Zdrowie

Grypa teflonowa rośnie w USA: objawy, co robić i czego unikać podczas gotowania w naczyniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu

  • 24 lipca, 2024
  • 3 min read
Grypa teflonowa rośnie w USA: objawy, co robić i czego unikać podczas gotowania w naczyniach z powłoką zapobiegającą przywieraniu


Czy toksyczne opary z patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu mogą wywołać grypę? Choć może się to wydawać niesłychane, ta dziwna choroba dotyka wielu Amerykanów. Według doniesień Dailymail, grypa teflonowa, znana również jako gorączka oparów polimerowych, spowodowała hospitalizację ponad 250 Amerykanów w zeszłym roku. Objawy tej choroby obejmują ból głowy, bóle ciała, gorączkę, dreszcze i dreszcze.

Zastanawiasz się, co naraża Cię na ryzyko grypy teflonowej? Jak sama nazwa wskazuje, to naczynia teflonowe mogą sprawić, że będziesz podatny na tę chorobę, jeśli będziesz ich niewłaściwie używać. Przegrzanie naczyń nieprzywierających lub zarysowanie patelni teflonowych może spowodować rozkład substancji chemicznych w powłoce. Substancje te mogą wydostać się do powietrza podczas podgrzewania, a wdychanie tych toksycznych oparów może powodować objawy grypopodobne.


Powłoka nieprzywierająca wykonana z „wiecznych chemikaliów” PFAS może dostać się głęboko do organizmu, gdzie nie może zostać rozłożona. Podczas gdy naukowcy wciąż próbują odkryć, jak to się dzieje, może to być spowodowane podrażnieniem wywołanym przez chemikalia w płucach, które mogą powodować objawy grypopodobne.

Objawy grypy teflonowej mogą pojawić się natychmiast lub po pewnym czasie od narażenia.

Czym jest teflon? Teflon to syntetyczny związek chemiczny zawierający węgiel i fluor, zwany politetrafluoroetylenem. Zapewnia nieaktywną, nieprzywierającą i beztarciową powierzchnię. Nieprzywierająca powierzchnia sprawia, że ​​gotowanie jest wygodne dla ludzi.

W jaki sposób patelnia nieprzywierająca powoduje tę chorobę Gotowanie na patelni nieprzywierającej pokrytej materiałem politetrafluoroetylenowym (PTFE), powszechnie znanym jako teflon, jest bezpieczne. Jednak gdy patelnia nieprzywierająca zostanie podgrzana do temperatury powyżej 500 stopni Fahrenheita, powłoka na niektórych patelniach nieprzywierających może zacząć się pogarszać i uwalniać bardzo złożoną mieszankę utlenionych, fluorowanych substancji w powietrzu. Wdychanie tych szkodliwych substancji w postaci oparów może być szkodliwe dla osób, które są na nie regularnie narażone.

Ludzie powinni unikać podgrzewania patelni teflonowej do wysokiej temperatury. Należy również powstrzymać się od podgrzewania patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, ponieważ puste patelnie z powłoką zapobiegającą przywieraniu mogą osiągnąć wysoką temperaturę w bardzo krótkim czasie. Dlatego zawsze należy podgrzewać je z jedzeniem, masłem lub olejem już w środku.

Kto jest narażony na tę chorobę? Opary emitowane przez rozgrzany metal i palące się produkty plastikowe mogą narazić ludzi na ryzyko chorób grypopodobnych. Osoby spawające metal w pracy są bardziej narażone na gorączkę metalową, ponieważ niektórzy pracownicy nie mają odpowiedniego sprzętu ochronnego, który zapobiegałby skutkom narażenia na opary. Są narażeni na szeroką gamę metali, w tym miedź, żelazo, aluminium i cynę podczas prac spawalniczych. Osoby, które przegrzewają naczynia kuchenne pokryte PTFE (teflonem), mogą również cierpieć na grypę teflonową. Dlatego ludzie powinni oddalić się od źródła oparów.

Objawy gorączki teflonowej „U pacjentów mogą wystąpić typowe objawy, takie jak gorączka i dreszcze, kaszel, uczucie ucisku w klatce piersiowej, trudności w oddychaniu, ból głowy, zawroty głowy, zmęczenie, złe samopoczucie, nudności, wymioty, bóle mięśni i stawów kilka godzin po narażeniu na opary metali” – mówi dr Santosh Kumar Aggarwal, starszy konsultant ds. medycyny wewnętrznej w Marengo Asia Hospitals Faridabad.


Źródło

Warto przeczytać!  Powszechny lek rozrzedzający krew, heparyna, może uratować życie w przypadku ukąszenia kobry: badanie - Life News