Podróże

Gdzie Hiszpanie jeżdżą na wakacje w Hiszpanii?

  • 14 lipca, 2023
  • 7 min read
Gdzie Hiszpanie jeżdżą na wakacje w Hiszpanii?


W naszej nowej serii przedstawiamy nieznane miejsca na wakacje, często pomijane przez turystów, ale cenione przez mieszkańców. Tutaj pytamy czterech ekspertów od Hiszpanii o ich najlepsze typy.

Hiszpania oferuje zawstydzenie bogactwem, które, co zrozumiałe, każdego roku przyciąga dziesiątki milionów turystów. Dlatego poprosiliśmy kilku naszych korespondentów z Hiszpanii, którzy są ekspertami, o miejsca, które lubią odwiedzać, o specjalne miejsca, które znajdują się nieco na uboczu.

Odkrywaj świat w komforcie, korzystając z najnowszych informacji o podróżach z naszego cotygodniowego biuletynu dostarczanego na Twoją skrzynkę odbiorczą.
Kitesurfing na plaży Tarifa
Tarifa to jedno z najlepszych miejsc do uprawiania kitesurfingu © Shutterstock / Juanamari Gonzalez

Centrum surfingu na południowym krańcu Hiszpanii: Tarifa

Isabella Noble dorastała w Maladze, a teraz dzieli swój czas między Andaluzję i Barcelonę

Moja rodzina natknęła się na wyluzowaną, kochającą surfowanie Tarifę w latach 90. i nadal co roku tu uciekam, czy to na kilka dni na plaży na początku września (błogość), czy też pracując zdalnie poza sezonem. Na najbardziej wysuniętym na południe krańcu kontynentalnej Europy, w prowincji Cádiz, Tarifa jest jednym z najbardziej magicznych nadmorskich miast Andaluzji, z kilometrami dzikich złoto-białych plaż, relaksującą atmosferą i widokami na sąsiednie Maroko po drugiej stronie Cieśniny Gibraltarskiej.

Obmyte Atlantykiem Costa de la Luz w Kadyksie jest od lat popularne wśród Hiszpanów, a Tarifa ma wyjątkową przewagę dzięki tętniącej życiem scenie kitesurfingu i windsurfingu. Całe niezagospodarowane wybrzeże rozciągające się na północny zachód od Tarify jest chronionym parkiem przyrody i nawet gdy latem robi się tłoczno, jest wiele ukrytych zakątków. Uwielbiam nadmorski spacer obok naturalnych basenów morskich, od maleńkich rzymskich ruin w Bolonii po wydmę Punta Paloma. Albo wyprawa na odosobnioną plażę El Cañuelo – otoczony sosnami raj na łonie natury, gdzie często nie ma nikogo innego.

Warto przeczytać!  Ujawniono dziesięć najlepszych miejsc, w których można znaleźć najtańsze kufle piwa w Europie

Zwykle zatrzymuję się w jednym z małych, niezależnych hoteli butikowych na krętej starówce Tarify; Riad to stylowo przebudowany XVII-wieczny dom z kreatywnym marokańsko-andaluzyjskim wystrojem, a Hostal África oferuje pokoje w stylu boho i jogę na dachu. Jesteś rozpieszczany przez tętniącą życiem, inspirowaną międzynarodowymi kuchniami scenę kulinarną Tarify; Często łapię miskę śniadaniową z owocami i jogurtem w inspirowanej Marokiem Café Azul, a później zatrzymuję się na tapas (świeżo ugotowana tortilla, kozi ser payoyo) na tarasie w El Lola, która serwuje również lokalne sherry i wina z Kadyksu.

Winnice na wzgórzach Priorat, Katalonia, Hiszpania
Winnice rozsiane są po zboczach wzgórz między takimi wioskami jak Porrera w wiejskim katalońskim regionie Priorat © Getty Images

Wspaniałe wina w katalońskich wioskach: Priorat

Joan Torres pochodzi z Barcelony

W sercu wiejskiej Katalonii Priorat jest regionem poza utartymi szlakami, w którym odwiedzający mogą dowiedzieć się o tradycyjnej produkcji wina. Wielu uważa wina produkowane w Prioracie za najbardziej wyrafinowane w całej Hiszpanii (przy zachowaniu odpowiednich cen).

Usiany kilkoma średniowiecznymi wioskami Priorat najlepiej zwiedzać na własnych kołach, podróżując od wioski do wioski i od piwnicy do piwnicy. Álvaro Palacios i Mas Doix to jedne z najpopularniejszych – nie można jednak pominąć mniej znanych winnic o mniejszych partiach, takich jak Hericamps, które produkują nie więcej niż 5000 butelek rocznie.

Porrera, Gratallops, Siurana i Falset to piękne wioski pełne piwnic, w których można znaleźć zakwaterowanie na każdą kieszeń, od tanich hosteli po luksusowe butikowe hotele w winnicach.

Jeśli chodzi o jedzenie, La Cooperativa de Porrera jest jedną z najlepszych restauracji w regionie z autentycznym katalońskim jedzeniem, a położony w Falset Brichs to miejsce, które zadowoli bardziej wymagających smakoszy szukających bardziej nowoczesnej wersji lokalnej kuchni.

