Genetyczne pochodzenie naszych współczesnych winorośli
![Genetyczne pochodzenie naszych współczesnych winorośli](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/Genetyczne-pochodzenie-naszych-wspolczesnych-winorosli.png)
Żyjemy w niespotykanych czasach. Współczesna nauka bardziej rozwinęła ludzkość i naszą planetę w ciągu ostatnich 50 lat niż w całej historii cywilizacji.
Te bezprecedensowe czasy są zapowiedzią jeszcze większego postępu, ponieważ nauka obejmuje stale rosnące postępy technologiczne, wspomagane przez nowe granice uczenia maszynowego i sztucznej inteligencji.
To spojrzenie w przyszłość skłoniło mnie do zastanowienia się nad naukowymi osiągnięciami w odblokowywaniu naszej przeszłości, niezależnie od tego, czy chodzi o nasze nici DNA, czy śledzenie naszych starożytnych początków. Mój proces myślowy został zapoczątkowany ostatnimi odkryciami, o których przeczytałem w czasopiśmie naukowym. Dziedzina archeologii skorzystała z postępu technologicznego w sposób, który zmienia nasze spojrzenie na to, kim jesteśmy, kim byliśmy i jak żyliśmy przez tysiące lat, kiedy zamieszkiwaliśmy naszą planetę.
Ale ostatnio podstawowe zasady odkrywania (wykopaliska archeologiczne) jako twardych prawd naukowych zostały zakwestionowane przez badania (badania genomu). Przykład: czasopismo Science doniosło o badaniu przeprowadzonym przez 89 badaczy z 23 różnych instytucji. Misja: ustalenie pochodzenia dzisiejszych odmian winorośli. W badaniu zastosowano techniki podobne do tych stosowanych w archeologii.
Przeprowadzono badania terenowe w celu zebrania próbek winorośli z wielu regionów, w których istniały winorośle. Nowoczesna technologia genomowa została następnie zastosowana w laboratoriach do sekwencjonowania pochodzenia winorośli. Podczas gdy archeolodzy odkurzali artefakty winiarskie znalezione w Gruzji, aby ustalić ich wiek, naukowcy zajmujący się genomem łączyli geny, aby wyjść poza produkcję wina, zamiast tego skupiali się na pochodzeniu i wieku starożytnych winorośli.
Archeolodzy z powodzeniem datują artefakty winiarskie na okres 8 000 lat temu. Naukowcy zajmujący się genomem datują początki uprawianych winorośli na okres 11 000 lat temu.
Chociaż to porównanie i datowanie może wydawać się udoskonaleniem w kontekście historycznym, badanie genomu wyciągnęło wnioski z innej perspektywy.
Zbierając i analizując 2448 różnych odmian winorośli z szerokiego obszaru naszej planety, naukowcy doszli do wniosku, że pochodzenie winorośli – i ich udomowienie jako produktu rolnego – podążyło nieoczekiwaną drogą. Krótkie podsumowanie ich ustaleń:
- Ustalono, że dzika winorośl istnieje od ponad 400 000 lat.
- Przesunięcie lodowca 11 000 lat temu na obszarze Azji spowodowało segregację rdzennej ludności. Późniejszy klimat skłonił do udomowienia nasadzeń winorośli.
- Nasi poprzednicy rozpoczęli uprawę winorośli w dwóch różnych częściach świata: na Kaukazie, obejmującym dzisiejszą Gruzję, Armenię i Azerbejdżan, oraz w regionie Lewantu obejmującym Izrael, Palestynę, Liban i Jordanię. Te dzikie winorośle nazwano Vitis Sylvestris.
- Gdy starożytne populacje rozprzestrzeniały się po znanym wówczas świecie, przyniosły ze sobą swoją kulturę i rolnictwo, w tym Vitis Sylvestris. Początkowo uprawiane na winogrona stołowe, ostatecznie zostały wyhodowane do produkcji sfermentowanego soku i jego ostatecznego wyrazu, wina.
- Mieszkańcy Kaukazu pozostali na miejscu, nie zapuszczając się daleko. Mieszkańcy Lewantu zaczęli migrować, przynosząc ze sobą swoją kulturę i winorośle, na wschód do Indii i Chin oraz na północ i zachód do Afryki Północnej, na Bałkany i ostatecznie do Europy Zachodniej.
- To właśnie w Europie Zachodniej krzyżowano Vitis Sylvestris z lokalnymi dzikimi winoroślami. Powstałe odmiany nazwano Vitis Vinifera, genezą współczesnych winorośli.
- Badanie wykazało, że cztery genetycznie podobne odmiany winorośli, ewoluujące w czasie, stanowią obecnie większość współczesnych odmian, które spożywamy.
Przełomy w technologii genomu dokonały historycznych postępów w wielu rozbieżnych dziedzinach badań naukowych. Badanie pochodzenia winorośli dobrze wróży naszemu dalszemu zrozumieniu wina i jego przyszłości, w tym ewolucyjnych skutków zmian klimatu w winnicach.
Jak stwierdził temat mojego felietonu w zeszłym tygodniu: „To jak wlewanie nowego wina do starych butelek”. Wniosek: w każdej butelce wina kryje się głęboka historia. Weź pod uwagę te odkrycia, gdy następnym razem wypijesz kieliszek swojego ulubionego wina.
Nick Antonaccio jest 45-letnim mieszkańcem Pleasantville. Od ponad 25 lat prowadzi degustacje win i wykłady. Nick jest członkiem i dyrektorem programowym Wine Media Guild zrzeszającej dziennikarzy zajmujących się winem. Oferuje również spersonalizowane degustacje win. Credo Nicka: ciągłe eksperymentowanie skutkuje instynktownym zachowaniem. Możesz do niego dotrzeć o godz nantonaccio@theexaminernews.com lub na Twitterze @sharingwine.
![Nick Antonaccio](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/03/Genetyczne-pochodzenie-naszych-wspolczesnych-winorosli.jpeg)