Podróże

Gdzie znaleźć najlepsze restauracje w Amsterdamie: najlepszy przewodnik dla smakoszy

  • 17 października, 2023
  • 10 min read
Gdzie znaleźć najlepsze restauracje w Amsterdamie: najlepszy przewodnik dla smakoszy


Od gwiazdek Michelin po przytulne bistra: scena kulinarna w Amsterdamie nabiera tempa. Zdjęcie/Getty Images

Może nie zwrócić na siebie uwagi Londyn, BarcelonaLub Paryżale w ciągu ostatniej dekady Amsterdam po cichu stał się jedną z najbardziej ekscytujących restauracji miejsc w Europiepisze Joel Porter.

W ostatnich latach w Amsterdamie pojawiło się mnóstwo nowych, wyjątkowych restauracji. Od arcydzieł wyróżnionych gwiazdką Michelin po zwykłe bistra w okolicy – ​​tutaj znajdziesz najlepsze restauracje w Amsterdamie.

Amsterdam po cichu stał się jednym z najbardziej ekscytujących miejsc gastronomicznych w Europie.  Foto / Alessandra Eastertam;  Usuń rozpryski
Amsterdam po cichu stał się jednym z najbardziej ekscytujących miejsc gastronomicznych w Europie. Foto / Alessandra Eastertam; Usuń rozpryski

Kawiarnia Binnenvisser

Symbolem tętniącej życiem, nowoczesnej sceny restauracyjnej Amsterdamu jest Cafe Binnenvisser. Mieszcząca się w pięknym narożnym budynku z witrażami, restauracja jest stale wypełniona wyluzowanym tłumem popijających naturalne wina i zajadającym się wegetariańskim menu składającym się z małych talerzy. Warto odwiedzić to miejsce dla samej atmosfery, ale kuchnia to coś więcej niż tylko dopasowanie, oferując dania takie jak białe gazpacho, winogrona, migdały i liście figowe; buraki żółte z pistacjami, maślanką i wędzonym pstrągiem; i serca karczochów z kremem fraiche i oliwą szczypiorkową. Jest to tylko wejście, więc możesz spodziewać się czekania na stolik w godzinach szczytu, ale absolutnie warto. Jest czynna także siedem dni w tygodniu, więc jest doskonałym wyborem na trudny poniedziałkowy lub wtorkowy wieczór, kiedy wiele amsterdamskich restauracji jest zamkniętych. W restauracji działa również czynna piekarnia i kawiarnia obok Loof, która serwuje najlepszy chleb i ciastka w mieście.

binnenvisser.nl

Reklama

Reklamuj się w NZME.

De Marka

Warto wybrać się za miasto, aby zjeść coś w De Mark, nowej restauracji prowadzonej przez szefów kuchni z dwóch restauracji 212 nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Zdjęcie / De Mark
Warto wybrać się za miasto, aby zjeść coś w De Mark, nowej restauracji prowadzonej przez szefów kuchni z dwóch restauracji 212 nagrodzonych gwiazdkami Michelin. Zdjęcie / De Mark

Warto wybrać się na obrzeża miasta, aby zjeść w De Mark, nowej restauracji prowadzonej przez szefów kuchni odpowiedzialnych za dwie nagrodzone gwiazdkami Michelin restauracje 212, Richarda van Oostenbrugge i Thomasa Groota. Otwarty jako część uroczego nowego hotelu butikowego De Durgerdam, położonego w ładnej wiosce Durgerdam, De Mark cieszy się spektakularną lokalizacją tuż nad brzegiem wody, z odkrytym tarasem na molo rozciągającym się wśród trzcin. Odwiedź je w letni dzień lub wieczór, a z pewnością nie ma lepszego miejsca na posiłek w Amsterdamie. Ale nawet zimą restauracja wewnątrz budynku jest piękną przestrzenią, dobrze zaprojektowanym, przytulnym salonem mieszczącym się w XVII-wiecznym domu. W menu znajdziesz lokalne, sezonowe mięsa, ryby i warzywa gotowane na grillu opalanym drewnem, takie jak pieczony por z dmuchanymi ziarnami i sosem z siana; Zając holenderski z kalarepą BBQ, chrzanem, jabłkiem i oliwą koperkową; oraz bavette z pieczonej wołowiny z zielonym pieprzem i sałatką z fasoli letniej i ziół.

