Zdrowie

Grypa teflonowa: Dowiedz się, jak bezpiecznie używać naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu

  • 28 lipca, 2024
  • 7 min read
Grypa teflonowa: Dowiedz się, jak bezpiecznie używać naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu


Toksyczne opary z naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu mogą powodować objawy grypopodobne zwane grypą teflonową. Poznaj ją i środki ostrożności podczas gotowania w naczyniach kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu!

Nowoczesne kuchnie mają nowoczesne przybory, a naczynia z powłoką zapobiegającą przywieraniu stały się wszechstronnym dodatkiem do naszych kuchni. Te przybory pomagają w przygotowywaniu idealnej jajecznicy lub jajek sadzonych, a ich czyszczenie jest tak samo bezproblemowe, jak gotowanie w nich. Ale czy wiesz, że toksyczne opary z patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu mogą potencjalnie wywołać grypę? Choroba o nazwie grypa teflonowa, znana również jako gorączka oparów polimerowych, doprowadziła do hospitalizacji 250 Amerykanów w 2023 r., zgodnie z doniesieniami. Jeśli nie jesteś świadomy środków ostrożności, które należy zachować podczas gotowania w naczyniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu, czytaj dalej.

Czym jest teflon?

Teflon to syntetyczny związek chemiczny zawierający węgiel i fluor, zwany politetrafluoroetylenem. To właśnie ten związek chemiczny odpowiada za nieprzywierającą i beztarciową powierzchnię specjalnych naczyń kuchennych, dzięki czemu gotowanie jest dla ludzi wygodne.



Co powoduje grypę teflonową?

Jak sama nazwa wskazuje, naczynia teflonowe mogą sprawić, że będziesz bardziej podatny na tę chorobę, jeśli nie będziesz ich prawidłowo używać. Kiedy przegrzewamy lub rysujemy nasze patelnie teflonowe, substancje chemiczne w powłoce mają tendencję do rozpadu. Substancje te uwalniają się do powietrza, gdy naczynia są podgrzewane, a wdychanie tych toksycznych oparów może prowadzić do objawów grypopodobnych, wyjaśnia lekarz konsultant dr Roohi Pirzada.

Gotowanie w naczyniach nieprzywierających może prowadzić do objawów grypopodobnych, nazywanych grypą teflonową. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Adobe Stock

Powłoka nieprzywierająca jest wykonana z „wiecznych chemikaliów”, które po spożyciu wnikają głęboko do organizmu, gdzie nie są w stanie się rozłożyć. Chociaż nie ma dokładnych dowodów na to, dlaczego tak się dzieje, może to być spowodowane podrażnieniem wywołanym przez chemikalia w płucach, co prowadzi do objawów grypopodobnych.

Warto przeczytać!  Dwa waleczne stworzenia z potencjalnie „terapeutycznymi” jadami — po prostu nie szukaj okazji, żeby je ugryźć

Objawy grypy teflonowej

Objawy grypy teflonowej zwykle rozwijają się kilka godzin po narażeniu, ale mogą być opóźnione do 24 godzin. Niektóre z typowych objawów tej gorączki obejmują:

• Gorączka i dreszcze
• Kaszel
• Ucisk w klatce piersiowej
• Problemy z oddychaniem
• Zawroty głowy
• Bóle głowy
• Mdłości
• Bóle mięśni i stawów

Dlaczego patelnie nieprzywierające są przyczyną chorób?

Używanie patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, pokrytą materiałem PTEE, znanym również jako teflon, jest uważane za bezpieczne. Jednak staje się to problemem dopiero wtedy, gdy patelnia jest podgrzewana do temperatury powyżej 500 stopni Fahrenheita. W tej temperaturze powłoka na niektórych patelniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu zaczyna się pogarszać i zaczyna uwalniać bardzo złożoną mieszankę utlenionych, fluorowanych substancji w powietrzu.

Regularne wdychanie tych toksycznych substancji w postaci oparów może narazić Twoje zdrowie na jeszcze większe ryzyko.

Aby tego uniknąć, należy powstrzymać się od podgrzewania patelni teflonowych do wysokiej temperatury. Należy również unikać podgrzewania patelni z powłoką nieprzywierającą, ponieważ puste patelnie z powłoką nieprzywierającą mogą osiągnąć wysoką temperaturę w bardzo krótkim czasie. Dlatego zawsze należy dokładać ciepła do patelni, w której znajduje się już jedzenie, masło lub olej.

Kto jest bardziej narażony na zachorowanie na grypę teflonową?

Osoby pracujące w fabrykach lub zakładach spawalniczych metali bez noszenia masek lub posiadania odpowiedniego sprzętu ochronnego, aby zminimalizować narażenie na opary, są bardziej narażone. Podczas prac spawalniczych są narażone na szeroką gamę metali, takich jak żelazo, miedź, aluminium i cyna.

