Świat

Herbata czy chai? Świętujemy Międzynarodowy Dzień Herbaty | Infografika Aktualności

  • 21 maja, 2023
  • 5 min read
Herbata czy chai?  Świętujemy Międzynarodowy Dzień Herbaty |  Infografika Aktualności


Na całym świecie prawie wszystkie słowa oznaczające herbatę mogą pochodzić od rdzenia cha lub te.

Herbata jest najpopularniejszym napojem na całym świecie, zaraz po wodzie. Aby uczcić dziedzictwo kulturowe, korzyści zdrowotne i gospodarcze tego napoju, Organizacja Narodów Zjednoczonych wyznaczyła 21 maja Międzynarodowym Dniem Herbaty.

Herbata odgrywa znaczącą rolę w wielu społeczeństwach i oferuje bogaty wybór aromatycznych smaków z całego świata. Herbata jest również ceniona za swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Chociaż dokładne pochodzenie herbaty nie jest znane, według ONZ uważa się, że pochodzi ona z północno-wschodnich Indii, północnej Birmy i południowo-zachodnich Chin. Istnieją dowody na to, że herbata była spożywana w Chinach około 5000 lat temu, co czyni ją jednym z najstarszych napojów na świecie.

Jak się mówi herbata na całym świecie?

Na całym świecie prawie wszystkie słowa oznaczające herbatę mogą pochodzić od słów „cha” lub „te”.

(Al Jazeera)

W wielu częściach Azji Południowej, Azji Południowo-Wschodniej, Azji Środkowej, Bliskiego Wschodu i Europy Wschodniej słowo oznaczające herbatę pochodzi od cha.

  • W języku mandaryńskim:茶 (cha)
  • W języku arabskim: شاي (shāy)
  • Po turecku: cay
  • Hindi: चाय (chāi)
Warto przeczytać!  opinia | Nie znoś sankcji nałożonych na Syrię, aby pomóc ofiarom trzęsienia ziemi

W Europie Zachodniej wiele krajów używa jakiejś pochodnej te, na przykład „tea” została wprowadzona do języka angielskiego w wyniku szlaków handlowych na Wschodzie. Słowo to zostało zaczerpnięte z Chin, gdzie wymawiano je jako „te” w dialekcie Hokkien.

  • Po angielsku: herbata
  • W języku francuskim: thé
  • w języku hiszpańskim: te
  • Po niemiecku: tee

Kto produkuje najwięcej herbaty na świecie?

Roślina herbaciana jest zwykle uprawiana w ciepłym klimacie tropikalnym i subtropikalnym, gdzie jej uprawa i przetwarzanie wspierają życie milionów ludzi.

Według najnowszych danych Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w 2021 roku na całym świecie wyprodukowano ponad 6,5 miliona ton herbaty. Daleki Wschód był odpowiedzialny za produkcję 80 procent (5,3 tony) całej herbaty na świecie.

Chiny produkują prawie połowę światowej herbaty (47 procent), z około 3 miliardami ton wyprodukowanymi w 2021 roku. Indie są drugim co do wielkości producentem herbaty, odpowiadając za 20 procent (1,35 miliona ton) światowej herbaty, a następnie Kenia z ponad 8 procent światowej produkcji.

Sri Lanka, Turcja, Wietnam, Indonezja, Bangladesz i Argentyna znajdują się w pierwszej dziesiątce krajów produkujących herbatę na całym świecie.

Warto przeczytać!  Absolwenci szkół wyższych zdenerwowani i zszokowani rzeczywistością pracy od 9 do 17
(Al Jazeera)

Ile herbaty jest spożywane dziennie na świecie?

Picie herbaty jest bardzo powszechne w wielu krajach, w tym w Chinach, gdzie w 2021 roku spożyto ponad 2,7 miliona ton herbaty, a następnie w Indiach (1,1 miliona ton) i Turcji (0,3 miliona ton).

Pakistan, Rosja, Stany Zjednoczone, Egipt, Japonia, Bangladesz i Indonezja zamykają listę 10 krajów o największym spożyciu herbaty w 2021 roku.

Jak zaparzyć różne rodzaje herbaty?

Picie herbaty ma znaczenie kulturowe na całym świecie, od bycia wyznacznikiem gościnności po specyficzne metody przygotowywania różnych herbat.

Poniżej znajduje się kilka technik przygotowywania znanych herbat z całego świata.

masala chai

Masala chai to popularna przyprawiona herbata powszechna w Azji Południowej. Mleczna herbata znana jest ze swoich bogatych i aromatycznych smaków. Indie są znane ze swoich ulicznych sprzedawców lub chai wallahów, którzy ustawiają się wzdłuż ulic.

(Al Jazeera)

Turecka herbata

Herbata turecka, znana również jako çay, jest przygotowywana w caydanlik, dwupoziomowym czajniczku. Górny garnek przeznaczony jest na liście czarnej herbaty, a dolny na gotującą się wodę. Większość herbaty w Turcji jest produkowana w północno-wschodnim regionie Morza Czarnego w prowincji Rize ze względu na łagodny klimat.

Warto przeczytać!  Podwodne odgłosy słyszane podczas gorączkowych poszukiwań zaginionej łodzi podwodnej z 5 osobami na pokładzie w pobliżu Titanica
(Al Jazeera)

angielska herbata

Brytyjczycy słyną z picia herbaty, chociaż trwa krajowa debata na temat tego, kto produkuje najlepszą herbatę – PG Tips czy Yorkshire Tea. Według narzędzia do śledzenia herbaty YouGov ponad 60 procent Brytyjczyków pije herbatę przynajmniej raz dziennie.

(Al Jazeera)

Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna japońska zielona herbata w proszku wytwarzana przez mielenie całych liści herbaty. Chociaż matcha jest znana jako japońska herbata, została przywieziona do Japonii z Chin. Matcha jest bogata w katechiny – związek przeciwutleniający, o którym wiadomo, że ma wiele korzyści zdrowotnych.

(Al Jazeera)

Marokańska herbata miętowa

Marokańska herbata miętowa, znana również jako herbata miętowa Maghrebi, jest popularna na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Podawany w małych, ozdobnych kieliszkach gorący napój jest symbolem gościnności.

(Al Jazeera)

Yerba mate

Yerba mate to tradycyjna południowoamerykańska herbata ziołowa, którą pije się za pomocą bombilli – specjalnego rodzaju metalowej słomki – z miski lub tykwy. Jest spożywany wspólnie, a ludzie zwykle piją z tej samej tykwy.

(Al Jazeera)


Źródło