Gwiazdki Michelin przyznane czterem chicagowskim restauracjom

Scena restauracyjna w Chicago widzi gwiazdy. Gwiazdki Michelina.
We wtorek wieczorem w Nowym Jorku odbyła się gala Przewodnika Michelin 2023, podczas której wyróżniono restauracje w Chicago, a także w Nowym Jorku i Waszyngtonie, uhonorowując restauracje w trzech miastach niezmiennie oferujące „wybitną kuchnię”.
„Te ważne ogłoszenia ugruntowują pozycję tych miast jako jednych z najlepszych na świecie miejsc do odwiedzenia w celu przeżycia kulinarnych przygód” – powiedział Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor Przewodników Michelin.
Gwiazdki Michelin – najwyższe wyróżnienie w branży kulinarnej – przyznawane są wyłącznie kuchni restauracji i są oceniane przez anonimowych recenzentów na podstawie pięciu kryteriów: „jakość składników, harmonia smaków, mistrzostwo technik, osobowość szefa kuchni wyrażone poprzez kuchnię i spójność zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
W Chicago jedna restauracja otrzymała najwyższe wyróżnienie w branży – nieuchwytną trzecią gwiazdkę Michelin – dwie restauracje otrzymały jedną gwiazdkę Michelin, a jedna otrzymała stosunkowo nową zieloną gwiazdkę Michelin.
Uhonorowując Smyth in the West Loop trzecią gwiazdką Michelin, Poullennec powiedział: „Inspektorzy uważnie monitorują postępy w Smyth, zwłaszcza od czasu, gdy w 2017 r. firma zdobyła dwie gwiazdki Michelin. Jednomyślnie zdecydowali, że nadszedł czas, aby nagrodzić restaurację , szefom kuchni Johnowi Shieldsowi i Karen Urie Shields oraz ich pracownikom za najwyższą kreatywność, precyzję i pracę zespołową. To elitarna restauracja.”
Smyth dzieli obecnie status najwyższego wyróżnienia Michelin z firmą Alinea, która od 2011 roku zachowała status trzech gwiazdek.
Na gwiazdki trzeba „zapracować” każdego roku, a poprzednie gwiazdki można anulować, jeśli recenzenci stwierdzą, że ogólna jakość kuchni straciła część swojego blasku.
Atelier i Indienne przy Lincoln Square w River North otrzymały swoje pierwsze gwiazdki Michelin „przyznawane restauracjom korzystającym z najwyższej jakości składników, gdzie dania o wyrazistych smakach przygotowywane są na niezmiennie wysokim poziomie”.
Otrzymanie zielonej gwiazdki Michelin „przyznawanej restauracjom stanowiącym wzorce do naśladowania w zakresie zrównoważonej gastronomii” to Daisies przy Logan Square.
Oto bliższe spojrzenie na najnowsze restauracje w Chicago, które otrzymały gwiazdki Michelin, wraz z fragmentami komentarzy:
Trzy gwiazdki Michelin

Chicagowska restauracja Tony Smyth w West Loop otrzymała trzecią gwiazdkę Michelin podczas uroczystej ceremonii we wtorek wieczorem w Nowym Jorku.
Smyth
177 N. Ada St., West Loop; kuchnia współczesna/kreatywna; smythandtheloyalist.com
„Bardzo eleganckim Smyth, ze stylem salonu i otwartą kuchnią, kierują szefowie kuchni John Shields i Karen Urie Shields. Ich kuchnia jest odważna i często przekracza granice, a jednocześnie robi wrażenie. W przypadku produktów sezonowych, z których część pochodzi z ogrodu, zastosowano czystą kreatywność. Jajko przepiórcze, delikatnie wędzone i polane kawiorem, doprawione jest jęczmiennym karmelem. Spoczywający w skorupie, pulchny Maine uni, wzmocniony boskim żelem brzoskwiniowym i kremem wasabi, jest zarówno oszałamiający, jak i niezapomniany. Kreatywność szefów kuchni została w pełni pokazana w całkowicie wyjątkowym daniu z kraba Dungeness, a wagyu z pączkiem o smaku trufli i polewą z szpiku kostnego to kolejny hit”.
Jedna gwiazdka Michelin

