Genetyka kluczem do niskiej emisji z gospodarstw rolnych – konferencja BCBC
![Genetyka kluczem do niskiej emisji z gospodarstw rolnych – konferencja BCBC](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/01/image-source-pixabay-countryside-770x470.jpg)
Według prelegentów niedawnej konferencji Brytyjskiego Klubu Hodowców Bydła (BCBC) genetyka jest kluczem do obniżenia emisji z gospodarstw rolnych i poprawy zysków gospodarstw.
Dyrektor ds. wołowiny na region EMEA w Genus ABS, Mark Smith, powiedział, że zrównoważony rozwój zaczyna się od genetyki, ponieważ jest „trwały i kumulacyjny” i trwa z pokolenia na pokolenie.
Smith wskazał na program hodowli bydła mlecznego NuERA firmy Genus ABS i sposób, w jaki wykorzystuje on dane dotyczące potomstwa wołowiny z danymi dotyczącymi wydajności paszy w celu stworzenia indeksu genomowego w celu wykazania rentowności buhajów w systemie wołowiny i mleka.
Różnica między najlepszymi i podstawowymi buhajami wynosiła 180 funtów, a buhaje najbardziej dochodowe emitowały również o 17% mniej gazów cieplarnianych (GHG), powiedział Smith.
Zdrowie gleby
Cielęcina Wil Armitage stwierdziła, że dobry stan gleby jest również kluczowym elementem zdrowego przedsiębiorstwa, obok genetyki i dobrego zdrowia krów.
„Martwe gleby wytwarzają puste kalorie o bardzo małej zawartości minerałów, co stanowi wyzwanie dla układu odpornościowego naszych stad” – powiedział Armitage.
Kroki podjęte przez Armitage’a w celu utrzymania dobrego stanu gleby obejmowały uprawę różnorodnych roślin i unikanie gołych gleb.
Ostatnie audyty wykazały, że jedno z jego gospodarstw po sekwestracji produkuje 0,74 kg węgla/l mleka.
Dyrektor ds. zrównoważonych nauk rolno-spożywczych w Instytucie Rolno-Spożywczym i Nauk Biologicznych (AFBI) w Irlandii Północnej, prof. Elizabeth Magowan zachęca innych rolników do przeprowadzania audytów węglowych w celu podjęcia kroków w celu zmniejszenia emisji brutto.
„Skala zmian spodziewana w ciągu najbliższych 30 lat [to meet targets] jest surowy. To dla nas prawdziwy sygnał alarmowy, abyśmy zrozumieli, gdzie powinien znaleźć się sektor rolniczy” – stwierdziła.
Wydajność i równowaga
Delegaci na konferencji, która odbyła się 24 stycznia w Telford, usłyszeli, jak zastosowanie zarówno nowych, jak i starych metod może zwiększyć wydajność gospodarstw i zmniejszyć emisje.
Kierownik centrum weterynaryjnego w Scotland’s Rural College (SRUC), Tim Geraghty, powiedział, że istniejące dane dotyczące śledzenia bydła można wykorzystać do identyfikacji „zmarnowanych dni”.
Geraghty powiedział, że można następnie obliczyć wartości pieniężne i emisję dwutlenku węgla dla tych odpadów w oparciu o optymalny model.
Pilotażowe badanie bazy danych dotyczących przemieszczania bydła w Anglii i Szkocji w latach 2015–2020 wykazało, że doszło do 550 milionów „dni straconych”, kosztujących 860 mln funtów i wytwarzających 3,1 mln ton CO2.
Było to w dużej mierze spowodowane słabym wzrostem i płodnością oraz przedwczesną śmiercią, a usprawnienie tych trzech obszarów byłoby najbardziej opłacalną strategią redukcji emisji dwutlenku węgla, powiedział Geraghty.
Szef mleczarni w Agri-Epi Centre, Robert Morrison, zaprezentował niektóre z najnowszych innowacji testowanych przez centra technologii rolnej.
Jednym z nich był znajdujący się w gospodarstwie system oczyszczania gnojowicy H2OPE, który oddziela gnojowicę mleczną, uzyskując czystą wodę i granulowany nawóz, który drastycznie zmniejsza objętość.
Przewodniczący BCBC, Ben Harman, powiedział: „Technologia, która jest tuż za rogiem, jest niezwykle ekscytująca.
„Ale jak się dowiedzieliśmy, możemy już wiele zrobić – efektywne wykorzystanie zasobów naturalnych i podejmowanie decyzji na podstawie danych to droga do zrównoważonej i rentownej produkcji”.