Rozrywka

Gdzie zjeść podczas Tygodnia Restauracji w Nowym Jorku 2023

  • 17 stycznia, 2023
  • 5 min read
Gdzie zjeść podczas Tygodnia Restauracji w Nowym Jorku 2023


Znów nadchodzi półroczny Tydzień Restauracji, trwające miesiąc święto lokalnych lokali gastronomicznych, sponsorowane przez nasz miejski urząd ds. turystyki. Rozpoczyna się dzisiaj i potrwa do niedzieli, 12 lutego, z wyłączeniem sobót i opcjonalnych niedziel. Niektóre restauracje serwują lunche i kolacje i uczestniczą w nich przez cały czas, podczas gdy inne tylko obiady i to tylko przez tydzień lub dwa. Obiady (dwa dania) i kolacje (trzy dania) są sprzedawane po cenach 30, 45 i 60 USD, a do restauracji należy oferowanie posiłków o dobrej wartości, aby pozyskać stałych klientów.

To zdumiewające, że bierze w nim udział ponad 500 restauracji. Wiele osób rezerwuje szybko, więc warto przeanalizować dostępne opcje i szybko dokonać rezerwacji. Zadzwoń do restauracji, sprawdź strony internetowe lub ich platformy rezerwacyjne, aby uzyskać opis ofert, ponieważ mogą one być skomplikowane, z wyłączonymi datami i ograniczonymi menu. Oto mój wybór wyborów, w porządku alfabetycznym.


Drewniany stół wypełniony talerzami małych hiszpańskich tapas.

Rozkład dań z Boqueria.
Rey Lopez/Eater DC

Boqueria — Ta restauracja była na początku szaleństwa na tapas i małe dania, kiedy została otwarta w 2006 roku, a elegancki, oryginalny lokal Flatiron z ladą z serami i wędlinami przywołuje na myśl współczesną Barcelonę z długim wyborem tapas i większych raciones. 53 West 19th Street, między 5 a 6 aleją, Flatiron


Miska z dipami i podpłomykami.

Wybór dań z Boulud Sud.
Boulud Sud

Boulud Sud — Ta restauracja Daniela Bouluda eksploruje kuchnię regionu Morza Śródziemnego, w tym kuchnie nadmorskiej Francji, Hiszpanii, Włoch, Afryki Północnej i Turcji za pośrednictwem szefowej kuchni Christiny D’Angelo. Ukryta w bocznej uliczce elegancka restauracja znajduje się rzut kamieniem od Lincoln Center. 20 West 64th Street, między Central Park West i Broadway, Upper West Side


Trzy miski curry, jeden placek z odciągniętym wierzchem i ryż tu i tam.

Niektóre południowoindyjskie potrawy z indyjskiego stołu.
Robert Sietsema/Eater NY

Stół Indyjski — Prowadzona przez urodzonego w Goa Erica McCarthy’ego, ta romantyczna restauracja urządzona jak statek eksploruje kuchnię południowych Indii, zaczynając od plaż Goa i tamtejszych portugalskich atrakcji, a kończąc na Hajdarabadzie, Tamil Nadu i Kerali. 234 Court Street, pomiędzy ulicami Baltic i Kane, Cobble Hill


Pokój z ceramiką, bankietami i lampami wiszącymi nad głową.

Wnętrze Ixty jest bujne.
Robert Sietsema/Eater NY

Ixta — Niedawno otwarta Ixta tuż przy Bowery jest jedną z dzisiejszych nowoczesnych klubów, co oznacza, że ​​wystrój jest olśniewający, a muzyka grana z dużą głośnością. To powiedziawszy, meksykańskie jedzenie jest wspaniałe, z naciskiem na Oaxaca. 299 Bowery, między Houston a East 1st Street, East Village


Okno ze złoconymi napisami.

Lafayette wychodzi na ulicę Lafayette.
Nick Solares/Eater NY

Lafayette’a — Ta restauracja w Greenwich Village, prowadzona przez szefa kuchni Andrew Carmelliniego, jest jedną z francuskich ostoi miasta, z wyraźnym i wygodnym wystrojem z dobrymi liniami wzroku. Menu jest typowo paryskie, a dołączona piekarnia zapewnia chleb i ciasto oomph! taka restauracja wymaga. 380 Lafayette Street, pomiędzy ulicami East 3rd i East 4th, Greenwich Village


Miejsca do siedzenia na zewnątrz, w tym niektóre pod czerwonym pawilonem.

Morandi to tętniąca życiem obecność na skrzyżowaniu West Village.
Robert Sietsema/Eater NY

Morandiego — Morandi to ulubienica West Village, wyluzowana włoska restauracja Keitha McNally’ego z widokiem na uroczą dzielnicę i menu, które koncentruje się na pikantnych małych daniach i makaronach z dużymi sosami. Lista win jest dodatkowym plusem. 211 Waverly Place, przy Siódmej Alei, West Village


Okrągły stół z lampą wiszącą nad głową i oknem z tyłu.

Białe okrągłe bankiety na Perry Street.
Daniel Krieger/Eater NY

ulicy Perry’ego — Ten sypialny projekt Jeana-Georgesa Vongerichtena i jego syna Cedrica znajduje się na wietrznym cyplu z widokiem na rzekę Hudson, a lśniący biały pokój jest wypełniony stolikami ukrytymi w rogach i zakamarkach — idealny na randki w parach lub trójkach. Jedzenie jest francuskie z kreatywnymi włoskimi i koreańskimi akcentami. 176 Perry Street, przy West Street, West Village


Dwie jadalnie, jedna widziana przez drzwi po lewej stronie zdjęcia.

Jadalnie u Sylvii są przytulne
Robert Sietsema/Eater NY

Sylwii — Założona przez Sylvię Woods w 1962 roku, jej tytułowa restauracja daje wgląd w dawny Harlem. W jadalniach często cicho gra jazzowe combo, a smażony kurczak, makaron z serem i Collards są bez zarzutu. 328 Malcolm X Boulevard, między 126 a 127 ulicą, Harlem


Pokazano dłoń maczającą chrupiącą pitę w misce gulaszu z dyni piżmowej i soczewicy;  na pierwszym planie miska buraków w kolorze fuksji, zielonych pikli i żółtego kalafiora

Dania z Tanoreen w Bay Ridge.
Alex Staniloff/Eater NY

Tanoreen — Urodzona w Nazarecie Rawia Bishara założyła Tanoreen jako mały sklepik z delikatesami, ale ostatecznie przekształciła się w wielką restaurację Bay Ridge, którą jest dzisiaj. Menu obejmuje ziemistą i elegancką kuchnię bliskowschodnią, z kilkoma niespodziankami. 7523 3rd Avenue, przy 76th Street, Bay Ridge


Porcja szarpanej wieprzowiny z chrupiącą wieprzową skórą na wierzchu.

Klasyczne lechońskie asado to jedno z dań głównych wybieranych na Restaurant Week w Victor’s.
Robert Sietsema/Eater NY

Wiktora — Został założony przez Victora Del Corrala i Eloinę Ruiz de Ugarrio w 1963 roku na Upper West Side, ale kilka lat temu przeniósł się do swojej obecnej lokalizacji z jasnym tropikalnym wystrojem i kreolską atmosferą. Nie ma lepszego miejsca w mieście, aby doświadczyć splendoru przedrewolucyjnej kubańskiej kuchni. 236 West 52nd Street, między 7 a 8 aleją, Midtown


Źródło

Warto przeczytać!  Park baseballowy „Ich własna liga” zniszczony w pożarze w Kalifornii