Warto przeczytać!  Miejsca i rzeczy do zrobienia to kompleksowa witryna turystyczna, z której każdy może korzystać podczas podróży globalnych
Pływacy w wodzie na plaży Cala d'Hort z wyspą Es Vedrà w oddali, Ibiza, Hiszpania
Na plaży Cala d’Hort na Ibizie pływacy mogą podziwiać tajemniczą wyspę Es Vedrà © Eo naya / Shutterstock

Niższa strona Ibizy: Sant Josep de sa Talaia

Natalia Diaz mieszka w Madrycie

Ibiza jest dobrze znana jako niezrównana imprezowa stolica Europy – ale to tylko mały wycinek historii tego śródziemnomorskiego raju. Poza światłami stroboskopowymi i efektownymi klubami nocnymi Baleary mają spokojną stronę, idealną dla tych, którzy preferują bardziej wyluzowane i zorientowane na naturę doświadczenia. Jedź dookoła, aby odkryć zapierające dech w piersiach naturalne piękno Ibizy, z jej licznych calas (zatoczki) i majestatyczne klify, aż po wybrzeże z białym piaskiem otoczone czystymi, szafirowymi wodami. Na plaży Sa Caleta (Es Bol Nou) znajdują się starożytne ruiny pierwszej fenickiej osady na Ibizie, wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO na szczycie klifu z panoramicznym widokiem na Morze Balearskie.

Kiedy jadę na Ibizę, wolę zatrzymać się w wynajmie krótkoterminowym w Sant Josep de sa Talaia, po zachodniej stronie wyspy. (Jeśli jesteś dużą grupą, możesz nawet wynająć całą willę). Sant Josep oferuje idealne połączenie surowego piękna przyrody, barów relaksacyjnych i cichych zatoczek, w tym Cala Comte, Cala d’Hort i Port des Torrent. Es Boldado na Cala d’Hort to zdecydowanie moja ulubiona restauracja na całej wyspie – mogę tu zostać cały dzień, jedząc świeże owoce morza i tradycyjne ibicenco kuchni i popijając najlepsze hiszpańskie wina, jednocześnie ciesząc się jej główną cechą: spektakularnym widokiem na mityczną wyspę Es Vedrà, uważaną za czubek Atlantydy i legendarny dom syren, nimf morskich, a nawet UFO.

Warto przeczytać!  Mały Amal, 12-metrowa marionetka syryjskiego uchodźcy, podróżuje po Stanach Zjednoczonych – News-Herald
Turysta na szlaku z szczątkowym śniegiem w Parque Natural de Somiedo, Asturia, Hiszpania
Raj dla miłośników pieszych wędrówek, Parque Natural de Somiedo w Asturii, pełen naturalnego piękna © Carmen Martínez Torrón / Getty Images

Upalne wędrówki w górach Asturii: Somiedo

Paula Sánchez Iglesias i Daniel Del Río Espina pochodzą z Avilés i prowadzą hiszpańskiego bloga podróżniczego Hacemoslasmaletas

W bujnych dolinach, jeziorach i górach Asturii w północnej Hiszpanii leży Parque Natural de Somiedo, rezerwat biosfery UNESCO, oferujący orzeźwiającą ucieczkę od letnich upałów. Położone w Górach Kantabryjskich Somiedo to raj dla miłośników wędrówek, oferujący zapierające dech w piersiach widoki na jeziora polodowcowe, wapienne szczyty i lasy bukowe. Zobaczysz też Brańastradycyjne osady pasterskie ze skupiskami krawaty (domki kryte strzechą). Dwa najlepsze szlaki turystyczne w okolicy to El Valle del Lago i Los Lagos de Saliencia.

Ten wiejski raj jest również siedliskiem największej grupy niedźwiedzi brunatnych w Europie Zachodniej, z około 280 osobnikami swobodnie wędrującymi po zachodniej części pasma. Obserwowanie niedźwiedzi jest tu popularnym zajęciem – chociaż zalecamy robienie tego z lokalnym przewodnikiem, aby dowiedzieć się więcej o działaniach na rzecz ochrony przyrody. Spotkać tu można także wilki, żbiki, kozice i jelenie, a także sępy płowe, orły przednie czy głuszce (kolorowe ptactwo).

Zatrzymaj się w wiosce Pola de Somiedo, gdzie znajdziesz wiele hoteli, kwater prywatnych i pensjonatów. Przyjdź na posiłek, powinieneś zarezerwować stolik w rodzinnym El D’Iban w pobliskiej wiosce Braña de la Peral. Inną świetną opcją gastronomiczną, szczególnie w chłodniejszych miesiącach, jest Sidreria Carion, gdzie można skosztować słynnego cydru z regionu, a także obfitych potraw, takich jak Asturia fabada (gulasz z fasoli) lub cachopo, sycące danie składające się z dwóch dużych eskalopek cielęcych lub wołowych nadziewanych szynką i serem, panierowanych w bułce tartej i podawanych z lokalnych składników. Pyszne.




Źródło