GIS wycofuje chipsy warzywne z Lidla. Przekroczono poziom rakotwórczego akrylamidu w przekąsce. Decyzja dotyczy wskazanej partii produktu
Nowe ostrzeżenie GIS o wycofaniu produktu z obrotu dotyczy przekąski, która uznawana jest za zdrowszą alternatywę dla chipsów. W snacku sprzedawanym w sklepach Lidl wykryto jednak wysoki poziom rakotwórczego związku, który zagraża zdrowiu konsumentów. Zobacz szczegóły dotyczące wycofanej partii i szkodliwego działania, jakie mogą mieć tego typu snacki.
Spis treści
Główny Inspektor Sanitarny zadecydował 20 lipca 2023 r. o wycofaniu z obrotu wskazanej partii chipsów warzywnych, które znajdują się w ofercie sklepów Lidl. W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono w niej wysoki poziom akryloamidu. Jedzenie ich może stanowić zagrożenie dla zdrowia, co uznano na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego.
Nowa decyzja GIS dotyczy:
- Produkt: Bio Organic, Chipsy Warzywne z solą morską, Snack Day, opakowanie 100 g,
- Numer partii: C 110 086502,
- Data minimalnej trwałości: 18.11.2023,
- Producent: Yellow Chips BV, Holandia,
- Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., ul Poznańska 48, Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne,
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Po otrzymaniu tej informacji przedsiębiorca rozpoczął procedurę wycofywania wskazanej partii przekąsek z rynku i od konsumentów. W przypadku zakupienia takiego produktu nie należy go spożywać, tylko zwrócić do dowolnego sklepu Lidl. Nie jest przy tym konieczne pokazywanie paragonu potwierdzającego jego zakup.
Zobacz także ostrzeżenia:
Wykryte w warzywnych chipsach przekroczenie norm dotyczyło akrylamidu, inaczej akryloamidu. Substancja ta, a także produkty jej przemian w organizmie, są szkodliwe dla układu nerwowego, hormonalnego czy mięśniowego. Nie tylko uszkadzają neurony i DNA, ale też działają rakotwórczo. Nadmiar akrylamidu w diecie powiązano z rozwojem nowotworów narządów wrażliwych na hormony, takich jak piersi, jajniki i endometrium macicy, a także przełyku i trzustki.
Problem w tym, że akrylamid powstaje w żywności powszechnie podczas obróbki w wysokiej temperaturze. To jeden z produktów reakcji brązowienia, który nadaje jedzeniu apetyczny aromat, smak i kolor.
Zobacz: Rakotwórczy akrylamid jemy nie tylko w produktach z ziemniaków
Od akrylamidu nie uciekniemy, bardzo ważne jest jednak ograniczanie jego spożycia. Po produkty, które zawierają go w rekordowych stężeniach, warto sięgać najwyżej w małych ilościach i okazjonalnie.
Najwyższe poziomy akrylamidu stwierdza się w chipsach i frytkach ziemniaczanych. Jednak również inne produkty, które są smażone w głębokim tłuszczu, mają go bardzo dużo! Właśnie dlatego sięganie po chipsy z warzyw zamiast z ziemniaków może wcale nie być dobrym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że często są równie tłuste i słone.
Polecamy także:
Warzywne przekąski są najzdrowsze, a zrobione z nich chipsy to na ogół lepsza alternatywa dla tych ziemniaczanych. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu warzywa takie, jak marchewka, buraki, bataty czy pasternak – znajdują się one także w składzie wycofanej partii przekąsek.
Ważne jednak, by taki snack był przygotowany w jak najniższej temperaturze. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczu poleca się ich pieczenie. Takie chipsy można łatwo przygotować w domowym piekarniku, warto też poszukać ich w sprzedaży. Coraz więcej producentów stosuje tę metodę wytwarzania przekąsek zarówno z ziemniaków, jak i właśnie z warzyw, by rzeczywiście mogły stanowić zdrowszy wybór dla konsumentów.
Suszarki do warzyw i owoców
Autopromocja
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl