Biznes

Głośno wokół jajek z Biedronki. Czy wiesz, co oznaczają kody na skorupach?

  • 22 lutego, 2024
  • 4 min read
Głośno wokół jajek z Biedronki. Czy wiesz, co oznaczają kody na skorupach?


Wojna cenowa popularnych marketów trwa, ale absurd tego wyścigu zaczynają dostrzegać nawet klienci. Zamiast cieszyć się z obniżek w jednym bądź drugim sklepie coraz częściej zadają pytania o jakość oferowanych produktów.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jaja, ze względu na swoje wartości odżywcze, powinny stanowić stały element codziennych posiłków. Są one źródłem praktycznie wszystkich witamin i minerałów, jakich nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania.

Według danych USDA National Nutrient Database, jajo kurze składa się średnio w 74,8 proc. z wody, 12,6 proc. z białka, 10,0 proc. z tłuszczu (z czego 3,8 proc. to tłuszcze jednonienasycone, 3,1 proc. tłuszcze nasycone, 1,4 proc. wielonienasycone, a ok. 0,42 proc. to cholesterol), w 1,1 proc. z węglowodanów (prawie wyłącznie cukrów prostych).

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Czytaj więcej: Jajka poszły w ruch. Skandaliczne zachowanie nastolatków podczas Halloween

Kody i symbole na skorupkach jajek. Co właściwie oznaczają?

Każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być oznaczone 11-znakowym kodem. Pierwszy znak wskazuje na system hodowli kur niosek:

  • „0” – są to jaja z chowu ekologicznego. Kury są hodowane w tradycyjnym gospodarstwie, nie podaje się im antybiotyków i innych leków, a karma pochodzi z upraw ekologicznych;
  • „1”- są to jaja z wolnego wybiegu. Kury tak jak w gospodarstwie ekologicznym mogą poruszać się swobodnie po terenie, ale ich pożywienie nie podlega ścisłej kontroli pod kątem ekologicznego pochodzenia;
  • „2” – są to jaja pochodzące z chowu ściółkowego. W tym przypadku kury mogą się poruszać po specjalnym kurniku, ale nie wychodzą na zewnątrz, podaje się im specjalne karmy;
  • „3” – są to jaja z chowu klatkowego. Kury całe życie przebywają w klatce, podaje się im specjalne karmy.

Jako drugi podawany jest symbol kraju produkcji jajek, dla Polski jest to PL. Kolejne cyfry służą do identyfikacji weterynaryjnej fermy:

  • Pierwsze dwie cyfry oznaczają województwo, w którym znajduje się ferma. Na przykład dla województwa małopolskiego jest to 12.
  • Następne dwie cyfry identyfikują powiat, w którym działa ferma. Na przykład dla powiatu wadowickiego jest to 18.
  • Kolejne dwie cyfry określają zakres i rodzaj działalności fermy. Na przykład dla fermy jaj konsumpcyjnych jest to 13.
  • Ostatnie dwie cyfry to numer producenta. Na przykład numer producenta 04.
Warto przeczytać!  WIG20 skąpany w czerwieni. Banki reagują na iskrę z USA

Czytaj również: „Co to jest?!”. Tak gwiazdor futbolu przedstawił nową dziewczynę

Wielkość jajek

Jajka są także klasyfikowane ze względu na ich wielkość, z zakresem od S (najmniejsze jaja) do XL (największe jaja). W ramach tej klasyfikacji jaja często różnią się masą, co wpływa przeważnie na ich cenę. Ważne jest jednak zrozumienie, że mniejsze jaja nie są gorszej jakości. Różnią się głównie masą białka.

Klasa wagowa jajek prezentuje się następująco:

  • XL – bardzo duże, o masie powyżej 73 g;
  • L – duże, o masie 63-73 g;
  • M – średnie, o masie 53-63 g;
  • S – małe, o masie poniżej 53 g.

Jajka słyną z bogactwa składników odżywczych

Na łamach portalu czytajsklad.com dr Krystyna Pogoń podkreśla, że „w żółtku jaj występują wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E oraz K, witaminy z grupy B w tym kwas foliowy, luteina biorąca udział w prawidłowym widzeniu oraz składniki mineralne jak żelazo czy cynk”.

Czytaj także: Gotujesz w ten sposób jajka? Eksperci ostrzegają

Wszechstronny produkt

Możemy je gotować na wiele sposobów: na twardo, na miękko, sadzone, w formie omletu, czy jajecznicy. Możemy wykorzystywać je jako składnik w ciastach i sosach.

W sprzedaży oprócz jaj kurzych dostępne są również inne, jak na przykład jaja kacze, gęsie, perlicze, strusie czy przepiórcze.

Czytaj też: Zdrowsze niż kurze. Polacy wciąż ich nie doceniają




Źródło