Zdrowie

Grypa teflonowa: czym jest i jakie środki ostrożności należy zachować podczas gotowania?

  • 6 sierpnia, 2024
  • 7 min read
Grypa teflonowa: czym jest i jakie środki ostrożności należy zachować podczas gotowania?


Według The Washington Post ostatnio odnotowano wzrost przypadków choroby związanej z używaniem naczyń nieprzywierających, znanej jako „grypa teflonowa”. W ciągu ostatniego roku zgłoszono ponad 250 przypadków grypy teflonowej, co odnosi się do zastrzeżonego związku chemicznego używanego do produkcji popularnej powłoki nieprzywierającej — najwięcej od 2000 r.

Czym jest więc Teflon Flu i czy patelnie nieprzywierające są bezpieczne w użyciu? Odpowiedź brzmi: przeważnie tak, o ile patelnie zostały wyprodukowane po określonym roku i używasz ich prawidłowo.

Czytaj więcej: Istnieje bardzo ważny powód, dla którego większość frytkownic powietrznych nie przekracza temperatury 450 stopni

Czym jest grypa teflonowa?

Gorączka oparów polimerowych, zwana grypą teflonową, ponownie rozpaliła debatę na temat bezpieczeństwa naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Choroba występuje, gdy wdychane są opary z przegrzanej patelni teflonowej lub nieprzywierającej. Patelnie nieprzywierające są wykonane z politetrafluoroetylenu (znanego również jako PTFE). PTFE są znane jako „wieczne chemikalia”, ponieważ ich rozkład trwa dziesiątki, a czasem nawet setki lat.

Przy normalnym użytkowaniu PTFE nie uważa się za zagrożenie dla zdrowia, ale po podgrzaniu do temperatury powyżej 500 stopni Fahrenheita następuje zwiększona emisja i w rezultacie gorączka polimerowa. Gorączka polimerowa powoduje szereg zgłaszanych objawów, w tym gorączkę, dreszcze, napięcie mięśni i ból głowy. Objawy grypy teflonowej są przejściowe i zazwyczaj pojawiają się w ciągu 12 godzin od narażenia, ale mogą trwać do 24 godzin.

Warto przeczytać!  Ćwiczenia na basenie osiągnęły szczyt podczas gorącego lata w Bombaju

Jak uniknąć grypy teflonowej

Naczynia teflonowe i nieprzywierające są łatwe w użyciu, czyszczeniu i konserwacji, ale powinny być używane tylko do gotowania na niskiej lub średniej temperaturze. Nigdy nie podgrzewaj naczyń nieprzywierających na wysokiej lub średniej temperaturze przez dłuższy czas. Staraj się utrzymywać temperaturę powierzchni na poziomie 450 stopni Fahrenheita, w przeciwnym razie emisje z powłoki PTFE prawdopodobnie wzrosną.

Czym jest teflon i czy powoduje raka?

Nonstick lub teflon to popularny wybór wśród domowych kucharzy. Największą zaletą jest to, że jedzenie nie przywiera do garnków i patelni pokrytych teflonem, tak jak do innych materiałów metalowych, więc łatwo przewrócić naleśnik lub wyjąć ugotowane jajko. Nonstick jest również bardzo łatwy do czyszczenia, zazwyczaj mycie ręczne zajmuje nie więcej niż kilka sekund.

Teflon to nazwa handlowa syntetycznej substancji chemicznej zwanej politetrafluoroetylenem, która jest stosowana w wielu produktach gospodarstwa domowego, od powłok przewodów po ochraniacze tkanin i naczynia kuchenne. Zarzutem wobec teflonu jest to, że jest niebezpieczny, jeśli jest spożywany lub wchłaniany przez organizm i może zwiększać ryzyko zachorowania na raka i inne choroby. Podczas gdy badania wykazały pewne powiązania (więcej na ten temat poniżej), teflon nadal istnieje i jest używany do produkcji naczyń kuchennych, ale obawy dotyczące bezpieczeństwa związane z teflonem są już w większości przeszłością.

Warto przeczytać!  Wszystko o indyjskiej jagodzie pełnej przeciwutleniaczy

I podkreślam głównie. Dlatego…

Choć marka teflonu może wiązać się z ryzykiem zachorowania na raka, w rzeczywistości jest to substancja chemiczna dawniej stosowany do produkcji teflonu zwanego Kwas foliowy to jest winne. Według Centers for Disease Control and Prevention kwas perfluorooktanowy jest produkowanym perfluorochemicznym związkiem opracowanym w latach 30. XX wieku i używanym do produkcji powłok fluoropolimerowych i produktów odpornych na ciepło, olej, plamy, smar i wodę.

cała patelnia na grillu cała patelnia na grillu

Dzięki federalnemu zakazowi wszystkie naczynia teflonowe i nieprzywierające wyprodukowane po 2013 r. powinny być wolne od szkodliwego PFOA. Europa wprowadziła ten sam zakaz w 2008 r.

