Nauka i technika

Genetycznie zmienione kury składają jaja wolne od alergenów

  • 27 maja, 2023
  • 6 min read
Genetycznie zmienione kury składają jaja wolne od alergenów


Czarno-biały obraz dłoni trzymającej jajko wolne od alergenówUdostępnij na Pintereście
W nowym badaniu naukowcy zmodyfikowali genetycznie kury, aby usunąć owomukoid białka alergenu, produkując jaja wolne od alergii. Odwrotne obrazy par / Getty Images
  • Alergie na jajka są powszechne i często trudne do opanowania, co prowadzi do szeregu nieprzyjemnych objawów.
  • Jednym z obszarów zainteresowania jest sposób zmiany genetyki kur w celu usunięcia białek z jaj, które powodują alergie.
  • Niedawne badanie wykazało, że usunięcie owomukoidu białka alergenu z jaj sprawiło, że wydają się one bezpieczne do spożycia, chociaż potrzebne są dalsze badania.

Alergie pojawiają się, gdy organizm ma negatywną lub nienormalną reakcję na obcą substancję.

Alergie na jajka są powszechne i mogą rozwinąć się we wczesnym dzieciństwie, powodując nieprzyjemne objawy i prowadząc do negatywnych skutków zdrowotnych.

Owomukoid białka alergenu jest odpowiedzialny za wiele reakcji alergicznych, których doświadczają ludzie z alergią na jaja. Teraz genetycy mogą być w stanie wyeliminować alergię na jajka u jej źródła.

Niedawne badanie opublikowane w Toksykologia żywności i substancji chemicznych zbadali możliwość zmiany genetyki kur w celu usunięcia owomukoidu z jaj.

Naukowcy odkryli, że zastosowana przez nich metoda wytworzyła jaja, które mogą być bezpieczne do określonych zastosowań wśród osób z alergią na jajka.

Osoby z alergią na jajka mogą doświadczać różnych reakcji, w tym wymiotów, biegunki lub wysypki. Ciężkie alergie na jajka mogą nawet wywołać zagrażające życiu reakcje anafilaktyczne.

Osoba z alergią na jaja powinna starać się unikać ich spożywania, ale może to być trudne. Wiele produktów zawiera jajka, więc rodzice i osoby w każdym wieku muszą uważnie czytać etykiety żywności i zachować szczególną czujność, aby upewnić się, że żywność nie zawiera jaj.

Warto przeczytać!  Analitycy sporządzili sprawozdanie finansowe na temat raportu za pierwszy kwartał Myriad Genetics, Inc. (NASDAQ:MYGN)

Alergie na jajka mogą być stresujące dla każdego – a niektóre dzieci mogą martwić się tym, że różnią się od swoich rówieśników. W niektórych przypadkach dzieci mogą wyrosnąć z alergii na jajka wraz z wiekiem.

Autor badania i lekarz pierwszego kontaktu, dr Blen Tesfu, doradca medyczny w Welzo, wyjaśnił Wiadomości medyczne dzisiaj:

„Alergie na jajka są stosunkowo powszechne, szczególnie u dzieci. Najczęściej są spowodowane reakcją alergiczną na białka znajdujące się w białkach jaj, takie jak owalbumina czy owomukoid. Wpływ alergii na jajka może wykraczać poza ograniczenia dietetyczne. Jaja są szeroko stosowane w różnych produktach spożywczych, w tym w wypiekach, sosach, dressingach i przetworzonej żywności, co sprawia, że ​​osoby z alergią na jajka muszą uważnie czytać etykiety składników i unikać żywności zawierającej jajka lub składniki pochodzące z jaj.

Badacze biorący udział w bieżącym badaniu starali się pomóc osobom z alergią na jajka. Postawili hipotezę, że usuwając białko wywołujące reakcję alergiczną, można stworzyć jajko wolne od alergii. Jaja te mogą być zatem bezpieczniejsze dla osób z alergią na jajka.

Konkretnym białkiem, które badali, był owomukoid, który jest odpowiedzialny za wiele alergii na jajka. Naukowcy zbadali, w jaki sposób zmodyfikowane genetycznie kury mogą wytwarzać jaja wolne od owomukoidów.

Ich metoda wykorzystywała nukleazy efektorowe podobne do aktywatorów transkrypcji (TALEN). Białka te pomagają w cięciu, a tym samym w zmianie DNA. Naukowcy usunęli gen owomukoidu z dwóch szczepów kurczaków. Następnie przetestowali wyprodukowane jaja pod kątem bezpieczeństwa.