dedurgerdam.com/eat-and-drink

Wilsa

Autorem zespołu stojącego za Rijks (który również jest wspaniały, choć obecnie zamknięty z powodu remontu) w Rijksmuseum jest Wils, spokojne miejsce nagrodzone gwiazdką Michelin, otwarte w 2019 roku. Położona na obrzeżach miasta restauracja wzięła swoją nazwę od architekta Jana Wilsa który zaprojektował Stadion Olimpijski w stylu art déco z 1928 r., który znajduje się obok jadalni i jest widoczny przez okna sięgające od podłogi do sufitu. Najlepsze miejsca w domu znajdują się jednak przy długim blacie kuchennym, gdzie można obserwować kucharzy przy pracy przygotowujących skomplikowane, ale nieskomplikowane dania. Dostępne jest krótkie menu a la carte, ale najlepiej zdecydować się na sześciodaniowe menu degustacyjne, obejmujące takie dania, jak hamachi (lokalnie uprawiane w Holandii) z pomidorami i liśćmi figowymi; grillowana rzymska z homarem i truskawkami; i sarna z długim pieprzem i bogatym, głęboko aromatycznym sosem. Jeśli szukasz czegoś bardziej swobodnego, na parterze znajduje się także Wils Bakery & Cafe.

Warto przeczytać!  komentarz adoptujący la vanlife en hiver ?

restauracjawils.nl

Reklama

Reklamuj się w NZME.

Braseria Bremańska

W nowo otwartym hotelu Hoxton, Lloyd znajduje się znakomita, czynna przez cały dzień restauracja Breman Brasserie. Okazały budynek hotelu, zaprojektowany przez architekta Everta Bremena w 1921 roku, zyskał nowe życie dzięki stylowej renowacji, w której wykorzystano w pełni oryginalne elementy, takie jak kolorowe kafelki ścienne i imponujące kamienne kolumny. Na parterze znajduje się piękna Breman Brasserie, efektowne, a jednocześnie relaksujące miejsce, które czerpie inspirację z kuchni europejskiej i południowoamerykańskiej z przełomu wieków. Na śniadanie podawane są placki ziemniaczano-cebulowe z jajkami sadzonymi i sosem z zielonej bogini oraz croque madame z pastrami i sosem reuben, a na lunch i kolację placek rybny z frytkami, creme fraiche i holenderskim kawiorem oraz świeże lokalne produkty owoce morza z siedmioosobowego baru surowego. Przed lub po kolacji warto zatrzymać się na drinka w hotelowej restauracji Barbue, która oferuje menu składające się ze znakomitych koktajli inspirowanych kuchnią Ameryki Południowej, stworzonych przez Tato Giovannoniego, założyciela światowej sławy Floreria Atlantico w Buenos Aires.

thehoxton.com/amsterdam/lloyd

Sklep na rogu

Wiele z najbardziej ekscytujących, ambitnych i najfajniejszych restauracji w Amsterdamie znajduje się nad wodą, w północnej części miasta. Tutaj kreatywni młodzi szefowie kuchni przekształcili stare, nieużywane powierzchnie magazynowe w kluby, restauracje, a nawet winiarnie (Chateau Amsterdam, jeśli pytasz). Śmietanką jest Cornerstore, bar i restauracja zespołu Cafe Binnenvisser, skupiająca się głównie na muzyce – w budynku mieściło się między innymi studio. Najlepsze siedzenia to wysokie stołki przy ladzie przed stanowiskiem DJ-a, z zabytkowymi głośnikami i ścianą płyt. Z kuchni wychodzą olśniewające małe talerze inspirowane kuchnią azjatycką, takie jak zielone małże syczuańskie; bakłażan, soja i makadamia; zimny makaron sezamowy z kalarepą; i pikle z korzenia lotosu. A do picia jest lista sake i doskonałych win naturalnych. Wspaniałe jedzenie, napoje i wspaniała atmosfera sprawiły, że Cornerstore jest jednym z najlepszych w Amsterdamie.