Delektuj się menu szefa kuchni Christiana Huntera i jego zespołu w restauracji Atelier, która właśnie otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin.
Atelier
4835 N. Western Ave., Lincoln Square; kuchnia amerykańska; atelier-chicago.com
„Na widoku jadalni szef kuchni Christian Hunter i jego zespół wyznaczają nowe wody, zawsze zdeterminowani, aby odcisnąć swój własny ślad w tej intymnej przestrzeni. Pracując cicho i płynnie, kuchnia zapewnia starannie dobrane menu degustacyjne, wspierane przez pobliskie gospodarstwa, pełne smaku i oryginalności. Znane dania, takie jak marynowane buraki, ser pimento i sałatka Cezar, przybywają odnowione i wyrafinowane, umiejętnie doprawione i nigdy nie brakuje liścia ani kęsa. Mam nadzieję, że ciepła zupa z małży z boczkiem jagnięcym i oliwą szczypiorkową jest jeszcze dostępna. To totalna rewelacja.”
Indie
217 W. Huron St., River North; Kuchnia indyjska; indiennechicago.com

Artystyczny charakter kuchni restauracji Indienne w River North zapewnił jej pierwszą gwiazdkę Michelin.
© Fotografia Neila Johna Burgera
„W mieście, w którym kuchnie łamią schematy i wymykają się oczekiwaniom, szef kuchni Sujan Sarkar robi furorę w tym cichym pasie rzeki North. Dostępna jest a la carte, jednak nowicjusze powinni zacząć od menu degustacyjnego, gdzie Sarkar dostarcza oryginalną, nowoczesną wizję kuchni indyjskiej. Jego jedzenie może wyglądać jak dzieła sztuki, ale smakuje jak znane ulubione dania z jego tętniącej życiem ojczyzny. Czasami pani puris, chaty i curry wykazują nutę francuskiej wrażliwości, są zręcznie doprawione i elegancko podane. Kuchnia jest szybka, a ogólny efekt robi wrażenie, wyrafinowanie.”
Zielona Gwiazda Michelin

Lokalne menu w restauracji Daisies przy Logan Square było jednym z powodów, dla których restauracja otrzymała Zieloną Gwiazdkę Michelin.
© Fotografia Neila Johna Burgera
Stokrotki
2375 N. Milwaukee Ave., Logan Square; Kuchnia włoska; daisieschicago.com
„Menu szefa kuchni/właściciela Joe Frillmana skupia się na produktach, a większość z nich pochodzi z 30-akrowej farmy jego brata, położonej 70 mil od miasta. Restauracja posiada program fermentacji mający na celu zachowanie produktów i ograniczenie ilości odpadów, a także program kompostowania w celu nawożenia gleby w gospodarstwie i karmienia kurczaków. Jej celem jest pozyskiwanie lokalnej, zrównoważonej żywności, gdy tylko jest to możliwe, i minimalizowanie jej śladu poprzez znajdowanie zastosowań dla powszechnie wyrzucanych przedmiotów”.
Specjalne nagrody Michelin
Ponadto pracownikom restauracji w Chicago przyznano cztery specjalne nagrody Michelin:
- Nagroda Michelin za wyjątkowe koktajle: Monica Casillas-Rios, Elske, 1350 W. Randolph St.
- Nagroda Michelin Sommeliera: Alex Ring, Sepia, 123 N. Jefferson St.
- Nagroda Michelin za wybitną obsługę: Josh Perlman, Giant, 3209 W. Armitage Ave.
- Nagroda Michelin dla młodego szefa kuchni: Christian Hunter, Atelier, 4835 N. Western Ave.
Śliniaczki dla smakoszy 2023
Ponadto w zeszłym tygodniu Przewodnik Michelin przyznał status Bib Gourmand pięciu chicagowskim restauracjom, które wyróżniły te, które „oferują trzydaniowy posiłek za rozsądną cenę”. Poszły one do:
W Chicagowskim Przewodniku Michelin znajdują się obecnie 154 restauracje reprezentujące 38 rodzajów kuchni, w tym: dwie restauracje trzygwiazdkowe („wyjątkowa kuchnia, warta wyjątkowej podróży”); trzy dwugwiazdkowe restauracje („doskonała kuchnia, warta odwiedzenia”); 16 restauracji jednogwiazdkowych (kuchnia na wysokim poziomie, warto się zatrzymać); jedna restauracja Green Star (liderzy zrównoważonego rozwoju restauracji); 47 Bib Gourmands (dobre jedzenie w umiarkowanych cenach); i 86 rekomendowanych restauracji.