Głośno wokół jajek z Biedronki. Czy wiesz, co oznaczają kody na skorupach?
![Głośno wokół jajek z Biedronki. Czy wiesz, co oznaczają kody na skorupach?](https://oen.pl/wp-content/uploads/2024/02/ZmI2NTcwdQwoUDhnTAx4GWsIbD0KVXZPPBB0dkxGY195SmEyChs_HyxCIXoEBS8dKEU-ehMbdQw5W2EiUlg-BDpCIjUaWD8AK1cqewJHbAx7ViswTk84CysfemdaR3cPLAN3eQITOQsrBHtjUxQ7XmtP-770x470.jpeg)
Wojna cenowa popularnych marketów trwa, ale absurd tego wyścigu zaczynają dostrzegać nawet klienci. Zamiast cieszyć się z obniżek w jednym bądź drugim sklepie coraz częściej zadają pytania o jakość oferowanych produktów.
Dlaczego warto jeść jajka?
Jaja, ze względu na swoje wartości odżywcze, powinny stanowić stały element codziennych posiłków. Są one źródłem praktycznie wszystkich witamin i minerałów, jakich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.
Według danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze składa się średnio w 74,8 proc. z wody, 12,6 proc. z białka, 10,0 proc. z tłuszczu (z czego 3,8 proc. to tłuszcze jednonienasycone, 3,1 proc. tłuszcze nasycone, 1,4 proc. wielonienasycone, a ok. 0,42 proc. to cholesterol), w 1,1 proc. z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych).
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/Rakiety-za-8-mld-zatopia-fregaty-Eksperci-maja-obawy.png)
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także: Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową
Czytaj więcej: Jajka poszły w ruch. Skandaliczne zachowanie nastolatków podczas Halloween
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/Rakiety-za-8-mld-zatopia-fregaty-Eksperci-maja-obawy.png)
Spieszymy z pomocą wszystkim tym, którzy zastanawiają się nad jakością produktów dostępnych w dyskontach i nie wiedzą, co oznaczają kody na jajkach. Polecamy naszą poniższą infografikę.
Kody i symbole na skorupkach jajek. Co właściwie oznaczają?
Każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być oznaczone 11-znakowym kodem. Pierwszy znak wskazuje na system hodowli kur niosek:
- „0” – są to jaja z chowu ekologicznego. Kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych;
- „1”- są to jaja z wolnego wybiegu. Kury tak jak w gospodarstwie ekologicznym mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia;
- „2” – są to jaja pochodzące z chowu ściółkowego. W tym przypadku kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy;
- „3” – są to jaja z chowu klatkowego. Kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/Rakiety-za-8-mld-zatopia-fregaty-Eksperci-maja-obawy.png)
Jako drugi podawany jest symbol kraju produkcji jajek, dla Polski jest to PL. Kolejne cyfry służą do identyfikacji weterynaryjnej fermy:
- Pierwsze dwie cyfry oznaczają województwo, w którym znajduje się ferma. Na przykład dla województwa małopolskiego jest to 12.
- Następne dwie cyfry identyfikują powiat, w którym działa ferma. Na przykład dla powiatu wadowickiego jest to 18.
- Kolejne dwie cyfry określają zakres i rodzaj działalności fermy. Na przykład dla fermy jaj konsumpcyjnych jest to 13.
- Ostatnie dwie cyfry to numer producenta. Na przykład numer producenta 04.
Czytaj również: „Co to jest?!”. Tak gwiazdor futbolu przedstawił nową dziewczynę
Wielkość jajek
Jajka są także klasyfikowane ze względu na ich wielkość, z zakresem od S (najmniejsze jaja) do XL (największe jaja). W ramach tej klasyfikacji jaja często różnią się masą, co wpływa przeważnie na ich cenę. Ważne jest jednak zrozumienie, że mniejsze jaja nie są gorszej jakości. Różnią się głównie masą białka.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/Rakiety-za-8-mld-zatopia-fregaty-Eksperci-maja-obawy.png)
Klasa wagowa jajek prezentuje się następująco:
- XL – bardzo duże, o masie powyżej 73 g;
- L – duże, o masie 63-73 g;
- M – średnie, o masie 53-63 g;
- S – małe, o masie poniżej 53 g.
Jajka słyną z bogactwa składników odżywczych
Na łamach portalu czytajsklad.com dr Krystyna Pogoń podkreśla, że „w żółtku jaj występują wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E oraz K, witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, luteina biorąca udział w prawidłowym widzeniu oraz składniki mineralne jak żelazo czy cynk”.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/Rakiety-za-8-mld-zatopia-fregaty-Eksperci-maja-obawy.png)
Z kolei białko jest źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, przez co odznacza się wysoką wartością biologiczną i może być substytutem mięsa w diecie wegetarian. 100 gramów surowego lub gotowanego jajka ma 143 kcal.
Czytaj także: Gotujesz w ten sposób jajka? Eksperci ostrzegają
Wszechstronny produkt
Możemy je gotować na wiele sposobów: na twardo, na miękko, sadzone, w formie omletu, czy jajecznicy. Możemy wykorzystywać je jako składnik w ciastach i sosach.
![](https://oen.pl/wp-content/uploads/2023/09/Rakiety-za-8-mld-zatopia-fregaty-Eksperci-maja-obawy.png)
W sprzedaży oprócz jaj kurzych dostępne są również inne, jak na przykład jaja kacze, gęsie, perlicze, strusie czy przepiórcze.
Czytaj też: Zdrowsze niż kurze. Polacy wciąż ich nie doceniają