Warto przeczytać!  Sikorki górskie mają niezwykłą pamięć. Nowe badanie wyjaśnia dlaczego

Naukowcy odkryli, że jaja od kur zmodyfikowanych genetycznie nie miały owomukoidu ani mutacji owomukoidu. Ich odkrycia wskazują na bezpieczeństwo tych jaj jako stworzenia, które usuwa główne obawy dotyczące alergii.

Autor badania Ryo Ezaki, adiunkt w Graduate School of Integrated Sciences for Life na Uniwersytecie w Hiroszimie w Japonii, wyjaśnił w komunikacie prasowym:

„Wyniki te wskazują na znaczenie oceny bezpieczeństwa i ujawniają, że jaja składane przez tego OVM [ovomucoid] nokaut kurczaka rozwiązuje problem alergii w żywności i szczepionkach. Kolejnym etapem badań będzie ocena właściwości fizycznych i przydatności do przetwarzania OVM [ovomucoid] komórek jajowych z nokautem i potwierdzić ich skuteczność w badaniach klinicznych”.

D r. Tesfu zauważył, co nowe badania mogą oznaczać dla osób z alergią na jajka:

„W przypadku osób z poważną alergią na jaja nawet śladowe ilości jaj w żywności lub szczepionkach mogą wywołać ciężkie reakcje alergiczne. Wraz z rozwojem kurczaków z nokautem OVM, osobniki te mogą być w stanie spożywać jaja i produkty z jaj bez obawy o reakcję alergiczną. Może to radykalnie rozszerzyć ich opcje dietetyczne i zmniejszyć niepokój związany z jedzeniem. Co więcej, ponieważ jaja są wykorzystywane do produkcji niektórych szczepionek (takich jak niektóre rodzaje szczepionek przeciw grypie), ten rozwój może potencjalnie sprawić, że te szczepionki będą bezpieczniejsze dla osób z alergią na jajka”.

Prawdopodobnie nie zobaczymy jeszcze produktów zawierających jaja dla alergików na półkach sklepowych. Eksperci mogą potrzebować dalszych testów w tej dziedzinie, aby zapewnić bezpieczeństwo.

Warto przeczytać!  Odkrycie nowego zaburzenia genetycznego rzuca światło na niedobór odporności

Naukowcy przyznają, że na podstawie pełnej analizy osoby, u których wystąpiła reakcja alergiczna na niewielkie ilości owomukoidu, nadal mogą doświadczać reakcji lub problemów.

Ale naukowcy uważają, że te jaja pozbawione jajowodów mogą być bezpiecznie stosowane w żywności przetwarzanej termicznie wśród osób z alergią na jaja.

Agencje musiałyby również zdecydować, w jaki sposób ostrzegać konsumentów przed produktami genetycznie zmodyfikowanymi. Dr Tesfu wyjaśnił:

„Wprowadzenie tych jaj do żywności wymagałoby starannego zarządzania, biorąc pod uwagę potencjalne obawy konsumentów dotyczące organizmów zmodyfikowanych genetycznie (GMO). Dokładne i przejrzyste oceny bezpieczeństwa, jak zauważono w badaniu, miałyby kluczowe znaczenie dla uzyskania akceptacji społecznej. Wreszcie, chociaż wyniki te są obiecujące, prawdopodobnie potrzebne są dalsze badania, aby zrozumieć pełne implikacje i potencjalne skutki uboczne tej modyfikacji genetycznej dla samych kurczaków i szerszego ekosystemu”.

Wyniki wskazują jednak na inne praktyczne zastosowanie edycji genów, które może ostatecznie przynieść społeczeństwu znaczne korzyści.

Autor niebędący autorem badań, dr Eric Kmiec, dyrektor wykonawczy i dyrektor naukowy Instytutu Edycji Genetycznej ChristianaCare, powiedział MNT:

„To badanie stanowi krok naprzód w klinicznych zastosowaniach edycji genów. Korzystając z narzędzia do edycji genów, TALENs, mniej znanego kuzyna słynnego kompleksu CRISPR, Ezaki i wsp. wykazali, że usunięcie kluczowego alergenu można przeprowadzić z wysokim stopniem bezpieczeństwa. Najbardziej odświeżające w tym badaniu jest to, że praca jest wykonywana z wielką starannością, prezentując fundamentalne dane, na których bez wątpienia można zbudować zastosowanie kliniczne”.


Źródło