Ponadto osoby, które przegrzewają naczynia kuchenne pokryte powłoką PTEE (teflon) są również bardziej narażone na zachorowanie na grypę teflonową. Aby uniknąć tej choroby, należy unikać wdychania oparów bezpośrednio ze źródła.

Stosuj te środki ostrożności podczas korzystania z naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu, ponieważ toksyczne opary mogą powodować grypę teflonową. Zdjęcie dzięki uprzejmości: Shutterstock

Środki ostrożności podczas korzystania z naczyń kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu

Mając na uwadze ryzyko związane z gotowaniem w naczyniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu, ICMR-National Institute of Nutrition (NIN) wydał aktualizację w ramach swoich wytycznych dietetycznych dla Hindusów. Kluczowym zaleceniem jest promowanie używania glinianych naczyń kuchennych, ponieważ jest to najbezpieczniejsza opcja do gotowania. Gliniane garnki wymagają mniej oleju do przygotowywania potraw, są przyjazne dla środowiska, a także pomagają zachować wartość odżywczą żywności. Oprócz tego, oto kilka wskazówek i przeciwwskazań dotyczących gotowania w naczyniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu dla Twojego bezpieczeństwa, według dr Roohi Pirzady:

1. Nigdy nie podgrzewaj pustej patelni

Patelnie nieprzywierające mają tendencję do uwalniania toksycznych oparów po podgrzaniu do wysokiej temperatury bez użycia oleju w celu ochrony ich powłoki nieprzywierającej. Zawsze należy dodać do niej olej, wodę lub jedzenie przed włączeniem palnika. Nasmarowanie powierzchni nieprzywierającej nie tylko pomaga zachować jej właściwości nieprzywierające, ale także wydłuża żywotność patelni.

2. Unikaj gotowania na wysokim ogniu

Rozpocznij podgrzewanie naczyń kuchennych na niskim lub średnim poziomie, aby umożliwić powolne podniesienie temperatury gotowania do pożądanej temperatury. Jeśli wystawisz naczynia kuchenne z powłoką nieprzywierającą na działanie wysokiej temperatury, powłoka na nich może szybko się rozpaść. Temperatura naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą może szybko osiągnąć maksymalną zalecaną temperaturę gotowania, tj. 260 stopni Celsjusza lub 500 stopni Fahrenheita. Unikaj więc używania naczyń kuchennych z powłoką nieprzywierającą do powolnego gotowania lub w zastosowaniach, w których naczynia mogą być narażone na działanie ciepła przez dłuższy czas.

Warto przeczytać!  Technologia szczepionek mRNA zmienia krajobraz leczenia raka, oferując obiecujący potencjał wykraczający poza Covid-19

3. Unikaj używania szpatułek stalowych

Powłoka na naczyniach kuchennych z powłoką zapobiegającą przywieraniu jest bardzo delikatna i zbyt duże tarcie powierzchni może prowadzić do jej pogorszenia. Ponadto nie należy używać ostrych przyborów kuchennych, takich jak metalowe łyżki, widelce, trzepaczki, szpatułki, szczypce lub noże. Zasada jest taka, aby nie używać żadnych metalowych przedmiotów wewnątrz patelni, ponieważ rysują i przebijają powłokę zapobiegającą przywieraniu. Należy używać wyłącznie przedmiotów o zaokrąglonych krawędziach, takich jak drewniane łyżki i silikonowe szpatułki, a nawet ich nie należy używać energicznie do celów kulinarnych. Im delikatniej obchodzisz się ze swoimi naczyniami kuchennymi, tym lepiej.

4. Przed myciem odczekaj, aż patelnia ostygnie

Nie zaleca się umieszczania garnków bezpośrednio w zlewie po zakończeniu gotowania. Pozostaw garnek do powolnego ostygnięcia na kuchence lub przechowuj go w innym miejscu. Jeśli nagle umieścisz gorące naczynie kuchenne bezpośrednio pod bieżącą wodą w zlewie, szybka zmiana temperatury w gorącym naczyniu kuchennym może potencjalnie zniszczyć powłokę zapobiegającą przywieraniu.

5. Nie myj patelni w zmywarce

Zmywarki z pewnością oferują dużą wygodę, ale powłoka zapobiegająca przywieraniu może ulec pogorszeniu, gdy naczynia kuchenne są poddawane działaniu wysokich temperatur i silnych detergentów do mycia naczyń. Zawsze zaleca się mycie naczyń kuchennych ręcznie w zlewie i osuszanie ich miękkim ręcznikiem lub chusteczką higieniczną.


Źródło