Gwiazda programu „Top Chef Masters” Naomi Pomeroy, 49 lat, zginęła w niefortunnym wypadku podczas spływu rzeką w Oregonie
Światowej sławy szefowa kuchni i gwiazda programu „Top Chef Masters” Naomi Pomeroy zginęła, gdy została uwięziona pod wodą podczas spływu pontonem po rzece w Oregonie, który odbyli z mężem i przyjacielem.
Jak poinformowało we wtorek biuro szeryfa hrabstwa Benton, 49-letnia Pomeroy pływała pontonami ze swoim mężem, Kyle’em Lindenem Websterem, i jeszcze jedną osobą na rzece Willamette w pobliżu Corvallis w stanie Oregon, gdy grupa wpadła w „odsłoniętą przeszkodę w wodzie”.
Ukochana szefowa kuchni została następnie wciągnięta pod wodę i uwięziona smyczą od deski do pływania, w wyniku czego utonęła, poinformowali urzędnicy.
Według doniesień przed wypadkiem cała trójka związała ze sobą dętki i deskę.
Straż pożarna w Corvallis nie odnalazła jeszcze ciała Pomeroya, natomiast Webstera i trzecią osobę uratowano na brzegu — około 60 mil od Portland.
„Zależy mi na odnalezieniu Naomi i sprowadzeniu jej do domu, do rodziny i bliskich” – powiedział szeryf Van Arsdall.
Ratownicy przeszukali odcinki rzeki o długości 187 mil, używając sonaru, kamer podwodnych i dronów, ale duża ilość śmieci utrudniła poszukiwania, poinformowali urzędnicy.
Jak podaje The Oregonian, Pomeroy stał się wizytówką sceny kulinarnej Portland po otwarciu w 2007 r. uwielbianej restauracji Beast, serwującej dania z lokalnych produktów.
W 2014 r. Pomeroy zdobyła prestiżową nagrodę Jamesa Bearda, przyznawaną najlepszemu szefowi kuchni Północnego Zachodu, za sukces swojej popularnej restauracji.
Samouk zamknęła Beast w maju 2020 r., ale wkrótce potem zmieniła nazwę lokalu na Ripe Cooperative. Jednak ze względu na rosnące koszty prowadzenia restauracji, była zmuszona zamknąć ją w październiku 2022 r., podała placówka.
Pomeroy zyskała największą sławę dzięki występowi w programie kulinarnym stacji Bravo „Top Chef Masters” w 2011 roku.
Znany szef kuchni zajął czwarte miejsce w trzecim sezonie programu, za co Pomeroy otrzymał 26 800 dolarów.
Później pojawiła się w programie „Top Chef” jako gość-jury i gość specjalny.
W ostatnich latach Pomeroy była wraz z mężem współwłaścicielką portlandzkiego baru koktajlowego Expatriate.
Według The Oregonian szef kuchni zamierzał również otworzyć nową restaurację-bistro w tym północno-zachodnim mieście.
Kongresmen USA Earl Blumenauer, który reprezentuje 3. okręg kongresowy Oregonu, nazwał szefową kuchni, z którą ściśle współpracował podczas pandemii, wiadomością o jej śmierci „tragiczną”.
„Naomi była nie tylko wspaniałą szefową kuchni i przedsiębiorczynią, ale także niesamowitym człowiekiem” – powiedział Blumenauer, według doniesień portalu.
„Jej wpływ wykroczył daleko poza Portland, pomagając nam ustanowić nasze przywództwo i reputację doskonałości kulinarnej. Będzie nam jej bardzo brakować”.
Mary Sue Milliken, uczestniczka programu „Top Chef Masters” i autorka, również zamieściła poruszający wpis po tym, jak dowiedziała się o nagłej śmierci Pomeroya.
„Zrozpaczeni, słysząc, że tragicznie straciliśmy superzdolną szefową kuchni Naomi Pomeroy. Ona i ja zbliżyliśmy się do siebie poprzez stresujące wyzwania kulinarne w Top Chef Masters sezon 3…… moje serce jest z Kyle, August i wszystkimi jej drogimi przyjaciółmi”, napisała we wtorek X.
Jak podaje KOIN, 12 lipca funkcjonariusze wyłowili 13-letniego chłopca z rzeki Willamette po trzydniowych poszukiwaniach.
Nastolatek bawił się w wodzie, gdy zniknął.