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa.
„Cieszymy się, że Frank Siewerdt dołączył do CALS jako szef Prestage Department of Poultry Science”, mówi CALS Interim Dean John Dole. „Wnosi bogate doświadczenie z różnych ról w przemyśle, rządzie i środowisku akademickim, aby pomóc w kierowaniu departamentem i największym przemysłem stanu”.
Siewerdt mówi, że chętnie wróci do stanu Karolina Północna jako szef wydziału i odnowi przyjaźnie z czasów, gdy był doktorantem. student tutaj i pielęgnuj nowe relacje jako część społeczności kampusu.
Oprócz doktoratu z genetyki i statystyki w NC State, Siewerdt uzyskał tytuł licencjata z agronomii oraz tytuł magistra genetyki zwierząt i statystyki na Uniwersytecie Federalnym Pelotas w Brazylii oraz tytuł MBA na Uniwersytecie Arkansas.
Jako kandydat na mistrza Amerykańskiej Federacji Szachowej i zapalony piechur, który ukończył trzy maratony na całej długości, Siewerdt niewątpliwie wniesie myślenie strategiczne i wytrwałość do jednego z najlepszych wydziałów nauk o drobiu w kraju, mówi Dole.
Siewerdt planuje wspierać kulturę doskonałości i altruizmu na wydziale, inwestować w wykładowców i studentów na wczesnym etapie kariery poprzez mentoring i tworzenie możliwości rozwoju zawodowego oraz poszukiwać kreatywnych rozwiązań w celu zapewnienia dodatkowych zasobów światowej klasy starszym wykładowcom wydziału.
– Zawsze chodzi o ludzi – mówi. „Musimy wziąć odpowiedzialność za przygotowanie nowej generacji liderów do radzenia sobie z niepewnością i stale rosnącą złożonością techniczną i społeczną w produkcji białka zwierzęcego”.
– Uniwersytet Stanowy NC