W pełnym ubiorze

Jakie są negatywne skutki PFOA?

W niektórych badaniach PFOA powiązano z rakiem, niedoborem odporności i wieloma innymi problemami medycznymi. Wykazano również, że wpływa na wzrost i rozwój oraz uszkadza wątrobę u zwierząt laboratoryjnych.

Logo porad domowych CNET Logo porad domowych CNET

Jeszcze w 2017 r. chemiczny gigant Dupont rozstrzygnął sprawę na kwotę ponad 670 mln USD za swoją rolę w zanieczyszczaniu wody pitnej kwasem PFOA (znanym również jako C-8) w środkowej dolinie Ohio. Poprzedni pozew zbiorowy z 2004 r. w tym samym rejonie doprowadził do badania, które wykazało, że kwas PFOA jest powiązany z rakiem i upośledzeniem funkcji odpornościowych, nawet w małych dawkach.

Naczynia teflonowe wyprodukowane przed 2013 rokiem mogą być toksyczne

To wystarczyło, aby większość producentów wstrzymała produkcję powłok nieprzywierających z użyciem PFOA około 2002 r. Jednak teflon z użyciem PFOA nie został oficjalnie zakazany w Stanach Zjednoczonych aż do 2014 r. W Europie został zakazany w 2008 r. Oznacza to, że jeśli posiadasz naczynia kuchenne z powłoką teflonową z 2013 r. lub starsze, istnieje prawdopodobieństwo, że zawierają one PFOA. Dziewięć lat to zazwyczaj dłużej niż średnia żywotność patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, ale jeśli nie masz pewności, prawdopodobnie najlepiej będzie wymienić wszystkie garnki lub patelnie pokryte teflonem.

Jeśli masz obawy, poszukaj naczyń kuchennych bez PFOA

Ze względu na zakaz wszystkie naczynia kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu wyprodukowane w USA powinny być wolne od PFOA, ale warto się upewnić. Zachowaj szczególną ostrożność przy zakupie tanich naczyń kuchennych lub naczyń innej marki, zwłaszcza jeśli nie są produkowane w kraju, w którym obowiązuje zakaz stosowania PFOA. PFOA jest nadal produkowany gdzie indziej, głównie w Chinach, i wykorzystywany do produkcji produktów konsumenckich.

Dobra nowina jest taka, że Bez PFOA naczynia kuchenne z powłoką zapobiegającą przywieraniu są taniewięc nie ma powodu, aby ryzykować z czymkolwiek, co może zawierać tę substancję chemiczną. Możesz zdobyć 10-calową patelnię od zaufanej marki naczyń kuchennych, takiej jak Misen za 33 dolary lub Tramontina za około 25 dolarów. Marka luksusowych naczyń kuchennych All-Clad produkuje zestaw dwuczęściowych naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu za 50 dolarów.

zawsze-pan.png zawsze-pan.png

Always Pan to ceramiczna powłoka zapobiegająca przywieraniu, stanowiąca alternatywę dla naczyń teflonowych.

Nasze miejsce

Najlepsze naturalne alternatywy dla naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu

Jeśli jesteś gotowy całkowicie zrezygnować z teflonu i nieprzywierających garnków i patelni, istnieje wiele bardziej naturalnych alternatyw.

Najbardziej nieprzywierająca jest ze wszystkich naczynia ceramicznektóre odnotowały gwałtowny wzrost popularności od czasu, gdy pojawiły się pierwsze obawy dotyczące teflonu. Kilka popularnych opcji naczyń ceramicznych obejmuje Zawsze patelnia (Przeczytaj moje pełna recenzja tutaj), Kminek I Zielony Pan.

Żeliwo to kolejny materiał naczyń kuchennych, który z czasem tworzy naturalną powłokę zapobiegającą przywieraniu, szczególnie jeśli doprawić dobrze I dbaj o to właściwie. Prawdopodobnie nigdy nie stanie się tak nieprzywierająca jak teflon, ale żeliwo ma mnóstwo innych zalet kulinarnych, które są warte kilku dodatkowych sekund szorowania w zlewie po użyciu. Lodge to sprawdzony producent naczyń żeliwnych: Możesz nabrać Patelnia 10-calowa za jedyne 24 dolary.

jedzenie-śniadanie-jajka-1278 jedzenie-śniadanie-jajka-1278

Żeliwo z czasem pokrywa się patyną zapobiegającą przywieraniu i stanowi naturalną alternatywę dla teflonu.

Angela Lang/CNET

Stal węglowa jest kolejną opcją i działa podobnie do żeliwnych naczyń kuchennych, choć nie jest tak ciężkie, nieco bardziej podatne na korozję i zazwyczaj droższe. Stal węglowa nie zyskała jeszcze popularności w USA, ale jest ulubioną stalą profesjonalnych kucharzy, a także mnie. Startup produkujący naczynia kuchenne Made In produkuje doskonałe niebieska stal węglowa patelnię za około 80 dolarów, ale można znaleźć tańsze opcje.




Źródło