Gotowanie

Gulasz węgierski na obiad. Przepis na rozgrzewające danie z wieprzowiny. Mięso rozpływa się w ustach

  • 19 października, 2022
  • 3 min read
Gulasz węgierski na obiad. Przepis na rozgrzewające danie z wieprzowiny. Mięso rozpływa się w ustach

Gulasz węgierski to pożywny mięsny posiłek najczęściej na bazie wieprzowiny i pieczarek. Można je podawać z ugotowanymi ziemniakami. Sekret idealnego gulaszu po węgiersku tkwi w duszeniu mięsa i doprawieniu go mieloną papryką. Podpowiadamy, jak zrobić dobry gulasz węgierski.

W skrócie

Dania z wieprzowiny najczęściej przygotowuje się z dodatkiem warzyw lub grzybów leśnych. W wersji całorocznej sięga się po pieczarki albo namoczone suszone grzyby. Gulasz najczęściej przygotowuje się z łopatki lub karkówki. Warto zapamiętać, że do duszenia można też dodawać boczek lub żeberka. Mięso wieprzowe najlepiej dusić do momentu, aż będzie miękkie.

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny (w tym około 1,5 godziny duszenia mięsa).

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 2 cebule,
  • 30 g smalcu lub oleju,
  • 10 ml oleju,
  • 2 marchewki,
  • 1 papryka,
  • 30 g mielonej słodkiej papryki,
  • 10 g mielonej ostrej papryki,
  • 400 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 10 g koncentratu pomidorowego,
  • 10 ml sosu sojowego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 150 g pieczarek,
  • do smaku: sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Mięso wieprzowe należy pokroić w kostkę o boku około 2 cm.
  2. Następnie cebulę należy obrać, posiekać i razem z wieprzowiną przesmażyć na smalcu lub oleju na złoty kolor.
  3. W międzyczasie należy obrać marchewkę i pokroić ją w plastry, a paprykę pokroić w kostkę. Tak przygotowane warzywa należy przesmażyć chwilę z wieprzowiną i cebulą.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie gulaszu węgierskiego z warzywami słodką i mieloną papryką.
  5. Następnie mięso należy delikatnie posolić i zalać 150 ml bulionu lub rosołu. Do bulionu trzeba dodać liść laurowy, ziele angielskie, sos sojowy i posiekany czosnek.
  6. Całość należy gotować około 1 godziny. Jeśli mięso nie jest wystarczająco miękkie, to należy przykryć je i dusić jeszcze 30 minut.
  7. W tym czasie należy obrać i pokroić pieczarki w plastry. Następnie przesmażyć je na złoto na łyżce oleju.
  8. Na koniec gulasz węgierski należy przyprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem oraz połączyć z przesmażonymi pieczarkami. Gulasz węgierski jest gotowy do podania.
  9. Jeśli uważasz, że gulasz jest za rzadki, to można zagęścić go tradycyjną zasmażką na bazie smalcu i mąki.
Warto przeczytać!  Makaron z gruszką i gorgonzolą. Pyszne danie na jesienny obiad. Przepis poleca Plate by Kate

Gulasz węgierski często serwowany jest z plackiem po węgiersku, który jest dużym plackiem ziemniaczanym obficie polanym mięsnym sosem. W warunkach domowych proponujemy zrobić średniej wielkości placki ziemniaczane. Dzięki temu będziecie mieć pewność, że zostaną równo usmażone. Tradycyjnemu gulaszowi węgierskiemu towarzyszy dodatek kiszonych ogórków, a także purée ziemniaczane, ugotowana kasza gryczana lub frytki. Świetnym wyborem będą też kopytka lub kluski śląskie.

Gulasz po węgiersku przygotowywany jest nie tylko z wieprzowiny. W wielu domach gospodynie eksperymentują z użyciem różnych rodzajów mięsa. Stąd spotyka się dietetyczne wersje gulaszu węgierskiego z indyka i sycący gulasz wołowy węgierski.

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl

Źródło