Gotowanie

Glazura miso | Krytyk receptury

  • 25 stycznia, 2023
  • 7 min read
Glazura miso |  Krytyk receptury

Ta strona internetowa może zawierać linki partnerskie i reklamy, abyśmy mogli dostarczać Ci przepisy. Przeczytaj moją politykę prywatności.

Ta glazura miso to świetny sos, który nadaje się do znacznie więcej niż łosoś! Jest słodki i pikantny, pełen smaku umami, który świetnie komponuje się z warzywami, rybami i boczkiem wieprzowym lub poke bowl. To obowiązkowy przepis w Twojej książce kucharskiej!

Uwielbiam wszelkie dania inspirowane smakami Azji. Są odważne i pikantne i zawsze są hitem w moim domu. Uwielbiam też to, jak łatwo mogą być! Jeśli szukasz prostego i pikantnego przepisu na obiad, musisz spróbować tego Sticky Asian Glazed Chicken, tych superpysznych azjatyckich klopsików i tych łatwych azjatyckich wrapów z sałatą z indyka.

Glazura miso w misce z łyżką nabierającą trochę.

Co to jest Miso Glaze?

Za każdym razem, gdy idę do Cheesecake Factory, zawsze dostaję ich glazurowanego łososia miso. To najlepszy łosoś, jakiego kiedykolwiek jadłem! Pewnego dnia zdałem sobie sprawę, że chcę łososia w glazurze miso, ale nie chcę jeść poza domem. Zdałam sobie sprawę, że glazura miso jest bardzo łatwa do zrobienia w domu, a smakuje jeszcze lepiej niż te, które jadłam w restauracji! Jestem bardzo podekscytowany, że mogę podzielić się z Tobą tym przepisem, ponieważ jestem pewien, że natychmiast stanie się ulubionym.

Glazura miso składa się z pasty miso i innych składników, które razem tworzą słodko-słoną glazurę. Doskonale komponuje się z filetami z łososia i wspaniałym sosem do udek lub skrzydełek z kurczaka. Możesz również podać go na wierzchu pieczonych warzyw, aby uzyskać naprawdę przyjemny smak umami, który poważnie zwali cię z nóg. Może być używany jako marynata do następnego białka lub jako dodatek do poke bowl. Uwielbiam to, na ile sposobów można użyć tej glazury, i pozostaje dobra w lodówce przez ponad miesiąc!

Warto przeczytać!  Zupa krem ​​z kiełbasy i ziemniaków

Składniki

Uwielbiam to, jak łatwo jest zrobić tę glazurę miso w domu. Jestem zakochana w robieniu go do wszystkich moich dań z owoców morza! Idealnie komponuje się również z ryżem, a ja uwielbiam go nawet z kurczakiem. Potrzebujesz tylko kilku składników, aby zrobić najlepszą glazurę miso, jaką kiedykolwiek jadłeś. Możesz również dodać inne składniki, takie jak imbir, mirin i pieprz. Wymiary znajdują się poniżej w karcie receptury.

  • pasta miso: Pasta miso to pasta ze sfermentowanej soi. Zwykle znajduje się w wannie lub słoiku w sekcji chłodniczej w sklepie spożywczym. To jest takie pyszne i podstawa tego sosu. Możesz użyć czerwonego miso lub białej pasty miso, oba smakują wyśmienicie!
  • Sos sojowy: Sos sojowy to sfermentowany sos sojowy, więc idealnie komponuje się z pastą miso. Jest słona i pyszna i dodaje dużo smaku tej glazury. Nie dodaję więcej soli do tego przepisu ze względu na sos sojowy. jeśli zdecydujesz się zastąpić sos sojowy tamari, który jest bezglutenowy, możesz dodać trochę soli.
  • Brązowy cukier: Sos potrzebuje odrobiny słodyczy, aby zrównoważyć wszystkie słone składniki. Zamiast brązowego cukru możesz użyć syropu klonowego.
  • Ocet ryżowy: To doskonały sposób na rozjaśnienie glazury. Jest słodki i kwaśny jak ocet jabłkowy. W rzeczywistości możesz w mgnieniu oka zastąpić ocet ryżowy octem jabłkowym. Ocet z wina ryżowego może również działać.
  • Olej sezamowy: Ma orzechowo-ziemisty smak, który jest idealny jako dodatek do wszystkich innych składników. Nie trzeba go dużo używać, ponieważ ma naprawdę mocny smak.

