Nauka i technika

Genetyka w połączeniu z dietą zawierającą czerwone mięso może zwiększać ryzyko

  • 25 marca, 2024
  • 7 min read
Genetyka w połączeniu z dietą zawierającą czerwone mięso może zwiększać ryzyko


Kanapka z pieczoną wołowiną leży na desce do krojeniaUdostępnij na Pintereście
Czerwone mięso jest znanym czynnikiem rakotwórczym. Naukowcy twierdzą, że u osób z predyspozycjami genetycznymi zwiększa to ryzyko raka jelita grubego jeszcze bardziej. Andrzej Cebulka/Stocksy
  • Poprzednie badania sugerują, że spożywanie dużych ilości czerwonego lub przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko raka jelita grubego.
  • Naukowcy są obecnie zainteresowani zrozumieniem, w jaki sposób geny danej osoby wpływają na ryzyko raka jelita grubego w wyniku jedzenia czerwonego i przetworzonego mięsa.
  • W niedawnym badaniu zidentyfikowano dwa biomarkery powiązane z większym ryzykiem raka jelita grubego w wyniku spożycia czerwonego mięsa. Uczestnicy, u których stwierdzono te biomarkery, byli bardziej narażeni na raka jelita grubego, gdy spożywali większe ilości czerwonego mięsa.

Rak jelita grubego jest jednym z poważniejszych podtypów nowotworu.

Leczenie na bardziej zaawansowanych stadiach może być trudne, dlatego badacze nadal szukają sposobów zapobiegania chorobie.

Jednym z obszarów zainteresowań jest wpływ genetyki danej osoby na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz wpływ tej genetyki na modyfikowalne czynniki ryzyka.

Badanie opublikowane w Epidemiologia raka, biomarkery i profilaktyka zidentyfikowali dwa warianty genetyczne, które mogą zwiększać ryzyko zachorowania na raka jelita grubego u osób spożywających duże ilości czerwonego mięsa.

Naukowcy twierdzą, że osoby z tymi zmianami genetycznymi mogą wymagać zachowania szczególnej ostrożności w przypadku spożycia czerwonego mięsa.

Rak jelita grubego to druga główna przyczyna zgonów z powodu nowotworu w Stanach Zjednoczonych, a badacze zauważają, że duża część ryzyka raka jelita grubego jest związana z modyfikowalnymi czynnikami ryzyka.

Jednym ze znaczących czynników ryzyka jest spożywanie dużych ilości czerwonego lub przetworzonego mięsa, chociaż badacze wciąż starają się zrozumieć wszystkie powody, dla których jest to czynnik ryzyka. Genetyka wpływa również na ryzyko raka jelita grubego.

Naukowcy biorący udział w nowym badaniu chcieli przyjrzeć się interakcjom gen-środowisko, które obejmują interakcję genetyki i czynników środowiskowych, które wpływają na ryzyko raka u ludzi. Powiedzieli, że chcą zrozumieć, w jaki sposób szczególna genetyka wpływa na ryzyko raka jelita grubego w wyniku jedzenia czerwonego lub przetworzonego mięsa. Przeprowadzili skanowanie genu i środowiska całego genomu.

Warto przeczytać!  Naukowcy opracowują system dostarczania in vivo do najlepszego montażu, częściowo przywracający wzrok myszom

Analiza ta obejmowała dane od ogromnej liczby uczestników. Ogółem w swojej analizie badacze uwzględnili dane z 27 badań. Naukowcy wykluczyli uczestników, którzy mieli zaawansowany nowotwór. W sumie przebadano 29 842 uczestników chorych na raka jelita grubego i 39 625 osób zdrowych.

Naukowcy przyjrzeli się spożyciu czerwonego i przetworzonego mięsa wśród uczestników oraz przeprowadzili analizy genetyczne. Naukowcy stwierdzili, że uczestnicy, którzy byli starsi, otyli i spożywali więcej kalorii dziennie, byli bardziej narażeni na raka jelita grubego. Odkryli również, że osoby spożywające większe ilości czerwonego mięsa, przetworzonego mięsa lub obu tych rodzajów mięsa były bardziej narażone na raka jelita grubego.

Naukowcy byli ponadto w stanie zidentyfikować dwa warianty genetyczne, które mogą zmieniać ryzyko raka jelita grubego u ludzi w zależności od spożycia czerwonego mięsa. Nie znaleźli jednak wariantów genetycznych, które w istotny sposób zwiększałyby ryzyko związane ze spożyciem przetworzonego mięsa.

Doktor Mariana Stern, autorka badania i zastępca dyrektora ds. nauk populacyjnych w USC Norris Comprehensive Cancer Center w Kalifornii, wyjaśniła: Wiadomości medyczne dzisiaj:

„W naszym badaniu połączyliśmy dane z 27 różnych badań przeprowadzonych w wielu krajach. Zbadaliśmy, czy związek między spożyciem czerwonego mięsa a ryzykiem raka jelita grubego różni się w zależności od składu genetycznego każdego uczestnika. Odkryliśmy, że istnieją dwa warianty genetyczne, które wydają się mieć wpływ na wpływ czerwonego mięsa na raka jelita grubego. Podczas gdy w przypadku wysokiego spożycia czerwonego mięsa każdy jest narażony na ryzyko raka jelita grubego, wzrost ryzyka może być wyższy w przypadku osób noszących określone warianty genetyczne”.