Warto przeczytać!  Te cele podróży są oficjalnie najtańsze

csnoord.com

Wiele z najbardziej ekscytujących, ambitnych i najfajniejszych restauracji w Amsterdamie znajduje się nad wodą, w północnej części miasta.  Zdjęcie/Getty Images
Wiele z najbardziej ekscytujących, ambitnych i najfajniejszych restauracji w Amsterdamie znajduje się nad wodą, w północnej części miasta. Zdjęcie/Getty Images

Bar Brasserie Occo

W hotelu The Dylan (patrz „gdzie się zatrzymać” poniżej) brasserie Occo ma jedno z najpiękniejszych miejsc w Amsterdamie. Restauracja w ogrodzie na dziedzińcu otoczona jest wysokimi, okazałymi kamienicami z cegły, które tworzą hotel, tworząc ukrytą, spokojną przestrzeń, idealną na długi, spokojny lunch lub kolację. Wszystkie produkty pochodzą od absolutnie najlepszych lokalnych dostawców, co pozwala na stworzenie wyrafinowanych, a jednocześnie relaksujących dań brasserie. Menu obejmuje doskonałe przekąski barowe, takie jak krokiety z krewetkami i tatar, po większe dania, takie jak ravioli z grzybami leśnymi i wiejski kurczak z szczypiorkiem i musztardą. Zimą akcja przenosi się do eleganckiego baru i jadalni przylegających do dziedzińca, zapewniając przytulną ucieczkę od zimna.

occo.nl/en

W ciągu ostatnich 10 lat Amsterdam stał się ekscytującym, popularnym miejscem gastronomicznym w Europie, mogącym konkurować nawet z takimi miastami jak Londyn, Barcelona i Paryż.  Zdjęcie / Vinkeles
W ciągu ostatnich 10 lat Amsterdam stał się ekscytującym, popularnym miejscem gastronomicznym w Europie, mogącym konkurować nawet z takimi miastami jak Londyn, Barcelona i Paryż. Zdjęcie / Vinkeles

Bambino

Bambino to kolejna restauracja i winiarnia w czołówce amsterdamskiej sceny kulinarnej. Od tego samego zespołu, który stoi za Bakiem (który sam w sobie jest nowoczesnym klasykiem), Bambino jest jasne i energiczne, ze stołami w odważnych kolorach różowym i jaskrawoniebieskim oraz pompującą ścieżką dźwiękową. Do najważniejszych dań w menu należą smażone w głębokim tłuszczu zielone oliwki, 'nduja, majonez cytrynowy; marynowana cukinia, koper włoski, nasiona kolendry; bakłażan, parmezan, fasolka szparagowa; i maślanka panna cotta z kumkwatem. Do picia świeże i owocowe wina naturalne od najlepszych małych niezależnych winiarzy w Europie oraz klasyczne koktajle. W miesiącach letnich stoły wychodzą na ulicę, aby zjeść swobodny posiłek na świeżym powietrzu, ale jeśli masz ochotę na coś nieco spokojniejszego, w środku znajduje się również bardziej formalna jadalnia.

bambinobar.nl/en/

Buurtcafe de Tros

Ten klejnot okolicy we wschodniej części Amsterdamu to rodzaj restauracji, którą każdy chciałby mieć na końcu ulicy. To piękna przestrzeń z jasną, swobodną jadalnią i dużym tarasem na świeżym powietrzu, która przez cały tydzień przyciąga lokalną publiczność (jest zamknięta tylko we wtorki). Menu jest doskonałe, satysfakcjonujące dania bistro – pomyśl o cienko pokrojonym żeberku z majonezem balsamicznym, pecorino truflowym i kaparami jabłkowymi; króliczek żółtoogoniasty, groszek śnieżny, gochujang, zielony pieprz; oraz kwintesencja holenderskiej przekąski „bitterballen” – złociste, smażone w głębokim tłuszczu krokiety wołowe. Jest też wredny burger, który idealnie komponuje się z chrupiącymi młodymi ziemniakami i kieliszkiem schłodzonego czerwonego z listy win naturalnych.

detrosamsterdam.nl

De Kas

Mieszcząca się w przebudowanej szklarni w parku Frankendael restauracja De Kas to jedno z wyjątkowych lokali gastronomicznych w Amsterdamie. Będąc pionierem zrównoważonej sceny restauracyjnej w Amsterdamie od otwarcia w 2001 r., De Kas ugruntował swoją znakomitą reputację, gdy w 2018 r. przybyli tu szefowie kuchni Wim De Beer i Jos Timmer, zdobywając zarówno zwykłą gwiazdkę Michelin, jak i Zieloną Gwiazdkę w uznaniu jej zrównoważonego podejścia. W ogrodach przydomowych rośnie ponad 300 odmian warzyw, ziół i owoców, które zbiera się każdego ranka i podaje w restauracji zaledwie kilka godzin później. Zestawy menu opierają się więc głównie na warzywach i regularnie zmieniają się w zależności od pory roku, ale typowe dania mogą obejmować buraki z wiśnią, sumakiem, masłem kozim i szczawiem; lub cukinia z chimichurri, kolendrą i nasturcją. Zwykle jest też danie mięsne lub rybne, takie jak sercówki z holenderskimi krewetkami, bisque i morska lawenda. Absolutnie obowiązkowa wizyta.

restauracjadekas.com/eng/garden

Mieszcząca się w przebudowanej szklarni w parku Frankendael restauracja De Kas to jedno z wyjątkowych lokali gastronomicznych w Amsterdamie.  Zdjęcie/Getty Images
Mieszcząca się w przebudowanej szklarni w parku Frankendael restauracja De Kas to jedno z wyjątkowych lokali gastronomicznych w Amsterdamie. Zdjęcie/Getty Images

Maria

Centrum Amsterdamu może być czasami zatłoczone i ruchliwe, dlatego posiadanie kilku spokojnych miejsc, w których można uciec, jest niezbędne. Marie, francuska brasserie w pięciogwiazdkowym hotelu De l’Europe, jest jednym z takich miejsc, oazą relaksu, która w jednej chwili przeniesie Cię z dala od tłumów na południe Francji. Latem można usiąść przy stole na tarasie nad wodą, który otacza budynek, a zimą odpocząć na luksusowych bankietach w jadalni. W menu nagrodzonym przez Michelin Bib Gourmand znajdują się świeże ostrygi, grillowane langustynki z bagna cauda, ​​cote de boeuf i doskonała tarte tatin. Obrazu dopełnia długa lista szampanów i klasycznych win francuskich.

marieamsterdam.com/en

Gdzie się zatrzymać

Dylan to jeden z najlepszych pięciogwiazdkowych hoteli butikowych w Amsterdamie, szczycący się doskonałą lokalizacją przy Keizersgracht, w pasie kanałów. Pokoje i apartamenty mieszczą się w połączonych ze sobą kamienicach i charakteryzują się urokiem i stylem, nie wspominając o luksusowych wykończeniach i meblach. Wszystkie pokoje wyposażone są w udogodnienia marki Aesop i łóżka typu king-size, natomiast większe apartamenty dysponują częścią dzienną z wygodnymi sofami i wolnostojącymi wannami w łazienkach. Oprócz Occo znajduje się tu także restauracja Vinkeles, nagrodzona dwiema gwiazdkami Michelin, oraz restauracja até, w której można usiąść przy stole szefa kuchni z sześcioma miejscami. Luksusowy i relaksujący, jest idealną bazą wypadową do odkrywania najlepszych atrakcji Amsterdamu.

dylanamsterdam.com

Reklama

Reklamuj się w NZME.

Lista kontrolna

AMSTERDAM

DOJAZD

Kilka linii lotniczych, w tym Emirates, Qatar Airways, Singapore Airlines i Cathay Pacific, lata z Auckland na lotnisko Schiphol w Amsterdamie z jedną przesiadką.

DETALE

holland.com/global/tourism


Źródło