Przepis na glazurę miso

W tym prostym przepisie na glazurę miso nie ma nic poważniejszego. Wszystko, co musisz zrobić, to umieścić składniki w misce i wymieszać, aż będą gładkie. Włączenie oleju sezamowego może zająć sekundę. Chcesz ubijać, aż nie będzie rozdzielenia żadnego ze składników.

  1. Dodaj składniki: W małej misce dodaj pastę miso, sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy.
  2. Śmigać: Ubij razem, aż będzie gładkie. Użyj jako marynaty lub sosu do maczania kurczaka lub ryby.
Warto przeczytać!  Sałatka na Halloween na 3 sposoby: przepisy z pieczonymi warzywami - Książki kucharskie
Przetwórz zdjęcia pokazujące, jak wymieszać glazurę miso.

Wskazówki dotyczące używania miso glazury

Jest tak wiele zabawnych sposobów wykorzystania tego przepisu na glazurę miso! Wiem, że prawdopodobnie najpierw myślisz o łososiu, ale tak naprawdę jest świetny z wieloma innymi rzeczami. Oto kilka wskazówek, jak używać glazury miso.

  • Użyj jako marynaty: Miso ma naprawdę mocny smak i idealnie nadaje się jako marynata. Można go naprawdę używać z dowolnym białkiem, nadaje tak wielu różnym rodzajom mięsa pikantny smak ulubionych azjatyckich potraw. Ma naprawdę głęboki smak umami i idealnie nadaje się do marynowania kurczaka, łososia, dorsza, a nawet tofu.
  • Użyj jako sos: Możesz jeść ten sos bez gotowania, co czyni go idealnym do posypania filetów z łososia, warzyw lub wieprzowiny. Moimi ulubionymi warzywami do podania tego dania jest ta wegetariańska smażona potrawa.
  • Użyj w przepisach: Możesz użyć tej glazury przed i po gotowaniu. Aby uzyskać pyszny przepis na łososia w glazurze miso, możesz nałożyć na łososia trochę glazury przed gotowaniem, a następnie ponownie go polać. W ten sposób uzyska ładny karmelizowany wierzch, a następnie dodatkową wilgoć i smak. Możesz również posypać odrobiną sezamu do dekoracji. W ten sposób można również gotować warzywa, wieprzowinę i inne mięsa. Świetnie smakuje na udkach z kurczaka lub skrzydełkach z kurczaka!
Warto przeczytać!  Tygodniowy plan posiłków nr 11 | The Recipe Critic

Zdjęcie glazury miso na łososiu na patelni.

Przechowywanie resztek

Ta glazura miso jest świetna do zrobienia z wyprzedzeniem i przechowywania w lodówce. Smaki stają się silniejsze z czasem i jest to taka przyjemna glazura, której można używać przez cały tydzień. Oto jak przechowywać resztki lub dodatki.

  • W lodówce: Możesz przechowywać resztki w hermetycznym pojemniku lub słoiku w lodówce. Powinno to trwać do miesiąca, ale jestem pewien, że może trwać nawet dłużej! Pamiętaj tylko, aby sprawdzić datę ważności wszystkich składników.


  • W małej misce dodaj pastę miso, sos sojowy, brązowy cukier, ocet ryżowy i olej sezamowy.

  • Ubij razem, aż będzie gładkie. Użyj jako marynaty lub sosu do maczania kurczaka lub ryby.



Serwuje: 4

Porcja1łyżkaKalorie60kcal (3%)Węglowodany8g (3%)Białko3g (6%)Tłuszcz2g (3%)Tłuszcz nasycony0,3g (2%)Tłuszcz wielonienasycony1gTłuszcze jednonienasycone1gSód1145mg (48%)Potas59mg (2%)Włókno1g (4%)Cukier4g (4%)Witamina A15j.mWapń14mg (1%)Żelazo1mg (6%)

Wszystkie informacje o wartości odżywczej oparte są na obliczeniach osób trzecich i są jedynie szacunkowe. Każdy przepis i wartość odżywcza będą się różnić w zależności od używanych marek, metod pomiaru i wielkości porcji na gospodarstwo domowe.

Kurs sos

Kuchnia jako sposób gotowania Azjata Amerykanin

Słowo kluczowe glazura miso


Źródło