Badanie to miało pewne ograniczenia.

Po pierwsze, skupiono się na osobach o europejskim pochodzeniu, co oznacza, że ​​przyszłe badania powinny uwzględniać bardziej zróżnicowaną genetykę.

Warto przeczytać!  Nowe odkrycia potwierdzają DBS w chorobie Parkinsona z mutacją GBA

Dane dotyczące spożycia mięsa opierały się na raportach uczestników, co wprowadza błąd w zakresie wycofania produktów i ryzyko błędnej klasyfikacji. Inne informacje, takie jak dane dotyczące stylu życia, również opierały się na raportach własnych.

Ponadto badacze nie uwzględnili w swojej analizie pewnych wzorców zachowań, takich jak ćwiczenia, jako czynników zakłócających.

Wreszcie badacze byli ograniczeni ograniczeniami badań, które zdecydowali się uwzględnić w swojej analizie. Na przykład w badaniach kohortowych badacze zebrali dane na temat czynników ryzyka w określonych ramach czasowych, co mogło mieć wpływ na wyniki. W czterech badaniach nie podano całkowitego spożycia kalorii, zatem badania te nie mogły wnieść tych informacji do ostatecznej analizy. Podział spożycia mięsa na kwantyle również nie uwzględnia wszystkiego, co dotyczy spożycia mięsa.

Naukowcy skupili się także na najczęstszym typie raka jelita grubego, więc wyniki mogą nie mieć zastosowania w przypadku rzadszych typów raka jelita grubego. Konieczne mogą być również dalsze badania w celu zbadania związku między genetyką a spożyciem przetworzonego mięsa.

Pomimo tych ograniczeń eksperci twierdzą, że wyniki wskazują, że niektórzy ludzie powinni zachować większą ostrożność w spożywaniu czerwonego mięsa. Stern zauważył, co następuje:

„Wysokie spożycie czerwonego mięsa (ponad 18 uncji tygodniowo lub więcej niż 3 regularne porcje tygodniowo) może u każdego zwiększyć ryzyko raka jelita grubego. Nasze ustalenia sugerują, że u niektórych osób ryzyko może być jeszcze wyższe. Jeśli nasze ustalenia się potwierdzą, będzie można je wykorzystać do identyfikacji osób w populacji, które ze względu na swoje wyjątkowe predyspozycje genetyczne mogą chcieć ściślej przestrzegać aktualnych zaleceń”.

Niezależnie od niemodyfikowalnych czynników ryzyka, eksperci twierdzą, że ludzie mogą podjąć pewne kroki, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Konkretny zmiany stylu życia takie jak rzucenie palenia i zmiana diety mogą pomóc.

Warto przeczytać!  Badanie wyjaśnia, w jaki sposób zmiany genetyczne są odpowiedzialne za ewolucję cech fenotypowych

Dr Anton Bilchik, chirurg onkolog, a także szef medycyny i dyrektor Programu Gastrointestinal and Hepatobiliary Program w Providence Saint John’s Cancer Institute w Kalifornii, który nie był zaangażowany w badanie, zauważył, że „Większości przypadków raka jelita grubego można zapobiec poprzez dietę i styl życia. Do czynników ryzyka zalicza się otyłość, palenie tytoniu, przetworzoną żywność, czerwone mięso i siedzący tryb życia. Unikanie tych czynników ryzyka na wczesnym etapie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 70 procent”.

Zdaniem dr Babaka Firooziego, gastroenterologa z MemorialCare Orange Coast Medical Center w Kalifornii, który nie brał udziału w badaniu, lekarze mogą omawiać ze swoimi pacjentami te modyfikowalne czynniki ryzyka.

„Na podstawie wcześniej opublikowanych danych i dodatkowo popartych tym badaniem można stwierdzić, że otyłość, cukrzyca, alkohol i tytoń, spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa, brak ruchu i dieta uboga w błonnik przyczyniają się do rozwoju raka jelita grubego” – powiedziała Firoozi. Wiadomości medyczne dzisiaj. Są to modyfikowalne czynniki ryzyka i należy je omówić z pacjentami w celu zapobiegania nowotworom i ogólnego stanu zdrowia”.

Firozzi twierdzi, że w miarę postępu badań lekarze będą mogli zapewnić bardziej precyzyjne wytyczne i łatwiej identyfikować osoby, które są bardziej narażone na raka jelita grubego. Może to prowadzić do lepszych zaleceń dotyczących badań przesiewowych w kierunku raka jelita grubego.

Obecnie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom zaleca rutynowe badania przesiewowe w kierunku raka jelita grubego rozpoczynające się u osób w wieku 45 lat. Pozwala to na wczesne wykrycie raka jelita grubego. Niektóre osoby również mogą na tym zyskać badania genetyczne aby lepiej zrozumieć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.


Źródło